Grecia a deschis bursa in pierdere. Primul soc: o prabusire de 30% a pretului actiunilor

Luni, 03 August 2015, ora 11:12
2875 citiri
Grecia a deschis bursa in pierdere. Primul soc: o prabusire de 30% a pretului actiunilor
Foto: Pixabay

Dupa cinci saptamani in care a stat cu lacatul pe usa, bursa de la Atena se deschide astazi, ca prim semn de revenire la un sistem financiar normal in Grecia.

Auspiciile nu se anunta insa deloc avantajoase pentru economia locala, analistii estimand o scadere de pana la 30% in valoarea companiilor listate.

Sectorul bancar va fi cel mai afectat, dupa cum arata o parte dintre analistii britanici consultati de reporteriiThe Guardian.

In picaj

Bursa din Atena si-a deschis usile la ora 10:30, iar in primele minute, indicele Athex Composite a cazut cu 23 de procente, iar actiunile bancilor si ale altor companii financiare au coborat pana la plafonul maxim permis de autoritatile de supraveghere: 30%

Nu este un semnal deloc imbucurator, mai ales ca, la sfarsitul saptamanii trecute, prognoza pierderilor pentru prima zi de reluare a tranzactiilor era de 15-20 de procente.

Nu este o imagine foarte clara a ceea se petrece acum pe piata de capital din Grecia, pe parcursul urmatoarelor ore vor interveni modificari. In schimb, pierderile pe care bancile elene ar urma sa le sufere erau cumva de asteptat.

"Este foarte important ca am deschis. Era de asteptat sa fie o presiune pusa pe piata de capital din Grecia, dar acum putem sa monitorizam derularea evenimentelor", a declarat pentru CNBC Kostas Botopoulos, unul dintre supervizorii bursei din Atena.

Banci in prag de colaps

Pierderile suferite de bancile elene imediat dupa reluarea tranzactiilor erau de asteptat, in conditiile in care institutiile de credit din Grecia anuntasera pierderi dramatice inca din perioada de dinaintea impunerii masurii de control al capitalului.

Piraeusk Bank raportase o pierdere de 67% in iunie, in timp ce Alpha Bank estima ca pierderile suferite sunt in jurul a 27 de procente.

Ca o curiozitate, localnicii au dreptul sa cumpere actiuni numai cu bani cash, masura de control a capitalului fiind extinsa si in tranzactiile electronice de pe piata de capital pentru a preveni o decapitalizare si mai mare a bancilor elene.

O prima estimare facuta de economistii eleni arata ca bancile din Grecia au nevoie de o recapitalizare urgenta in valoare de 26 de miliarde de euro, aceasta fiind una dintre temele abordate intre delegatia de la Atena si creditorii din zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bursa atena, #tranzactii bursa Atena, #pierderi bursa Grecia, #criza financiara Grecia , #Pret actiuni