Ministrii de Finante din zona euro vor sa rezolve situatia bancilor cu probleme

Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:04
1326 citiri
Ministrii de Finante din zona euro vor sa rezolve situatia bancilor cu probleme

Ministrii de Finante din statele zonei euro se vor intalni luni si marti la Luxemburg pentru a pune la punct un plan de reparare a sistemului bancar, in conditiile in care testele de stres de anul viitor ar urma sa scoata la iveala problemele ascunse dupa criza financiara globala, informeaza Reuters.

Deocamdata nimeni nu stie care sunt pierderile posibile din bancile europene insa Fondul Monetar International a atras recent atentia asupra gravitatii acestei probeleme estimand ca numai bancile spaniole si cele italiene ar putea inregistra in urmatorii doi ani pierderi de 230 miliarde de euro de pe urma creditelor acordate companiilor.

Bancile europene urmeaza sa fie supuse anul viitor unei noi runde de teste de stres derulate Banca Central Europeana. "Eficienta acestui exercitiu va depinde de existenta aranjamentelor necesare pentru recapitalizarea bancilor, inclusiv prin oferirea de ajutoare publice. Aceste aranjamente trebuie sa fie in functiune inainte ca noi sa facem evaluare", a declarat presedintele BCE, Mario Draghi.

In timpul crizei datoriilor, Uniunea Europeana a derulat doua runde de teste de stres insa analistii au considerat aceste teste drept un esec deoarece nu au reusit sa identifice problemele din bancile irlandeze, care la cateva luni dupa testele de stres au adus Irlanda in pragul falimentului. Noile teste de stres ale BCE sunt vazute ca ultima sansa de a identifica problemele din sistemul bancar inainte ca zona euro sa puna la punct uniunea bancara. Acest proces presupune implicarea BCE in supervizarea bancara, infiintarea unei agentii pentru inchiderea bancilor cu probleme si un sistem de garantare a depozitelor.

Potrivit oficialilor europeni, uniunea bancara va fi cel mai curajos pas spre integrarea europeana de la izbucnirea crizei. "Trebuie sa gasim o solutie acum", a declarat comisarul european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier. "Urmatoarea criza financiara nu ne va astepta pana vom fi gata", a adaugat Barnier.

In conditiile in care zona euro abia a iesit din recesiune, un eventual esec in gasirea de fonduri pentru solutionarea problemelor scoase in evidenta de testele de stres ar putea afecta increderea fragila a investitorilor si ar provoca dificultati companiilor care incearca sa obtina credite, ceea ce ar putea pune in pericol relansarea slaba.

#banci zona euro, #Ministri finante zona euro, #criza bancara zona euro, #pierderi banci Europa , #Criza financiara