Economia României gâfâie în pragul recesiunii. Analist: “Prețurile la energie și gaze sunt un harakiri economic”

Vineri, 26 August 2022, ora 03:05
3349 citiri
Economia României gâfâie în pragul recesiunii. Analist: “Prețurile la energie și gaze sunt un harakiri economic”
Prețul gazelor este în continuă creștere FOTO: pixabay.com

Energia este principalul motiv de stres acum pentru consumatorii din Romania. Se apropie iarna si se anunta facturi uriase. Deja au picat primele victime ale facturilor la gaze.

Pretul la energie este plafonat de guvern pentru iarna aceasta. Vorbim despre un plafon de 80 de bani la energie electrica pentru consumul pana in 300 de kilowati si de 68 de bani pentru tariful social pentru consumul de pana in 100 de kilowati, iar ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune ca 80% dintre romani se vor incadra in acest pret.

Nu spune insa nimic despre consumatorii mari, incepand de la firme mici si medii pana la combinate. Vor fi companii care isi vor inchide portile pentru ca nu vor face fata costurilor.

Combinatul chimic Chimcomplex Borzesti, Alum Tulcea, Azomures sunt victime ale cresterii preturilor la gaze.

Cu toate acestea, noi exportam energie.

Adrian Negrescu: "Proiectul OUG de modificare a legislatiei privind plafonarea preturilor vine sa puna gaz pe focul problemelor din economie"

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat intr-un interviu pentru Ziare.com ca ne asteapta o iarna grea, iar criza energiei se va adanci si mai mult.

"Preturile la energie si gaze inseamna un harakiri economic", a spus Adrian Negrescu.

"Chimcomplex Borzesti, Alum Tulcea si Azomures sunt cele mai sonore nume de pe lista victimelor facturilor uriase la gaze.

Dincolo de aceste combinate exista sute de firme mai mici, in special din zona de productie, care au inchis portile si si-au disponibilizat angajatii pentru ca n-au mai putut face fata facturilor de 6-8 ori mai mari la gaze", a explicat expertul.

Negrescu apreciaza ca ne indreptam spre o recesiune economica de mare amploare.

"Proiectul OUG de modificare a legislatiei privind plafonarea preturilor vine sa puna gaz pe focul problemelor din economie. Supraimpozitarea nu va rezolva problema, ci dimpotriva, va accentua si mai mult criza gazelor si energiei.

Daca se va ajunge la limitarea accesului la gazul subventionat, mai ales pe timpul iernii, sa ne asteptam la un val semnificativ de inchideri de activitate, mai cu seama ca sunt preconizate reduceri de plafoane de consum si preturi si la energia electrica.

Industria deja gafaie urmare a impactului preturilor la energie si gaze, iar perspectivele indica o aterizare dura a economiei ce se va traduce intr-o recesiune economic ...citeste mai departe despre "Economia Romaniei gafaie in pragul recesiunii. Analist: "Preturile la energie si gaze sunt un harakiri economic"" pe Ziare.com

România marchează cea mai mare rată a inflației din UE pentru a două lună consecutiv
România marchează cea mai mare rată a inflației din UE pentru a două lună consecutiv
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a doua lună consecutiv, ţara cu cea...
Bursele din Europa au închis în scădere din cauza indicelui inflației din Statele Unite ale Americii
Bursele din Europa au închis în scădere din cauza indicelui inflației din Statele Unite ale Americii
Bursele europene au închis joi în scădere, deoarece investitorii au evaluat un indicator cheie al inflaţiei din SUA, pentru februarie, transmite CNBC. Indicele paneuropean Stoxx 600 a...
#pret gaze, #inchidere companii, #facturi mari gaze, #inflatie , #Stiri Macroeconomie