Bancile s-au lacomit, iar acum cauta solutii sa iasa din criza

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 14:34
3246 citiri
Bancile s-au lacomit, iar acum cauta solutii sa iasa din criza

Creditele neperformante au continua sa creasca in lipsa unor finantari noi in economia romaneasca. Statistica BNR arata ca evolutia creditelor neperformante, aflata in crestere, se indreapta incet spre un prag critic, iar expunerea bancilor a ramas constanta in ultimii ani.

In luna august, rata creditelor neperformante a urcat cu 0,07 puncte procentuale, fata de nivelul inregistrat luna precedenta, ajungand la 21%, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

"Rata creditelor neperformante este ingrijoratoare si este una din cele mai mari din europa. Reprezinta unul din motivele principale pentru care bancile din Romania nu isi pot permite sa fie mai 'agresive' in momentul de fata in reluarea creditarii, a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.

La finalul lunii iulie, rata creditelor neperformante se ridica la 20,93%. In luna august a anului precedent, se situa la 17,61%.

Bancile au fost nevoite sa constituie in ultimii ani provizioane de miliarde de euro pentru a acoperi pierderi din credite neperformante, ceea ce a erodat castigurile si a adus rezultatele in zona negativa.

Pentru a mentine in limite controlabile nivelului creditelor neperformante, bancile trebuie sa depisteze din timp eventuala inrautatire a situatiei clientului si trecerea, dupa caz, la aplicarea masurilor de recuperare, sa vanda o parte din creditele neperformante sau sa infiinteze "banci rele" care sa administreze creditele neperformante.

Bancile in general isi transfera creditele neperformante intr-o structura speciala care se ocupa de adiministrarea acestor imprumuturi.

BCR a creat o noua structura, denumita "workout"

BCR, cea mai mare banca de pe piata, si-a dezvoltat de la inceputul anului, o structura, denumita "workout", menita sa gestioneze portofoliul de credite neperformante estimat la aproximativ 4 miliarde de euro.

Noua divizie cuprinde angajati care se vor ocupa de activitati de remediere de credite, de restructurare si de recuperare, precum si de management al creditelor neperformante.

In conditiile in care ponderea creditelor cu restante mai mari de 90 de zile urcase spre 30% la jumatatea acestui an, BCR a infiintat postul de chief workout officer care se va ocupa de administrarea portofoliului de active proaste.

Noua functie i-a fost repartizata germanului Michael Beitz, 61 de ani, care in ultimii trei ani a ocupat postul de vicepresedinte executiv pe risc.

Piraeus a vandut unor polonezi un pachet de credite neperformante de 57 milioane lei

In incercarea de a clarifica situatia care sa ii perita banci sa merga mai departe cu o relatie normala, intrucat o banca care are un portofoliu mare de credite neperformante are dificultati in a-si continua relatia cu piata si cu institutiile financiare, Piraeus Bank subsidiara locala a grupului elen cu acelasi nume, a vandut la inceputul acestui an un portofoliu de credite neperformante cu valoarea nominala de 57 mil. lei (13 mil. Euro).

Pachetul de credite neperformante a fost vandut catre o firma poloneza de recuperare de creante Kredyt Inkaso. Banca le-a vandut polonezilor un pachet de credite negarantate: imprumuturi de nevoi personale si carduri de credit.

Piraeus Bank a raportat anul trecut o crestere cu zece puncte procentuale a ponderii creditelor neperformante, pana la 28% din portofoliu, in timp ce bilantul imprumuturilor acordate a stagnat la circa 3 mld. euro, potrivit datelor publicate de grup la Atena.

Grecii cauta salvarea

National Bank of Greece (NBG) si Piraeus Bank, cele mai mari banci din Grecia, vor sa infiinteze "banci rele" care sa administreze creditele neperformante, pentru a reface increderea in restul activitatilor.

"Cand se ajunge la discutia despre crearea unor "banci rele", atunci este vorba de o situatie de criza de sistem. Este o stuatie care pune in pericol intreg sistemul bancar si in general guvernul intervine pentru crearea unei banci care sa preia partea putreda si sa lase sa supravietuiasca bancile in conditii comerciale normale" completeaza analistul economic.

Din punctul de vedere al acestuia, nivelul de capitalizare la sistemul bancar este bun si este putin probabil sa existe o banca care sa creeze riscuri sistemice datorita creditelor neperformante.

"Nu cred ca ideea infiintarii unor banci rele este de actualitate in Romania. Ea este de actualitate in tari care au probleme sistemice asa cum a fost in Spania, Grecia si in alte tari care se afla in situatii similare, sustine Dochia.

Creditele restante sunt o problema majora pentru bancile din Grecia, unde economia s-a contractat cu 25% in sase ani de recesiune.

La sfarsitul lunii iunie, creditele neperformante reprezentau 29% din portofoliile cumulate ale celor mai mari patru banci elene, in valoare de 260 de miliarde de euro, de peste trei ori mai mult decat media de 7,15% calculata de FMI pentru zona euro, in 2012.

Potrivit analistului economic, in momenul de fata, in Romania, nu suntem in situatia de a crea "banci rele" care sa administreze aceste imprumuturi, chiar daca avem credite neperformante la un nivel destul de inalt.

"Nu avem inca banci care sa fie in pericol de a se prabusi din cauza creditelor neperformante, pentru ca in ultimii ani BNR a avut grija sa ceara bancilor locale sa isi aduca capital suplimentar pentru a putea sa faca fata conditiilor de sters prin care trec in momentul de fata, a concluzionat analistul Dochia.

#credite neperformante banci, #expunere banci Romania, #credite restante banci , #stiri BNR