Va supravietui euro dupa plecarea Greciei?

Luni, 14 Mai 2012, ora 18:39
1413 citiri
Va supravietui euro dupa plecarea Greciei?

Liderii bancilor centrale par a fi destul de calmi cu privire la iesirea Greciei din zona euro. Guvernatorul bancii centrale din Belgia vorbeste despre un "divort pe cale amiabila", in timp ce omologul sau irlandez spune ca o iesirea a Greciei nu este neaparat "fatala".

De asemenea, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, este de parere ca zona euro ar putea suporta iesirea Greciei din Uniunea Monetara, deoarece sistemul este in prezent mult mai rezistent decat acum doi ani, scrie BBC.

De partea cealalta a baricadei, analistii prevad lucruri oribile pentru sistemul bancar european odata ce o tara va parasi zona euro. Poate, cel mai important, e faptul ca orice afacere, de orice nationalitate, se va gandi de doua ori inainte sa isi depuna banii intr-o banca dintr-o tara care risca sa calce pe urmele Greciei.

Acest risc a fost deja evidentiat la inceputul anului, intr-o declaratie publica a Vodafone, GlaxoSmithKline, WPP si Reckitt Benchiser, care au declarat ca in fiecare zi isi transfera surplusul de cash intr-o alta valuta si in afara zonei euro.

Nu e vorba doar de companii. Cetatenii, de asemenea, incep sa-si scoata banii din bancile grecesti si sa-i tina in numerar sau sa-i transfere intr-un loc sigur, cum ar fi Germania.

Iesirea Greciei din zona euro ar accelera retragerea numerarului din bancile prezente in economiile vulnerabile, ceea ce ar determina cu siguranta noi cereri de imprumuturi catre BCE. In cele din urma, sistemul bancar al zonei euro ar deveni mult mai nationalizat, tinut in viata pe "perfuzii" de credit, oferite de Banca Centrala. Iar acest sistem nu este nici sanatos si nici durabil.

In afara de creditatea bancilor, bancile centrale ale economiilor puternice, in special ale Germaniei, vor fi supuse riscului venit dinspre Grecia, Italia si Spania.

O consecinta directa a faptului ca intreprinderile si persoanele fizice isi retrag banii din conturile bancare ale tarilor cu deficit ingrijorator, cum ar fi Grecia, Italia si Spania, va fi aceea ca Banca Centrala a Germaniei va sfarsi prin a credita cu sume imense bancile centrale ale acestor tari deficitare.

De exemplu, in momentul in care o persoana va lua 100 de euro de la o banca greceasca si ii transfera la o banca germana, acea banca elena primeste 100 de euro de la Banca Centrala din Grecia, care la randul sau imprumuta banii de la Banca Centrala a Germaniei.

In luna martie, Banca Centrala germana a avut 644 miliarde de euro creante de la alte banci centrale, echivalentul a un sfert din PIB-ul german. Acestea sunt datoriile bancilor centrale cu cele mai mari iesiri de capital catre Germania

Prin urmare, daca dintr-o data Grecia, Italia si Spania ar decide sa revina la monedele lor nationale, ar fi interesant de aflat cat la suta din cei 644 de miliarde de euro ar mai primi Banca Centrala a Germaniei.

In temeiul normelor Target2, raspunderea pentru pierderi ar trebui sa fie impartita intre toate bancile centrale din zona euro in functie de participatiile lor din BCE. Dar, in cazul in care zona euro va fi fracturata complet, este dificil de vazut modul in care distributia de pierderi ar putea avea loc. Analistii internationali considera ca Banca Centrala a Germaniei va primi "lovitura" si apoi va da in judecata Italia si Spania pentru compensari.

De asemenea, Banca Centrala Europeana va pierde enorm in cazul in care Grecia nu-si va respecta obligatiile. In primul rand, banca centrala a cumparat obligatiuni suverane in valoare de 50 miliarde de euro pentru a tine dobanzile sub control si pentru a mentine accesul tarii pe pietele financiare.

Mai mult, sistemul Target2 al BCE, sistem care urmareste dezechilibrele de plati intre cele 17 banci centrale care folosesc moneda unica, indica faptul ca Banca Greciei datoreaza celorlalte banci centrale circa 104 miliarde de euro.

Reactii dure in Germania

In opinia analistilor, exista un lucru mult mai important. Sa presupunem ca statul elen se retrage din zona euro si nu poate sau nu doreste sa solutioneze datoria de 104 de miliarde de euro pe care o are la celelalte banci centrale din zona euro, in conformitate cu sistemul de plata Target 2.

In acel moment ar deveni evident pentru cetatenii germani ca de-a lungul timpului au imprumutat economiile slab dezvolate din zona euro cu mult mai muti bani decat au stiut. Prin urmare, care ar fi impactul asupra opiniei publice germane cand ar afla ca contribuabilii gremani au pierdut zeci de miliarde de euro pe imprumuturile acordate Greciei, bani de care ei nu au stiut?

Ar simti acestia un val de solidaritate cu celelalte economii din zona euro si ar dori ca Germania sa dubleze sprijinul financiar pentru Italia, Spania, Portugalia si Iralnda? Cel mai probabil nu. In acest circumstante s-ar declansa reactii de furie publica, care ar face imposibila sarcina Germaniei de a sprijini financiar supravietuirea zonei euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#iesire grecia zona euro, #supravietuire zona euro, #salvare zona euro, #datorii Grecia zona euro, #datorii Grecia banci centrale , #Grecia