Cipru va taxa cu 30% sumele care depasesc 100.000 de euro din depozitele de la Bank of Cyprus

Luni, 25 Martie 2013, ora 14:30
1729 citiri
Cipru va taxa cu 30% sumele care depasesc 100.000 de euro din depozitele de la Bank of Cyprus

Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, va aplica o taxa de 30% sumelor mai mari de 100.000 de euro din depozitele bancare, in cadrul acordului de ajutor financiar aprobat de Eurogrouop, a anuntat, luni un purtator de cuvant al guvernului cipriot.

Depozitele bancare sunt garantate in limita a 100.000 de euro, scrie AFP.

Ministrii de Finante din zona euro au aprobat in noaptea de duminica spre luni un acord care prevede sprijinirea Ciprului printr-un pachet de imprumutri externe de 10 miliarde de euro, conditionat insa de o restructurare dura a sectorului bancar.

Cipru trebuie sa inchida a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki). Depozitele mai mici de 100.000 de euro vor fi preluate de Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit din tara.

Bank of Cyprus va prelua de la Cyprus Popular Bank si o datorie de 9 miliarde de euro catre mecanismul de lichiditate de urgenta al Bancii Centrale Europene. Depozitele de peste 100.000 de euro de la Cyprus Popular Bank vor fi plasate la un loc cu activele neperformante, intr-o banca "toxica", unde sunt asteptate pierderi mari.

Depozitele negarantate de la Bank of Cyprus urmeaza sa ramana blocate pana la recapitalizarea bancii.

Criza din Cipru s-a agravat saptamana trecuta, dupa ce Parlamentul a respins marti versiunea initiala a unei taxe bancare, care viza depozitele din bancile cipriote, inclusiv cele mai mici de 100.000 de euro. Taxa era o conditie pentru eliberarea imprumuturilor de 10 miliarde de euro pentru statul cipriot.

Bank of Cyprus este prezenta in Romania, avand 0,7% din activele la nivelul intregului sistem bancar.

#taxa depozite Bank Cyprus, #ajutor financiar cipru, #plan salvare Cipru, #criza financiara Cipru , #Cipru