Un nou semnal de alarma privind vulnerabilitatile sistemului bancar din zona euro este tras de cercetatorii Universitatii din Portsmouth, Marea Britanie. Un studiu recent publicat de acestia arata ca, dupa opt ani de la prabusirea bancii Lehman Brothers, institutiile de credit din Europa raman la fel de instabile.
"Rezultatele obtinute de noi indica faptul ca, in ciuda eforturilor de a asigura stabilitatea bancilor, unele dintre acestea sunt la fel de vulnerabile cum erau si inaintea crizei. Este posibil ca aceste institutii sa se prabuseasca", a spus economistul Nikos Paltalidis, citat de ziarul The Guardian.
Datorii neasigurate
"Am descoperit ca, in cazul unui soc economic sau financiar, aceste banci vor inregistra pierderi care pot reduce nivelul de capital sub minimul stabilit de institutiile cu rol de reglemantare.
Aceasta si ca urmare a faptului ca nivelul capitalului social al celor mai mari institutii de creditare din Europa este insuficient pentru a tempera efectele unei crize sistemice", arata cercetatorul Universitatii din Portsmouth.
Dupa criza Lehman Brothers, o parte din guvernele europene au apelat la masura capitalizarii bancilor pentru a stabiliza pozitia lor in piata.
Spre exemplu, Lloyds Banking Group si Royal Bank of Scotland au beneficiat de 65 miliarde de lire sterline in cadrul programului de capitalizare.
Risc perpetuu
Paltalidis si colegii sai nu au verificat stabilitatea bancilor din Regatul Unit, limitandu-se doar la... mai mult
Marti, 12 Mai 2015, ora 12:50
Bancile au insumat in patru din ultimii sase ani pierderi cumulate de 8 miliarde lei si in doi ani castiguri de 0,9 miliarde lei, respectiv o pierdere neta de 7,1 miliarde lei, a anuntat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, rezultand ca anul trecut pierderea totala a fost de 4,5 miliarde lei.
"Patru ani cu perderi, doi cu profit. Pierderile, in euro, inseamna 1,6 miliarde euro. Daca nu era dublata de eforturi permanente din partea bancilor, pierderea ar fi condus la o situatie de subrezire a sistemului, dar Directia Supraveghere a monitorizat permanent si a reusit sa determine aport de capital, capital ireversibil, cu care au contribuit actionarii, cei care au avut de suportat pierderile", a spus Georgescu, la audierea in Parlament a conducerii BNR privind problema francilor elvetieni, citat de Mediafax.
Oficialul BNR a aratat ca actionarii bancilor au adus capital de 1,8 miliarde euro in ultimii 4-5 ani, mai mult decat pierderea neta insumata de la inceputul crizei. La aceasta suma se adauga imprumuturi subordonate cu scadenta de peste doi ani de peste 400 de milioane euro.
"Situatia sistemului este solida, dar cu eforturi mari facute de banci, de proprietari, pentru mentinerea calitatii sectorului bancar la un nivel corespunzator. Aceste costuri au fost asumate de actionari", a spus Georgescu.
In urma cu doua saptamani, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca sistemul bancar a inregistrat dupa primele 11 luni de anul trecut o pierdere de 3,58... mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 09:56
Sistemul bancar a inregistrat dupa primele 11 luni de anul trecut o pierdere de 3,58 miliarde lei, in contextul procesului de scoatere a creditelor neperformante in afara bilanturilor bancilor, a anuntat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
In urma cu o saptamana, directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat in Parlament ca bancile au inregistrat anul trecut pierderi cumulate "mult mai mari" de 2 miliarde de lei, cat s-a consemnat la finele lunii septembrie, acest nivel fiind deja depasit in luna noiembrie, iar in decembrie s-au adancit, potrivit Mediafax.
Cinteza explica pierderile masive ale sistemului bancar prin valoarea ridicata a provizioanelor pe care institutiile de credit au fost nevoite sa le constituie pentru acoperirea creditelor neperformante, mai ales in contextul curatarii bilanturilor, proces inceput din vara anului trecut, dupa o directiva a BNR.
"Pierderea la 30 noiembrie a bancilor este foarte mare pentru ca au facut provizioane, varful a fost peste 23% la rata creditelor neperformante, in noiembrie ajunsese la 14,6%, la decembrie cred ca este sub 13%", a spus Cinteza.
El a precizat ca nu toate bancile s-au aliniat cerintelor BNR de a-si curata portofoliile, pana la sfarsitul lunii septembrie, cu promisiunea ca vor incheia demersurile pana in decembrie.
Sistemul bancar a incheiat anul 2013 cu un profit cumulat de 497 milioane de lei, in conditiile in care 23 de banci au raportat un profit de 2,05 miliarde... mai mult
Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 12:28
Institutiile de creditare din Grecia, afectate semnificativ de schimbul de obligatiuni guvernamentale elene, ar putea sa nu aiba nevoie de toata suma alocata de UE si FMI pentru a face fata crizei, a afirmat George Provopoulos, guvernatorul Bancii Centrale a Greciei.
UE si FMI au pus deoparte aproximativ 50 miliarde de euro pentru a recapitaliza si sprijini bancile din Grecia, care sunt cei mai mari detinatori privati de obligatiuni guvernamentale elene. Toate aceste banci au acceptat luna acesta sa ia parte la cel mai mare proces de restructurare a datoriei din istorie.
'Recapitalizarea bancilor va fi finalizata pana in septembrie 2012. Cred ca nu va fi nevoie sa fie utilizata intreaga suma aflata la dispozitia institutiilor de creditare din Grecia', a declarat Provopoulos sambata pentru publicatia elena ' To Vima'.
Guvernatorul Bancii Greciei si-a exprimat speranta ca inca vor exista fuziuni in sectorul bancar elen dupa ce Alpha Bank a renuntat saptamana trecuta la planul de a se uni cu rivala Eurobank, in ceea ce ar fi fost cea mai mare fuziune bancara din Grecia.
Grupul bancar elen Alpha Bank a anuntat miercuri ca va propune retragerea din planificata fuziune cu Eurobank din cauza impactului restructurarii obligatiunilor elene detinute asupra bancilor. Bancile elene ar urma sa inregistreze pierderi potentiale de aproximativ 17 miliarde de euro in urma procesului de preschimbare de obligatiuni, inclus in programul de reducere a datoriilor Greciei cu 100... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 10:11
Sectorul bancar din Ungaria a fost neprofitabil anul trecut, pentru prima oara in ultimii 13 ani, din cauza pierderilor generate de programul de rambursare anticipata a creditelor in valuta, cresterea provizioanelor pentru imprumuturile neperformante si o taxa speciala introdusa de guvern.
Bancile comerciale au avut anul trecut pierderi cumulate de 92,6 miliarde de forinti (426 milioane dolari), dupa ce au consemnat pierderi de 149 de miliarde de forinti in trimestrul al patrulea, potrivit datelor publicate joi de autoritatea de supraveghere a sectorului financiar, Pszaf.
Conform Pszaf, situatia portofoliilor de credite ale bancilor s-ar putea inrautati in continuare, dupa ce cresterea imprumuturilor neperformante s-a accelerat in ultimele trei luni ale anului trecut.
Bancile din Ungaria, care platesc unele dintre cele mai mari taxe aplicate in industria financiara din Europa, au fost obligate sa suporte pierderile generate de un program guvernamental care permite rambursarea anticipata, de catre populatie, a imprumuturilor ipotecare in valuta, la rate de schimb sub cele din piata.
Cele mai mari banci prezente pe piata din Ungaria sunt OTP Bank, Intesa Sanpaolo si UniCredit (Italia), Erste Bank si Raiffeisen (Austria) si BayernLB (Germania). mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 20:56
Sistemul bancar a inregistrat anul trecut o pierdere de aproape 430 de milioane lei (100 de milioane de euro), fata de un rezultat negativ de 516 milioane lei in 2010, reusind sa recupereze in ultima luna din anul precedent peste 400 de milioane lei.
Dupa primele 11 luni de anul trecut, sistemul raporta o pierdere de aproape 900 de milioane lei ( peste 200 milioane euro), dar in decembrie a recuperat aproape jumatate din rezultatul negativ.
Evolutia din ultima luna a anului pare sa fie in principal rezultatul diminuarii provizioanelor, care au coborat cu 400 de milioane de lei, de la 31 de miliarde lei la 30,6 miliarde lei. Pe ansamblul anului trecut, provizioanele au crescut cu 7 miliarde lei.
Concomitent, activele bancare nete au urcat cu 4% in numai o luna, atingand un nou varf, de 354 miliarde lei, reprezentand aproape 65% din PIB.
Bancile au continuat anul trecut o restructurare timida a activitatii, prin disponibilizarea a 1.000 de salariati (1,5% din total), cea mai importanta restangere fiind observata, insa, in decembrie, cand au iesit din sistem 350 de angajati, adica mai mult de o treime din reducerea anuala.
O reducere mai ampla a avut loc la nivelul unitatilor teritoriale, bancile inchizand in 2011 peste 2% din reteaua teritoriala, care a coborat de la 6.170 la 6.040 de agentii si sucursale.
Sistemul bancar a incheiat 2010 cu o pierdere de 516 milioane de lei
Crantele restante si indoielnice au urcat anul trecut in valoare bruta cu aproape... mai mult
Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 14:10
Creditarea nu va fi reluata pana in momentul in care bancile comerciale din Romania nu-si vor curata bilanturile de creditele "putrede" din portofoliu, considera fostul premier, Theodor Stolojan, actual euro-parlamentar PDL.
Acesta a declarat intr-un interviu Business24 ca bancile comerciale tin dobanzile la credite ridicate pentru a-si putea constitui provizioanele necesare acoperirii creditelor declarate pierderi si indoielnice.
"Pana cand bancile din Romania nu vor incheia acest proces de curatare a bilanturilor vor mentine in continuare dobanzile foarte sus, indiferent ce va face BNR, pentru ca ele inca nu stiu exact pana unde va ajunge nivelul pierderilor pe care le au de acoperit. Sunt obligate sa mentina dobanzile sus in Romania, ceea ce franeaza relansarea procesului de creditare", a declarat Theodor Stolojan.
Credeti ca noul regulament de creditare al BNR care va intra in vigoare la sfarsitul lunii va ajuta la repornirea activitatii de creditare si de stimulare a consumului sau, din contra, va duce la o inghetare si mai puternica a creditarii?
Putin probabil ca acest regulament sa ajute la relansarea creditarii, dar este necesar. Ar fi fost necesar ca in perioada 2005-2008 sa fi avut un asemenea regulament.
Prin acest regulament se face putina ordine in activitatea bancilor comerciale de acordare a creditelor de consum.
Sa nu uitam euforia care a fost in perioada respectiva, ceea ce a dus la o crestere extrem de mare a creditelor de consum,... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 07:50
Sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 860 milioane lei (aproape 200 milioane euro) in trimestrul al treilea, dupa ce la semestru raportase un profit net de 94,5 milioane de lei, astfel ca la noua luni rezultatul negativ l-a depasit pe cel de pe intregul an 2010, potrivit unor surse bancare.
La finele lunii septembrie, pierderea cumulata a bancilor din sistemul bancar s-a ridicat la 765 milioane de lei (circa 176 milioane euro), cu 62% peste nivelul raportat in aceeasi perioada a anului trecut, de 474 milioane de lei.
Potrivit surselor, provizioanele bancilor au continuat trendul ascendent si au depasit pentru prima data suma de 30 miliarde de lei, pe fondul acumularii de noi credite neperformante. Doar in trimestrul trei, institutiile de credit au inregistrat provizioane suplimentare de 3 miliarde de lei.
Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca din sistem dupa active, a alimentat peste 10% din pierderea sistemului bancar, dupa ce a raportat un rezultat negativ de 90,5 milioane lei (circa 21 milioane euro).
Desi s-au mentinut in teritoriul pozitiv, unele banci din varful clasamentului au avut castiguri mai mici comparativ cu trimestrele anterioare sau cu primele noua luni din 2010.
BRD - Groupe Societe Generale, a doua cea mai mare banca, a inregistrat in primele noua luni un profit net de 382 milioane lei (90 milioane euro), dupa standardele romanesti de contabilitate, in scadere cu 19% fata de castigul din perioada similara a anului trecut.... mai mult
Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 13:30
Varful pierderilor din sistemul bancar romanesc nu a fost atins, sustine economistul Theodor Stolojan care mai declara ca in 2011 vom afla cu exactitate cat de greu atarna creditele neperformante din bancile romanesti. "In Romania a existat alt gen de creditare toxica - acordarea de credite cu buletinul, formulare generice pentru tot felul de credite care acum sunt declarate pierderi" afirma europarlamentarul PD-L intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.Ati declarat ca situatia bancilor din Romania nu e tocmai atat de roz cum este prezentata. Ce anume nu spun bancile?
Daca va uitati la dialogul public dintre banci si agentii economici din Romania nu veti intelege nimic. Bancile spun ca nu exista cerere de credite, in timp ce firmele din Romania spun ca nu au acces.
Realitatea poate fi la mijloc. Bancile din Romania inca nu cunosc daca au ajuns la varful pierderilor pe care le raporteaza si pentru care constituie provizioane.
Constituirea de provizioane inseamna venituri mai putine la bugetul statului, fiindca statul nu are ce impozita.
Daca ne uitam la cresterea impresionanta a pierderilor inregistrate in trimestrul al II-lea al acestui an, pot spune ca varful nu a fost atins.
In consecinta, cat timp bancile din Romania nu cunosc exact pe ce teren se afla, sunt foarte retinute in a mai acorda credite. Vor face cel mult refinantari.
Pierderile sunt cauzate de politicile de creditare de pana la sfarsitul lui 2008, cand aproape oricine putea lua un credit cu buletinul.
Acum,... mai mult
Duminica, 24 Iulie 2011, ora 12:19