Cum a reusit ING Bank sa obtina profit record intr-o piata in cadere libera?

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 15:40
2511 citiri
Cum a reusit ING Bank sa obtina profit record intr-o piata in cadere libera?

Profitul record inregistrat de ING Bank, care a crescut cu 44% in 2012, sfideaza o piata bancara cu pierderi uriase, de 2,1 miliarde de lei, din care jumatate apartin liderului local, BCR (pierdere de 1,2 miliarde de lei).

"ING a realizat anul trecut un profit record de cand este prezenta pe piata romaneasca, de 232 de milioane lei. Comparand cu pierderea neta din sistem, care este de 2,1 miliarde lei, este un rezultat excelent", apreciaza directorul executiv al bancii, Michal Szczurek.

Exista si alte exemple de banci care au ramas pe profit anul trecut, insa majoritatea au inregistrat o scadere a castigului.

Raiffeisen Bank a inregistrat un profit net de 88 de milioane euro la finalul anului 2012, fata de 96 milioane euro in 2011, au anuntat miercuri oficialii companiei.

O alta banca ce a inregistrat rezultate financiare in crestere in 2012 a fost Transilvania. Reprezentantii institutiei financiare au raportat un profit net in crestere cu 40% fata de 2011, de 320,43 milioane lei.

Management stralucit sau context avantajos?

In privinta retetei succesului ING Bank, specialistii au pareri impartite, insa exista totusi un punct comun: consecventa. Analistul financiar Dragos Cabat, managing partner al companiei Financial View considera ca rezultatele sunt rasplata asumarii unor riscuri, in vremuri in care alte banci au facut un pas in spate.

"Unele banci mari din sistem nu au mai dat credite din cauza crizei financiare. Alte banci au mascat mai bine neperformantele, nu au facut provizioane si atunci arata mai bine. Ele au profitat de situatie.

Daca celalate banci nu au mai dat credite, ele au dat si atunci au facut si bani. Singura solutie buna prin care poate o banca sa faca profit este sa dea credite", a explicat Dragos Cabat, pentru Business24.

Pe de alta parte, Aurelian Dochia pune rezultatele pe fondul unei pozitionari inspirate inca dinainte de perioada de criza.

"Este un merit care trebuie analizat in contextul mai larg al unei politici pe zece ani, nu in ultimii doi-trei ani. Au fost banci mult mai bine pozitionate decat altele. Este o rasplata a unui model de business pe care l-au construit pe o perioada mai lunga de timp.

Tine de structura. ING in Romania a avut tot timpul o pozitie de nisa, spre segmentul de clientela de foarte buna de calitate, fie corporatista, fie privata. Ei nu au mers pe ideea unei dezvoltari in zona de retail, de clienti particulari de toate felurile. Au fost foarte selectivi in ceea ce priveste aceasta clientela si asta a fost in favoarea lor", a declarat Aurelian Dochia pentru Business24.

Un an cu pierderi uriase

Cele 40 de banci de pe piata locala au cumulat anul trecut o pierdere neta de circa 2,1 miliarde de lei (476 mil. euro), in crestere de aproape trei ori fata de rezultatul negativ inregistrat in 2011.

Este cea mai mare pierdere inregistrata de sistemul bancar de la inceputul crizei, aceasta fiind consecinta exploziei creditelor neperformante care au ajuns la o pondere de peste 18% la sfarsitul lui 2012.

O mare parte din aceasta pierdere este pusa pe seama rezultatelor raportate de cea mai importanta banca din Romania. Grupul BCR a inregistrat anul trecut o pierdere neta de 1,2 miliarde lei (277 milioane euro), pe fondul majorarii cu 68,2% a costului cu provizioanele, la 3,62 miliarde lei (813,3 milioane euro), in conditiile in care rezultatul operational a fost un profit de 2,35 miliarde lei, apropiat de nivelul din 2011.

#rezultate ING Bank, #profit ING bank, #analisti rezultate ING Bank , #Banci Romania