Indicele bursier BET, care include cele mai tranzactionate 16 companii listate, cu exceptia SIF-urilor, a crescut cu 35% in 2019, cel mai mare ritm de crestere din ultimul deceniu obtinut de bursa romaneasca si al doilea cel mai important avans al anului trecut in randul burselor din Uniunea Europeana, potrivit Raportului Bursei de la Bucuresti.
"Indicele BET, care include cele mai tranzactionate 16 companii listate, cu exceptia SIF-urilor, a crescut cu 35% in 2019. Este cel mai mare ritm de crestere din ultimul deceniu obtinut de bursa romaneasca si reprezinta al doilea cel mai mare avans din 2019 din randul burselor din Uniunea Europeana. Luand in calcul si dividendele, avansul este de 47%", se precizeaza in documentul citat.
La nivelul Uniunii Europene, Romania a fost devansata doar de Grecia (+49%).
In context, Adrian Tanase, CEO BVB, a amintit ca 2019 a fost anul in care au fost indeplinite toate criteriile pentru promovarea la statutul de piata emergenta secundara.
"Anul 2019 a fost anul in care am construit: am pus bazele Contrapartii Centrale, entitate fundamentala pentru dezvoltarea lichiditatii pietei, si am indeplinit toate criteriile pentru a fi promovati la statutul de piata emergenta secundara. Prioritatile pentru 2020 vizeaza continuarea logica a acestei constructii: procesul de autorizare si implementare a Contrapartii Centrale, ceea ce va permite relansarea pietei de instrumente derivate, eficientizarea operatiunilor bursiere pentru... mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2020, ora 13:28
Valoarea tranzactiilor derulate miercuri dimineata pe Bursa de la Bucuresti depasea un milion de lei (211.445 euro) la 23 de minute de la deschiderea sedintei.
Actiunile OMV Petrom erau cele mai tranzactionate in ziua in care compania a anuntat rezultatele financiare pe primele 9 luni ale anului. Titlurile companiei petroliere inregistrau cea mai semnificativa depreciere, -2,97%.
Conform datelor BVB, in topul cresterilor actiunilor se aflau Casa de Bucovina-Cub de Munte (+3,14%), Farmaceutica Remedia SA (+2,9%) si Aages SA (+1,39%).
Actiunile IAR SA Brasov erau pe locul doi in topul descresterii valorii, cu -1,92%, urmate de Electromagnetica (-1,69%).
Indicii Bursei de Valori Bucuresti erau toti in scadere miercuri dimineata. BET, care arata evolutia celor mai lichide 16 companii, se deprecia cu 0,40%, indicele BET-Plus, care arata evolutia celor mai lichide 37 de actiuni de la BVB, scadea cu 0,39%, in timp ce pe indicele BET-FI al SIF-urilor era pe minus cu 0,12%.
BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic si al utilitatilor, era in depreciere cu 0,81%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, consemna o scadere de 0,38%, iar reperul de randament al fondurilor de investitii, BET-BK, era pe minus cu 0,09%. mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2019, ora 10:53
Obligatiunile emise de compania de e-learning Ascendia S.A. si intermediate de Tradeville, lider de piata in tranzactionarea online la bursa din Romania, pot fi achizitionate, incepand de astazi, prin Sistemului Alternativ de Tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Listarea obligatiunilor survine la 4 luni dupa succesul unui plasament privat, in valoare totala de 3 milioane de lei (633.000 euro), care a dus la inchiderea ofertei din prima zi, dupa o suprasubscriere de 114%.
Spre deosebire de plasamentul privat, accesibil pentru mai putin de 150 de investitori, listarea obligatiunilor la BVB, cu valoarea nominala de 100 de lei, ofera posibilitatea oricarei persoane sau companii interesate sa le includa in portofoliul investitional, beneficiind de o dobanda de 10% pe an raportat la valoarea nominala. Plata dobanzii se va face semestrial, iar obligatiunile (listate sub indicativul bursier ASC22) vor putea fi rascumparate la scadenta, in 2022.
"Acum cateva luni, incheierea intr-o singura zi a plasamentului privat a demonstrat interesul foarte ridicat al investitorilor fata de obligatiunile emise de o companie care activeaza intr-un domeniu de mare viitor precum e-Learning-ul. Ascendia si-a asigurat rapid capitalul necesar extinderii activitatii, iar aceasta poveste de succes poate inspira antreprenorii romani sa se indrepte catre piata de capital", a declarat Ovidiu Dumitrescu, Director General Adjunct, Tradeville.
"Dinamismul pietei pe care activam... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 10:46
Profitul net consolidat al Grupului BVB a atins in primul semestru din 2019 nivelul de 3,87 milioane lei, in scadere cu 45% comparativ cu anul anterior, acesta fiind obtinut in proportie de 73% din segmentul de tranzactionare, in timp ce profitul atribuibil actionarilor societatii mama a fost de 3,60 milioane lei (minus 46%), conform datelor publicate vineri.
Grupul BVB a inregistrat o scadere cu 62% a profitului operational consolidat, pana la valoarea de 2,57 milioane lei, principala cauza fiind diminuarea "drastica" a valorii ofertelor derulate pe piata principala de actiuni si obligatiuni.
"Lipsa ofertelor a fost puternic influentata de perceptia investitorilor asupra modificarilor cadrului legislativ din Romania, cu impact direct in piata de capital", se mentioneaza in raport.
Veniturile operationale ale Grupului BVB au inregistrat o scadere cu 17% in primele sase luni ale anului fata de perioada similara a anului 2018, pana la un nivel de 17,41 milioane lei, scadere determinata in principal de diminuarea veniturilor din comisioanele aferente valorii totale a tranzactiilor de tip "oferte" derulate pe pietele BVB.
Cheltuielile operationale consolidate au cumulat 15,18 milioane lei (plus 4,7%), in principal pe fondul majorarii cheltuielilor cu amortizarea imobilizarilor, determinate de investitiile realizate de grup in anul 2018, a cheltuielilor cu alte servicii prestate de terti si a cheltuielilor de promovare, ca urmare a intensificarii eforturilor de... mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 11:10
Tribunalul Bucuresti a admis cererea formulata cu privire la fuziunea dintre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si SIBEX, dispunand inregistrarea mentiunilor de fuziune, majorarea capitalului social al BVB si radierea SIBEX, se arata intr-un comunicat al Casei de Avocatura PeliFilip, care a asistat intreaga operatiune.
In acest fel, Romania va avea o singura bursa de valori de la 1 ianuarie 2018, dupa fuziunea prin absorbtie dintre cel doua burse.
La inceputul lunii octombrie, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) anunta ca a primit de la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) acceptul modificarii autorizatiei de functionare ca urmare a majorarii capitalului social de la 76,74 milioane lei la 80,49 milioane lei, in urma fuziunii cu SIBEX.
Potrivit BVB, valoarea finala a majorarii de capital social al societatii, ca urmare a fuziunii prin absorbtie cu SIBEX, rezultata in urma implementarii operatiunilor prevazute in Proiectul de Fuziune si aprobate prin Hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor BVB, precum si prin Hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor SIBEX a fost aprobata prin Hotararea Consiliului de Administratie al BVB. mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 11:38
Trei oferte publice initiale (IPO) de varf au avut anul acesta un impact semnificativ asupra pietei bursiere din Romania - Bursa de Valori Bucuresti (BVB), se arata intr-o analiza publicata pe site-ul emerging-europe.com.
Indicele de referinta BET, care arata evolutia celor mai lichide 13 actiuni, a inregistrat anul acesta o crestere de 20%, in timp ce lichiditatea in primele noua luni din 2017 s-a imbunatatit cu 33% comparativ cu perioada similara din 2016.
Ofertele publice initiale, pentru AAGES (care isi desfasoara activitatea in domeniul proiectarii si fabricarii instalatiilor de incalzire prin inductie pentru o gama larga de aplicatii), Sphera (care opereaza Pizza Hut, KFC, Taco Bell si este unul dintre cei mai importanti operatori din domeniul foodservice din Romania) si Transilvania Insurance Broker au avut o valoare totala de 300 de milioane de lei (64,8 milioane de euro). Si listarea din mai a Digi, important furnizor de servicii de telecomunicatii din Romania si Ungaria, a sprijinit BVB.
''Majorarea lichiditatii, in special in semestrul doi din 2017, si intensificarea prin cele trei IPO au determinat investitorii sa evalueze atractivitatea pietei bursiere din Romania, care este acum foarte aproape de a obtine statutul de piata emergenta conform standardelor MSCI'', a afirmat Leonardo Badea, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Acesta a adaugat: ''ASF se concentreaza pe realizarea consolidarii infrastructurii pietei bursiere, cauta... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 14:49
Cele mai importante sase companii din domeniul energiei listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au, in majoritatea lor, un potential ridicat de castig, de circa 3-5 ori peste dobanzile bancare.
Potentialul ridicat de castig este datorat in special dividendelor asteptate, fiind printre cele mai atractive actiuni din piata, conform unei analize realizate de Tradeville.
In conditiile in care dobanzile la depozite continua sa mearga in jos, coborand in cele mai multe cazuri sub 3% pe an, tot mai multi isi indreapta privirea catre piata de capital, unde printre cele mai solide si mai atractive instrumente in care acestia isi pot plasa banii sunt actiunile companiilor din domeniul energiei. Doar din dividendele asteptate de la aceste companii se poate castiga cu mult peste dobanda la depozite, iar la aceste castiguri se pot adauga cele din aprecierea actiunilor.
"Pentru companiile de stat din sectorul energetic, principala tema pentru urmatoarele luni va fi conturarea din ce in ce mai clara a dividendelor, legea impunandu-le sa distribuie cel putin 50% din profit catre actionari. Acest lucru va fi cu atat mai vizibil pentru acele companii care au raportat recent cresteri ale profitului la nivel semestrial si au perspective bune si pentru urmatoarele trimestre", a declarat Georgiana Androne, analist al casei de brokeraj Tradeville.
Din cele sase companii de top din domeniul energiei de la BVB, toate incluse si in indicele principal al pietei, BET, 5 sunt... mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 13:12
Dintre bancile tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cel mai mare potential de crestere a cotatiilor este oferit de cele cu scaderi ample ale rezultatelor financiare, nu de cele care conduc in topul cresterii profitului, reiese dintr-o analiza efectuata de Tradeville.
Analiza celor sapte banci - JPMorgan Chase (JPM), Bank of America (BAC), Deutsche Bank (DBK), Banca Transilvania (TLV), BRD-GSG (BRD), Erste Group Bank (EBS) si Banca Comerciala Carpatica (BCC) - ia in considerare rezultatele financiare calculate pentru perioada 1 iulie 2013 - 30 iunie 2014.
Astfel, avand in vedere rezultatul net al ultimelor 12 luni raportate, dintre cele sapte banci tranzactionate la BVB, doua figureaza cu cresteri ale profitului, alte trei cu scaderi ale castigului net, iar alte doua cu pierderi, comparativ cu perioada de 12 luni incheiata in iunie 2013. Cu toate acestea, pe baza pretului tinta calculat de Reuters pentru bancile mentionate, cel mai mare potential de castig pe urmatoarele 12 luni il au bancile ale caror ultime rezultate financiare au dezamagit.
"Dupa primul semestru al anului, rezultatele financiare ale marilor banci au fost influentate, in afara conditiilor specifice de piata care si-au pus amprenta asupra activitatii operationale, de cheltuielile pentru stingerea unor litigii aparute ca urmare a unor abuzuri din trecut. In functie de zona geografica, aceste rezultate au fost marcate si de decizii ale autoritatilor de reglementare, cum ar fi:... mai mult
Joi, 21 August 2014, ora 13:02
Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inchis pe rosu sedinta de tranzactionare de marti, cu pierderi cuprinse intre 1,15% si 5,36%, cel mai afectat fiind indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF). Rulajul actiunilor listate la BVB era de 23,81 milioane lei (5,51 milioane euro) la finalul sedintei.
Cea mai mare lichiditate a fost atrasa de titlurile Fondul Proprietatea (FP), de 7,18 milioane lei, cotatia lor coborand cu 1,35%, la 0,4253 lei/actiune.
Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 1,15%, pana la 4.191,90 puncte, iar indicele compozit BET-C a pierdut 1,33%, ajungand la 2.565,37 puncte.
Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), inregistra o scadere de 5,36%, pana la 15.679,65 puncte, in vreme ce indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 1,68%, la 8.102,01 puncte.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 2,51%, pana la 372,10 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 1,44%, ajungand la 578,85 puncte. mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 17:48