Impunerea unui certificat sau pasaport de vaccinare anti-COVID-19 naste dezbateri aprinse pro si contra, in conditiile in care o buna parte dintre romani nu vor sa se vaccineze, iar pentru o alta parte vaccinul nu este indicat. Cu toate acestea, vaccinarea populatiei ar reprezenta, cel putin din punctul de vedere al turismului, un plus de siguranta atunci cand mergem in vacante.
Acum, reprezentantii din turism vad vacantele din 2021 realizandu-se cu ajutorul unui mix de permise pe baza vaccinului acolo unde se poate si se vrea si pe baza unui test COVID, acolo unde vaccinul nu se doreste sau nu este posibil.
"Cel mai probabil, daca se va aproba la nivel european, modalitatea sub care vor circula turistii va fi acel pasaport de sanatate care arata un fel de istoric cu privire la boala. Adica va arata daca am avut boala, cand, daca am fost vaccinati si cu ce tip de vaccin. Sunt convinsa ca acest act ar deschide noi mari oportunitati in aceasta industrie. Pe de alta parte, nu sunt nici pentru ingradirea calatoriei printr-o astfel de masura, care este una fortata de masura vaccinari, nu cred ca este cea mai buna solutie", ne-a declarat Diana Ilus, vicepresedinte ANAT.
Aceasta considera ca, pentru ca trebuie sa respectam dreptul fiecaruia, va trebui sa existe o solutie mixta, adica sa putem circula pe baza acestui pasaport, cei care doresc, iar ceilalti, care nu vor sa se vaccineze sau pentru care nu este indicata vaccinarea sa circule pe baza testului RT-PCR negativ.... mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 00:03
Patronatele din HoReCa nu isi vor obliga angajatii sa se vaccineze, dar le vor spune acestora ca vaccinarea grabeste revenirea la viata normala, a declarat presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA), Daniel Mischie.
"Vaccinul este optional. Ceea ce facem noi astazi este sa incurajam, sa explicam oamenilor ca daca dorim sa revenim la viata normala, putem grabi acest proces prin vaccin. Operatorii din industrie nu vor obliga angajatii sa se vaccineze, nu exista aceasta intentie din punctul de vedere al operatorilor din HoReCa. Cred ca mesajul trebuie sa fie foarte clar pentru toata lumea: acest vaccin este optional, nu este obligatoriu si nu poate fi subiect de discriminare. Deci nu poate participa la o conferinta de presa decat cine este vaccinat, poate servi la masa numai cine este vaccinat, sau se poate urca in autobuz numai cine este vaccinat", a afirmat Daniel Mischie.
Acesta este optimist afirmand ca romanii din populatia generala vor demonstra o dorinta mare de vaccinare, dupa inceperea celei de-a treia etape a procesului de vaccinare.
"Sansa sa ai o problema medicala, in sensul sa te infectezi cu covid, si sa ajungi sa ai nevoie de asistenta medicala, este astazi de 100 de unitati. In momentul in care iti faci acest vaccin, sansa sa ai nevoie de asistenta medicala scade dramatic. Deci eu sunt convins ca problemele vor fi din punct de vedere al organizarii infrastructurii ca sa faca fata, pentru ca in stadiul trei,... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 15:06
A trecut mai bine de un an de la primul caz de infectie cu noul coronavirus. Oficial a fost raportat la Beijing pe 8 decembrie 2019 dar de fapt, primul pacient ar fi fost descoperit in luna noiembrie a anului trecut. De atunci, omenirea a trecut printr-o serie de schimbari. Oamenii au fost nevoiti sa respecte restrictii dure, sa indure durerea pierderii unor persoane dragi, insa oamenii de stiinta au descoperit vaccinuri care ne-ar putea salva.
In perioada 8-30 decembrie, China constata ca o epidemie misterioasa de pneumonie, asemanatoare cu SARS-ul, afecteaza o serie de cetateni chinezi, majoritatea avand legatura cu piata de animale si peste Huanan, conform mindcraftstories.ro.
De atunci si pana cand Romania a inregistrat primul caz de infectie, pe 26 februarie 2020, autoritatile din tara noastra nu prea au reactionat si s-au comportat ca si cum pericolul iminent nu ar fi existat.
Abia dupa ce Italia, care devenise "iadul pe pamant" a inceput sa impuna restrictii, autoritatile de la Bucuresti au inceput sa gandeasca planuri de actiune.
Iata ce s-a intamplat in timpul scurs de la raportarea primului caz de coronavirus din lume si raspunsul autoritatilor romane la pandemie:
Un an de la primul caz de coronavirus in lume. Cat de greu s-au activat autoritatile din Romania
Se inregistreaza primul caz de coronavirus in Romania. Dr. Cercel: "coronavirusul e de 10 ori mai slab ca virusul gripal"
26 februarie 2020 - Romania inregistreaza primul caz de... mai mult
Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 00:03
Ungaria va cumpara vaccinuri anti-COVID-19 fie prin intermediul mecanismului Uniunii Europene, fie direct din China, intrucat Rusia nu detine suficiente capacitati de productie a vaccinului, a declarat joi seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, transmite Reuters.
Ungaria a participat la eforturile de testare ale Rusiei si a primit mici cantitati din vaccinul rusesc Sputnik-V, ceea ce a starnit in randul colegilor ei europeni ingrijorarea ca ar putea ocoli mecanismul de aprobare al Uniunii Europene, noteaza Reuters.
"Rusia are o capacitate de productie inadecvata", a spus Gergely Gulyas pe canalul de televiziune ATV.
El a adaugat ca Ungaria s-a bucurat sa ia parte la testele din Rusia, dar ca achizitia de vaccinuri la scara larga va avea loc "in cadrul procedurii UE sau din China".
Aceste remarci sunt primul semnal clar ca vaccinurile rusesti nu vor fi folosite pentru vaccinarea in masa din Ungaria, mentioneaza Reuters, amintind si ca Viktor Orban a fost criticat de-a lungul mandatului sau in fruntea executivului pentru construirea de relatii cu liderul rus Vladimir Putin, inclusiv prin proiecte comune de anvergura, cum este cel al unei noi centrale nucleare.
Citeste si:
Ministrul de Externe ungar, dupa primirea a 6.000 de doze de vaccin Sputnik V: "Majoritatea maghiarilor au fost vaccinati de la varsta copilariei cu vaccinuri rusesti" ...citeste mai departe despre "Ungaria nu va folosi pe scara larga vaccinul Sputnik-V, date fiind capacitatile... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 20:21
Compania americana de biotehnologie Moderna si partenerii acesteia au inceput sambata, 19 decembrie, pregatirile pentru distribuirea vaccinului sau pentru Covid-19, camioanele urmand sa transporte, de duminica, dozele catre peste 3.700 de locatii din Statele Unite, a declarat generalul de armata Gustave Perna.
Al doilea vaccin aprobat de autoritatile de reglementare americane, dupa cel produs de companiile Pfizer si BioNTech, va ajunge la furnizorii de servicii pentru sanatate cel mai devreme luni, a spus Perna, conform Reuters.
Acesta a adaugat ca livrarea primelor 20 de milioane de doze de vaccinuri furnizate de Moderna si de Pfizer ar putea dura pana in prima saptamana din ianuarie.
Vaccinurile produse de Moderna si de Pfizer nu sunt recomandate persoanelor susceptibile sa faca reactii alergice.
Cele doua vaccinuri au la baza o noua tehnologie, a ARN-ului mesager, fiind observate reactii alergice atat la doua persoane care au fost vaccinate cu vaccinul Pfizer in Regatul Unit, cat si la doua persoane vaccinate in Statele Unite.
Citeste si:
Studiu: Majoritatea persoanelor au anticorpi si la sase luni dupa infectarea cu noul coronavirus
Un expert in sanatate publica explica ce se intampla in organismul nostru atunci cand ne este administrat vaccinul anti-Covid ...citeste mai departe despre "Compania Moderna a inceput pregatirile pentru distribuirea vaccinului anti-COVID. Camioanele duc dozele in peste 3.700 de locatii din Statele Unite" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 20 Decembrie 2020, ora 07:28
Producatorii farma Pfizer si Moderna vor avea venituri de 32 miliarde de dolari din vaccinul Covid-19 doar anul viitor estimeaza analistii de pe Wall Street, potrivit CNBC, citat de Mediafax.
Pfizer va avea venituri de 19 miliarde de dolari din vaccin in 2021. Pfizer isi va imparti veniturile cu BioNTech, compania germana cu care a colaborat pentru dezvoltarea vaccinului.
Pfizer se asteapta sa incaseze alte 9,3 miliarde de dolari in 2022 si 2023, pe masura ce lumea va continua sa se vaccineze, a estimat Morgan Stanley.
Descoperirea vaccinului nu a declansat o crestere a pretului actiunilor Pfizer, deoarece producatorul de medicamente este deja o companie imensa. Actiunile Pfizer au crescut cu doar 12% in acest an, urmand castigul total de 13,5% al S&P 500.
In schimb partenerul BioNTech este in plina expansiune: actiunile sale cotate in SUA au crescut cu aproape 300%, impingand evaluarea companiei germane de biotehnologie la aproape 30 de miliarde de dolari.
Intre timp, vaccinul Covid-19 de la Moderna a transformat deja o companie practic necunoscuta intr-un gigant de 62 miliarde de dolari. Actiunile au crescut cu aproape 700% in acest an si Morgan Stanley estimeaza ca aproximativ jumatate din valoarea de piata a companiei este atasata vaccinului.
Moderna poate sa castige 13,2 miliarde de dolari din vaccinul Covid-19 anul viitor, potrivit Goldman Sachs. Morgan Stanley a apreciat ca pretul in crestere al actiunilor Moderna arata ca investitorii se asteapta... mai mult
Sambata, 12 Decembrie 2020, ora 23:54
Uniunea Europeana ar putea plati peste 10 miliarde de dolari pentru a-si asigura sute de milioane de doze de vaccinuri impotriva coronavirusului dezvoltate de Pfizer-BioNTech si CureVac, a declarat pentru Reuters un oficial european implicat in discutiile cu grupurile farmaceutice.
Potrivit acestui oficial, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, blocul comunitar a acceptat sa plateasca 15,50 euro pentru fiecare doza de vaccin contra COVID-19 dezvoltat de grupul american Pfizer si compania germana BioNTech. Aceasta ar insemna un pret total de pana la 3,1 miliarde euro (3,7 miliarde dolari) pentru 200 de milioane de doze, pret care ar urma sa creasca la 4,65 miliarde euro daca ar fi achizitionate alte 100 milioane de doze de vaccin, a adaugat oficialul.
Aceste detalii legate de pret, care pana acum nu au fost dezvaluite, confirma faptul ca Uniunea Europeana va plati mai putin decat SUA pentru fiecare doza de vaccin impotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer. Sursa a mai spus ca acordul convenit include si o asigurare ca tarile UE vor primi despagubiri daca producatorul farmaceutic american va directiona dozele de vaccin catre SUA.
Separat, Uniunea Europeana a acceptat sa plateasca 10 euro pentru fiecare din cele 225 de milioane de doze initiale de vaccin impotriva COVID-19 dezvoltat de CureVac, ceea ce inseamna un discount fata de pretul de 12 euro pe care compania l-a stabilit initial. Recent blocul comunitar a ajuns la un acord cu CureVac pentru a-si asigura pana la... mai mult
Vineri, 20 Noiembrie 2020, ora 10:00
Dupa ce in martie 2020 toate bursele au cazut mai puternic decat in 2008, acum ne uitam la fiecare veste care vine dinspre companiile farmaceutice. Vestile ca se pregateste un vaccin nu mai impresioneaza bursele. In schimb, unul aparut anul acesta ar vindeca si economia mondiala care ar evita o criza severa ce va aparea odata cu prelungirea lockdown-urilor de pe mapamond, avertizeaza strategul consultant al XTB Romania, Claudiu Cazacu.
"Bursele sunt pe crestere de cateva saptamani, a crescut indicele S&P cu vreo 12 procente, in mai putin de o luna, ceea ce este foarte mult. Apoi a venit vestea aceasta cu vaccinul care a dus la un plus de aproape 5% pentru S&P, la un moment dat. A ajuns la noi maxime istorice si problema este ca nu au putut fi mentinute aceste maxime istorice si s-a intrat pe vanzare. De ce? Pentru ca primul val de euforie, generat de vestea vaccinului, s-a suprapus peste rezultatul alegerilor si a lasat locul unor intrebari precum "Este de ajuns aceasta veste pentru a iesi din criza actuala?", a declarat Claudiu Cazacu.
Daca ne uitam in teren, situatia nu este deloc imbucuratoare, nici in SUA si nici in Europa, din punct de vedere al numarului de noi cazuri care apar in fiecare zi. Anuntul venit din partea companiei farmacuetice Pfizer ca vaccinul sau experimental pentru tratarea Covid-19 a fost eficient cu peste 90%, inca nu a confirmat daca medicamentul este sigur si cat timp va proteja oamenii, doua piese esentiale care lipsesc din acest puzzle.... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 00:01
Anuntul grupului farmaceutic Pfizer conform caruia vaccinul sau impotriva COVID-19 a redus cu 90% riscul de imbolnavire in urma contractarii noului coronavirus a generat marti un imens val de speranta in intreaga lume, Statele Unite estimand ca ar putea avea un vaccin autorizat in cateva saptamani, iar Uniunea Europeana "la inceputul anului 2021", relateaza AFP.
Deocamdata nu este clar daca vaccinul ofera imunitate de lunga durata. Insa, anuntul a starnit imediat un val de optimism si o crestere a pietelor bursiere mondiale, la doar zece luni dupa secventierea genomului noului coronavirus, considerata o importanta reusita stiintifica.
Directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat ca anuntul este "incurajator", salutand intr-un mesaj publicat pe Twitter "o inovatie si o colaborare stiintifica fara precedent pentru a pune capat pandemiei!".
Presedintele american Donald Trump a salutat o "veste excelenta". Joe Biden, care il va inlocui pe Donald Trump la Casa Alba pe 20 ianuarie, a evocat un semnal de "speranta".
Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, amanate in acest an din cauza pandemiei, au declarat marti ca succesul anuntat reprezinta o "usurare", chiar daca au decis sa continue deocamdata pregatirile pentru Jocurile Olimpice, reprogramate pentru vara viitoare, intr-un scenariu fara vaccin.
Potrivit Pfizer si partenerului sau german BioNTech, vaccinul lor, administrat in doua doze la trei... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 15:41