Moody's: Problemele bancilor din Spania vor continua

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 09:55
1485 citiri
Moody's: Problemele bancilor din Spania vor continua
Foto: Aljazeera.com

Bancile spaniole vor avea in continuare probleme cu privire la asigurarea finantarii si lichiditatii in lunile urmatoare si va mai dura pana cand vor putea reveni la o finantare normala, chiar daca accesul lor pe pietele de finantare a inceput sa se imbunatateasca, anunta un raport al Moody's Investors Service.

"Consideram ca lichiditatea si finantarea vor continua sa constranga profilele de creditare ale bancilor in urmatoarele luni. Desi recunoastem scaderea cerintelor de finantare in sistem, bancile spaniole vor continua sa fie dependente de finantare, intr-o perioada cand accesibilitatea pe pietele de finantare, desi s-a imbunatatit, nu s-a normalizat inca", a declarat analistul Pepa Mori, de la Moody's, citat de Bloomberg, conform Agerpres.

Agentia arata ca institutiile spaniole de creditare au reusit sa vanda anul acesta obligatiuni, reducandu-si dependenta de fondurile BCE si mentinand depozitele persoanelor fizice si juridice. Totusi, avertizeaza Moody's, asteptarile arata ca in anul urmator conditiile operationale din industria bancara vor ramane "negative", impiedicand revenirea la o finantare normala.

In ce stare sunt bancile spaniole

Bancile spaniole au achitat mai repede imprumuturile de la BCE, ceea ce a redus dependenta sectorului cu aproximativ 41 miliarde de euro (55 miliarde de dolari), sau 12% din imprumuturi, la sfarsitul lui 2012, a apreciat Moody's.

Luis de Guindos, ministrul spaniol de finante, a afirmat recent ca, in urma recapitalizarii si reformelor din sectorul bancar, industria financiara a Spaniei este "astazi mai puternica si intr-o situatie mai buna decat inainte". Bancile din Spania au inceput sa acorde mai multe imprumuturi sectorului privat, a explicat oficialul spaniol, adaugand ca economia ar trebui sa creasca din nou spre sfarsitul acestui an.

Bancile spaniole se confrunta cu un nou val de credite neperformante pe masura ce guvernul de la Madrid pune in aplicare o serie de masuri dure de austeritate care vor agrava problemele cu care se confrunta deja gospodariile la rambursarea creditelor.

In plus, rata somajului din Spania, deja cea mai mare din UE, ar urma sa continue sa creasca, ceea ce va pune si mai multa presiune pe consumatori si gospodarii.

Spania a fost una din tarile cele mai afectate de criza din Europa deoarece bancile au inregistrat pierderi masive din cauza creditelor neperformante si a situatiei financiare. In luna iunie, zona euro a decis sa acorde Spaniei un program de sprijin de 100 miliarde de euro pentru sustinerea sectorului financiar spaniol.

#criza banci Spania, #finantare banci Spania, #lichiditate banci Spania, #acces piete banci Spania , #Banci internationale