De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii

Joi, 25 Aprilie 2024, ora 22:00
612 citiri
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Franţa ar putea să penalizeze mărcile de modă ultrarapidă FOTO Pexels.com

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o serie de recomandări românilor să se informeze înainte să cumpere produse de pe cele două site-uri.

În paralel cu creșterea în popularitate a celor două platforme, cu precădere în ultimul an, acestea au ridicat probleme grave autorităților din UE și SUA. Pe lângă vechile discuții legate de nesustenabilitatea modelului „fast fashion”, a aglomerărilor enorme pe liniile aeriene de transport și emisiile de CO2, Temu și Shein par să fie amenințări directe pentru securitatea informațiilor utilizatorilor. Însă prețurile imbatabile ale produselor promovate de aceste aplicații tind să pună pe plan secund îngrijorările experților, într-un context economic în care oamenii sunt deosebit de presați de inflație.

Temu este o extensie occidentală a uneia dintre cele mai mari platforme de e-commerce din China, Pinduoduo, vânzând produse cu discounturi foarte mari, cum ar fi încălțăminte, îmbrăcăminte, jucării pentru copii și camere de supraveghere, care sunt expediate cel mai adesea din China către piețele occidentale.

Și-a extins operațiunile în țările occidentale în ultimul an, începând cu Statele Unite, în toamna anului 2022, și apoi în peste 12 de țări ale UE, inclusiv Belgia, Franța și Germania, în aprilie 2023. Potrivit unor date colectate de POLITICO, aplicația mobilă a Temu a fost descărcată global de peste 50 de milioane de ori pe Google. De asemenea, a fost clasată ca aplicația cea mai descărcată pe Apple App Store în Belgia, Franța, Italia, Germania și Portugalia, conform site-ului de monitorizare SimilarWeb, și a fost a doua cea mai descărcată aplicație pe Apple App Store în Olanda, Polonia, Suedia și Regatul Unit.

Fondată în 2008, platforma de ecommerce Shein a crescut vertiginos, devenind unul dintre cei mai mari retaileri de modă la nivel mondial, depășind branduri consacrate ca Zara și H&M în ceea ce privește vânzările nete, în special datorită prețurilor sale competitive și a capacității de a produce mii de noi designuri în fiecare zi. Shein, față de oferta generalistă a Temu, s-a concentrat preponderent pe articole de îmbrăcăminte și încălțăminte. La fel ca și Temu însă, date ale Statista arată că până în aprilie 2024, aplicația mobilă Shein a fost descărcată de peste 50 de milioane de ori global, pe Google Play Store. De asemenea, a fost clasată ca aplicația cea mai descărcată pe Apple App Store în majoritatea țărilor din Zona Euro.

Atractivitatea Shein și Temu și cum de sunt prețurile atât de mici

Modelele de business ale celor două platforme nu sunt inovative. Shein și Temu fac parte dintr-o familie mai largă de platforme de ecommerce și de tip marketplace (similar cu eMag-ul românesc) din China, care operează la o scară foarte mare, precum Wish, Joom sau binecunoscutul AliExpress.

Cu precădere în utlimii ani, mai ales în contextul creșterii graduale a inflației, consumatorii europeni au răspuns foarte favorabil ofertelor practicate de Shein și Temu. Prețurile extrem de scăzute pe care cele două platforme de shopping le oferă pe piețele din Europa pot fi explicate totuși printr-o combinație de factori strategici și reglementări vamale specifice. Mai întâi, marfa chineză beneficiază în mod strategic de excepțiile de minimis aplicabile în vamă, care le permit să evite taxele pentru coletele cu o valoare nominală mică.

În mod specific, aceste excepții permit ca mărfurile cu o valoare sub un anumit prag să fie importate într-o țară fără a plăti taxe vamale, cu scopul de a simplifica și a accelera procesul de vămuire pentru articolele de valoare redusă. De exemplu, în Statele Unite, regulamentul de minimis permite ca importurile cu o valoare de până la 800 de dolari să fie scutite de taxe vamale.

În Uniunea Europeană, excepțiile de minimis pentru vamă și TVA au fost modificate recent. Până la 1 iulie 2021, exista o scutire de TVA pentru coletele cu o valoare de până la 22 EUR. Această scutire a fost eliminată, iar acum toate bunurile comerciale importate în UE sunt supuse TVA și necesită o declarație vamală formală, indiferent de valoarea lor. În schimb, pentru coletele cu o valoare de până la 150 EUR, vânzătorii sau platformele care facilitează vânzările la distanță pot folosi sistemul simplificat IOSS (Import One Stop Shop) pentru a declara și plăti TVA-ul.

Apoi, atât Shein cât și Temu operează prin expedierea directă de la producători la consumatori, ceea ce minimizează costurile logistice și administrative. Practic, produsele sunt trimise direct din fabrici din China în adrese individuale în Europa, ceea ce reduce costurile de intermediere și permite prețuri foarte scăzute. Într-o analiză din februarie 2024, Ecommerce News a explicat că această tactică de a trimite direct colete individuale joacă un rol crucial în structura lor de costuri și în capacitatea de a oferi prețuri reduse, provocând în același timp provocări în ceea ce privește capacitatea pieței de transport aerian datorită volumului mare de mărfuri expediate zilnic.

Cu toate acestea, cea mai importantă dimensiune a acestor prețuri aparent imbatabile este modelul de afaceri al acestor platforme, care se bazează pe producția de masă a articolelor de îmbrăcăminte și accesorii la costuri foarte scăzute, adesea sub standardele acceptabile de calitate sau etică. În Europa, unde consumatorii au devenit din ce în ce mai sensibili la preț, costurile extrem de scăzute au surclasat masiv preocupările legate de sustenabilitate și etica muncii.

„Este important ca, atunci când se discută despre preț, oamenii să realizeze că prețul modei de tip fast fashion este menținut artificial scăzut", a declarat, pentru BBC, Emily Stochl, vicepreședinte de advocacy și angajament comunitar la Remake, o organizație non-profit pentru modă sustenabilă. „Este practic subvenționat de faptul că aceste companii nu își plătesc adecvat lucrătorii. Așadar, această idee că fastfashion este standardul real de preț pentru îmbrăcăminte pe care consumatorii au ajuns să îl aștepte este o construcție artificială."

Shein, Temu și problemele grave sesizate de europeni și americani cu privire la datele utilizatorilor

Shein și Temu, ambele platforme de e-commerce deținute de PDD Holdings, se confruntă cu acuzații serioase legate de securitatea datelor utilizatorilor lor, într-un mod despre care s-a discutat prea puțin în perioada de maximă popularitate în Europa pentru AliExpress, de exemplu. Platforma Temu, în special, a stârnit îngrijorări în rândul experților occidentali din cauza posibilelor legături cu guvernul chinez și a riscurilor asociate colectării datelor personale ale consumatorilor. Aceste preocupări sunt amplificate de mutarea sediului legal al Temu în Irlanda și a operațiunilor pentru piața americană în Boston, măsuri ce par să fie un răspuns direct la aceste îngrijorări, arăta Deutsche Welle încă de anul trecut.

Lindsay Gorman, de la German Marshall Fund, a subliniat pentru sursa citată că este „aproape imposibil" să garantăm că datele colectate de Temu nu vor ajunge în China, chiar și cu aceste schimbări de structură operațională. Problema este agravată de faptul că platformele chinezești, precum Temu, sunt percepute ca fiind mai agresive în colectarea datelor, folosindu-le ca un activ strategic. În contextul unei atenții crescute asupra securității naționale și a tehnologiilor chinezești, platformele de e-commerce precum Temu sunt sub un control intensificat, deoarece există temeri că ar putea funcționa ca instrumente de colectare a datelor la nivel global, ceea ce ar putea alimenta eforturile Chinei de a-și extinde influența tehnologică și de informații.

În raportul său din 2022 despre „Piețele Notorii pentru Contrafacere și Piraterie”, Biroul pentru politici comerciale ale SUA a acordat companiei Pinduoduo o secțiune proprie. În martie 2023, aplicația Pinduoduo a fost eliminată din Google Play Store din cauza suspiciunii de malware, arată Deutsche Welle.

Această supraveghere a determinat Temu să se distanțeze de compania sa mamă și de China. Pentru clienții din SUA, și-a mutat operațiunile la Boston. Pentru restul lumii, s-a înregistrat în Irlanda. Nu este însă clar nici până în prezent dacă relocarea în cele două orașe menține cu adevărat datele utilizatorilor în afara Chinei. Este aproape imposibil să garantăm că datele nu vor ajunge în China, spune Lindsay Gorman, șefa echipei de tehnologie și geopolitică a Fondului Marshall German. Pentru ea, întrebarea cheie este ce tip de date.

„Toate platformele tehnologice recunosc, într-o măsură sau alta, datele ca un activ strategic", a declarat Lindsay Gorman pentru DW. Deși site-ul web al Temu menționează că "toate datele vor fi criptate", experți precum Gorman solicită mai multă transparență, în special în ceea ce privește modul în care urmărește utilizatorii. „Dorința Partidului Comunist Chinez de a deveni lider global în tehnologie este alimentată de date și spionaj cibernetic. Platformele de comerț electronic nu fac excepție", a spus expertul.

Deși Gorman consideră că modelele de cumpărare pe Temu sunt mai puțin sensibile decât videoclipurile sau mesajele de pe TikTok, cel mai mare risc de securitate a datelor aici este devierea de la misiune. "De ce are nevoie o platformă de comerț electronic de acces la informații despre rețelele Bluetooth și Wi-Fi? Aceasta este adevărata preocupare pentru intimitate", a declarat aceasta.

Potrivit USA Today, recenziile online par să valideze investigațiile și îngrijorărilor autorităților americane și europene. Prețurile mici sunt atractive, dar nu atunci când calitatea produsului este prea slabă pentru a fi utilizată. Ratingul Better Business Bureau (BBB), un indicator al fiabilității și integrității unei afaceri, bazat pe evaluările și feedback-ul consumatorilor pe piața americană și canadiană este de 2,25 din 5. În același sens, pe platforma TrustPilot, 38% recenzii sunt de 5 stele, iar 41% din recenzii sunt de o stea.

„În timp ce faci cumpărături, Temu colectează o mulțime de informații. Desigur, Temu nu este unică în ceea ce privește informațiile pe care dorește să le capteze de pe telefonul tău. Majoritatea aplicațiilor doresc cât mai multe informații pe care ești dispus să le oferi. Totuși, având în vedere legăturile sale cu China Comunistă, permisiunile par și mai înfricoșătoare. Temu colectează, printre altele:

Informațiile pe care le furnizezi, cum ar fi numele, adresa și numărul de telefon.Detalii pe care le introduci, cum ar fi data nașterii, fotografia și profilurile de pe rețelele sociale.Sistemul de operare al telefonului sau computerului tău și versiunea acestuia, adresa IP, locația GPS (dacă ai permis acest lucru) și datele despre navigare”, arată USA Today.

Temu adună informații și de la surse terțe, inclusiv vânzătorii Temu, registre publice, rețele sociale, brokeri de date, birouri de credit și parteneri de marketing, arată sursa citată.

Ce măsuri s-au luat până acum pentru a reglementa decalajele platformelor precum Temu și Shein în UE și România

Atât Shein, cât și Temu au fost acuzate de numeroase practici neconcurențiale atât în UE, cât și în SUA, și au întâmpinat probleme foarte mari pe lanțul de distribuție. Conform Ecommerce News, aceste platforme sunt responsabile pentru aglomerarea masivă a pieței transportului aerian, deoarece trimit zilnic mii de tone de mărfuri direct de la fabrici din China către consumatori, folosind pachete adresate individual. În plus, Handelsverband Deutschland (HDE) a criticat platformele precum Temu pentru nerespectarea legilor și reglementărilor europene, cum ar fi cele legate de siguranța produselor și de drepturile umane în lanțul de aprovizionare. HDE sugerează că aceste platforme operează într-un mod care le permite să evite aplicarea eficientă a legilor, generând o concurență neloială pentru comercianții locali.

Într-un alt aspect, există o preocupare tot mai mare în legătură cu impactul negativ asupra mediului și a drepturilor omului. De exemplu, în Franța, activiștii au cerut măsuri legislative împotriva Shein, acuzând compania că sporește supraproducția și consumul excesiv, care contribuie la poluarea cu microplastice și la încălcarea drepturilor lucrătorilor.

Parlamentul francez a aprobat în unanimitate pe 14 martie 2024 un proiect care vizează moda de tip fast fashion vândută de giganți ai comerțului online precum Shein și Temu. Măsura este privită ca un pas pentru a compensa impactul asupra mediului al industriei modei rapide prin interzicerea publicității unor companii de ultra-modă rapidă – și penalizarea acestora cu creșteri anuale de până la 10 euro per articol de îmbrăcăminte până în 2030. Proiectul de lege ar cere, de asemenea, ca retaileri de modă rapidă să includă în apropierea prețului produsului informații despre reutilizare, reparație, reciclare și impactul asupra mediului al articolului, arată BBC. Legislația include, de asemenea, prevederi pentru interzicerea publicității pentru anumite companii de fast fashion și necesită ca aceste companii să dezvăluie impactul ecologic al fiecărui articol vestimentar alături de prețul său.

În ceea ce privește inițiativele similare la nivel european, în 2020, Uniunea Europeană a lansat „Green Deal" (n.r. Pactul Verde European), care include strategii pentru promovarea unei economii sustenabile. Pachetul legislativ vizează transformarea UE „într-o economie modernă, resursă eficientă și competitivă, cu obiectivul de neutralitate climatică până în 2050”. Printre alte aspecte, Pactul Verde se adresează și industriei modei, solicitând companiilor să adopte practici mai sustenabile și să reducă impactul ecologic.

Deși nu s-au luat încă măsuri concrete din punct de vedere legal, potrivit POLITICO, experții europeni în securitate și confidențialitate sunt preocupați de volumul mare de date personale colectate de Temu, care include informații detaliate despre utilizatori și comportamentul lor de navigare. Potrivit Tech Wire Asia, au fost, de asemenea, exprimate preocupări cu privire la modalitatea în care Temu gestionează și protejează aceste date. Există raportări că datele utilizatorilor au fost compromise, inclusiv detaliile cardurilor de credit, ceea ce subliniază riscurile de securitate asociate utilizării platformei.

De ce s-a sesizat ANPC în România

Protecția Consumatorilor vrea să verifice posibile „practici comerciale incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii”, potrivit unui comunicat al instituției, citat de News.ro. „Acţiunea se concentrează asupra posibilelor practici comerciale incorecte ale comercianţilor, în relaţia cu consumatorii, susceptibile să deformeze, în mod esenţial, comportamentul economic al acestora, respectiv potenţiale încălcări ale legislaţiei orizontale privind siguranţa produselor şi protecţia consumatorilor (reduceri neautentice) şi practici agresive - interfeţe manipulatoare (dark patterns), vânzare sub presiune (pressure - selling), recompensarea implicării unei persoane cu un produs sau serviciu cu un premiu (gamification), dar şi alte aspecte (de exemplu, legate de siguranţa produselor)”, au transmis comisarii ANPC.

ANPC le-a recomandat pe această cale românilor care cumpără online de pe aceste site-uri să se informeze cu atenţie înaintea achiziţionării unui produs, asupra caracteristicilor acestuia, preţurilor afişate, costurilor de livrare, informaţiilor despre comerciant sau modalităţilor de plată disponibile.

Consumatorii sunt sfătuiţi să citească secţiunea ”Termeni şi condiţii” a site-ului de pe care vor să cumpere produse. „Înainte de încheierea achiziţionarii, consumatorii trebuie să verifice dacă pe site-ul comerciantului există informaţii corecte şi complete privind:

datele sale de identificare (denumirea, adresa poştală şi electronică, numărul de telefon, numărul de înregistrare în registrul societăţilor comerciale şi cel de înregistrare fiscală etc.);caracteristicile esenţiale ale produsului;preţul cu toate taxele incluse;cheltuielile de livrare, dacă este cazul;modalităţile de plată şi de livrare;perioada de valabilitate a ofertei sau a preţului;existenţa şi modul de exercitare a dreptului de denunţare unilaterală a contractului”, a precizat sursa citată.

De asemenea, în cazul în care consumatorii întâmpină o problemă atunci când fac cumpărături online, ar trebui încerce o rezolvare directă cu operatorul economic, pe cale amiabilă, a precizat comunicatul ANPC.

„Dacă acest lucru nu funcţionează, vă puteţi adresa Direcţiei de Soluţionare Altenativă a Litigiilor din cadrul ANPC, în cazul operatorilor economici cu sediu social pe teritoriul României. În cazul în care operatorul economic îşi are sediul social într-un alt stat european, vă puteţi adresa Centrului European al Consumatorilor din România, care vă ajută gratuit când aveţi probleme de protecţia consumatorului cu un produs sau un serviciu achiziţionat dintr-un alt stat european, vă informează gratuit asupra drepturilor pe care le aveţi în timpul unor călătorii în alt stat european si vă oferă sprijin gratuit dacă aveţi o plângere împotriva unei companii europene, în vederea soluţionării problemei”, a mai transmis ANPC.

...citeste mai departe despre "De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii" pe Ziare.com

Un nou virus atacă dispozitivele iPhone și iPad. Cum le puteți proteja
Un nou virus atacă dispozitivele iPhone și iPad. Cum le puteți proteja
Recent, un nou virus a fost descoperit pe dispozitivele iPhone, având capacitatea de a fura datele de autentificare ale utilizatorilor pentru a le accesa conturile bancare. Mulți utilizatori...
Microsoft susține că a lansat cele mai sigure PC-uri din lume. Ce oferă dispozitivele Copilot+
Microsoft susține că a lansat cele mai sigure PC-uri din lume. Ce oferă dispozitivele Copilot+
Microsoft a anunțat lansarea PC-urilor Copilot+. Noile PC-uri sunt concepute pe o platformă diferită de tradiționalul Intel x86, punând accent pe experiența utilizatorului și mai puțin pe...
#shein, #temu, #securitate cibernetica, #furt date personale, #date caracter personal, #fast fashion, #anpc , #Stiri Macroeconomie