Blocarea creditarii din Europa ar putea afecta si Romania

Luni, 21 Mai 2012, ora 13:57
2248 citiri
Blocarea creditarii din Europa ar putea afecta si Romania

Liderul BNR afirma ca marea problema a zonei euro ar putea fi blocarea creditarii de catre bancile europene, acestea invocand situatia precara a Greciei. Daca Mugur Isarescu spune ca nu este cazul Romaniei, analistii se arata insa ingrijorati ca o asemenea situatie ar putea afecta si tara noastra.

"In Romania, pericolul se accentueaza si prin faptul ca ni se opreste finantarea unor proiecte europene, deci intram intr-o perioada complicata", declara pentru Business24, analistul economic Mircea Cosea.

Acesta adauga ca momentan e posibila blocarea sau reducerea creditarii din cauza situatiei din Grecia, Italia, Portugalia si Spania, care a fortat bancile sa aiba o pozitie prudentiala. "Eu nu am o foarte mare incredere in faptul ca bancile din Grecia nu vor actiona asupra sucursalelor lor indiferent daca BNR are sau nu puterea sa regleze aceste lucruri", mai mentioneaza economistul.

Aurelian Dochia, economist, spune totusi ca stoparea creditarii nu este un fenomen nou si ca acest lucru se intampla de cativa ani, in SUA, Europa si Romania, in ciuda faptului ca liderii politici au incercat sa impinga bancile spre reinceperea creditarii.

Dochia aminteste si de cele doua transe de imprumuturi ale Bancii Centrale Europene destinate bancilor din zona, suma care se ridica la peste 1.000 miliarde euro, bani care nu au ajuns insa la consumatori.

"Nici in Romania nu merg lucrurile altfel, desi aici cred ca am asistat mai degraba la o stagnare care este determinata, pe de o parte, de situatia bancilor care au avut pierderi timp de doi ani consecutiv, se confrunta cu crestere provizioanelor foarte mare si cu necesar de capitaluri proprii mai mari ca inainte, si evident ca toate aceste fenomene fac ca bancile sa aiba o mai mica disponibilitate catre creditare. Pe de alta parte, si cererea de credite in conditiile astea de criza a scazut foarte mult", indica Aurelian Dochia.

Nici BCE nu ar putea reporni creditarea

In contextul unei posibile stopari a creditarii in zona euro si in alte tari din Uniunea Europeana, toata lumea se intreaba ce poate fi facut. Acordarea unei noi transe de imprumuturi, precum cele din decembrie si februarie, nu ar avea insa efecte in piete.

"Prioritatea bancilor in momentul de fata e sa isi refaca rezervele de capital, lucru care este cerut si de reglementari. BASEL impune bancilor sa isi creasca fondurile proprii. Deocamdata, bancile sunt mai concentrate pe acest lucru si pregatirea pentru criza, incat nu cred ca reluarea creditarii e un fenomen de asteptat. Daca te uiti la ce se intampla in Grecia, e greu de crezut ca pietele financiare sunt preocupare de reluarea creditarii, ci sunt preocupate de supravietuire", declara economistul Aurelian Dochia.

Sistemul bancar romanesc, stabil, dar in pericol

Reprezentantii FMI considera ca sistemul bancar romanesc este bine capitalizat si lichid, insa acesta este in continuare vulnerabil la socurile externe mai ales in situatia in care aproape 80% din bancile din Romania au capital din zona euro.

"Sistemul bancar din Romania este destul de bine stabilizat, destul de bine consolidat, dar nu trebuie sa uitam ca sistemul bancar din Romania este o veriga a celui international. Banci romanesti cu capital integral romanesc nu avem, si chiar daca am avea, pericolul vine din exterior cu atata forta, incat un sistem bancar oricat de bine ar fi reglementat va avea de suferit din cauza socului extern", declara analistul financiar Mircea Cosea.

Si Aurelian Dochia este de acord cu parerea FMI, declarand ca sistemul financiar romanesc are toti indicatorii la niveluri mult superioare celor europene. "Niciodata nu stii cat de mare poate sa fie valul crizei financiare care poate sa mature Europa si niciodata nu poti sa fi pregatit pentru eventualitati extreme".

Mircea Cosea este de parerea ca faptul ca Romania nu apartine de zona euro in acest moment este un atu. De altfel, politica prudentiala a Bancii Nationale este un alt avantaj al Romaniei. El avertizeaza insa si in privinta socurilor externe care sunt mai puternice decat poate Romania sa faca fata.

"Ar trebui sa fie luate unele masuri care sa tina neaparat de o oarecare protejare a cursului prin interventia bancilor, prin o reglementare a raportului de import-export intre societatile romanesti si cele grecesti si o monitorizare a sucursalelor bancilor grecesti in Romania, dar si din alte tari", spune economistul.

Retragerile de capital, pericol pentru sistemul bancar

In ultima saptamana, din bancile grecesti au fost retrase 770 milioane de euro, in timp ce clientii englezi ai grupului spaniol Santander au retras 200 milioane de lire. Astfel, suma totala a banilor retrasi din sistemul bancar european se ridica la peste 1 miliard de euro intr-un timp foarte scurt.

Intrebat daca si in Romania s-ar putea intampla asa ceva, Aurelian Dochia spune ca este cel mai rau scenariu imaginabil.

"Intr-un asemenea scenariu, chiar daca nu exista un risc iminent in acest moment, panica, indiferent de ce e alimentata, chiar si de zvonuri false, este daunatoare si destabilizatoare. Sper sa nu se ajunga la un fenomen de acest fel. Panica are insa un element de irational care nu poate sa fie controlat", mai spune acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#creditare Europa, #stopare credite zona euro, #efecte stopare creditare Romania, #blocare credite Isarescu , #Credite bancare