Berlin: Peste 80 de tari s-au angajat sa combata evaziunea fiscala prin schimbul de informatii

Joi, 30 Octombrie 2014, ora 10:35
1361 citiri
Berlin: Peste 80 de tari s-au angajat sa combata evaziunea fiscala prin schimbul de informatii
Sursa foto: Risk.net

Peste 80 de tari s-au angajat miercuri, la Berlin, sa infiinteze pana in 2017 sau 2018 un sistem de schimb automat de informatii financiare, un progres notabil in lupta impotriva fraudei fiscale si totodata o lovitura la adresa secretului bancar, relateaza AFP.

In acord multilateral in acest sens a fost incheiat in finalul Forumului mondial privind transparenta si schimbul de informatii, care a gazduit circa o suta de delegatii marti si miercuri in capitala germana.

Dintre statele semnatare, 51 s-au angajat sa inceapa schimbul de informatii din septembrie 2017, urmand ca fiecare dintre ele sa stabileasca in acest scop o autoritate nationala insarcinata cu colectarea si transmiterea catre alte state a informatiilor bancare referitoare la strainii cu drept de sedere pe teritoriul sau. Obiectivul urmarit astfel este ca fiecare administratie fiscala sa stie ce active financiare au plasat contribuabilii sai in strainatate.

Intre semnatare se numara statele membre ale Uniunii Europene, dar si principate atasate secretului bancar ca Liechtensteinul sau paradisuri fiscale cum sunt Insulele Cayman sau Insulele Virgine britanice.

Alte 30 de state s-au angajat, intr-un acord separat, sa se alature acestor schimburi din 2018, intre ele figurand tari ca Austria, dar si Elvetia, etalon al secretului bancar, si importante piete financiare cum sunt insulele Bahamas sau Emiratele Arabe Unite.

Acordul are la baza normele internationale CRS

Acordul anuntat miercuri are la baza normele internationale CRS (Common Reporting Standard) ale OCDE (Organizatia pentru cooperare si dezvoltare economica), iar 'declansatorul' acestor masuri l-au reprezentat Statele Unite Unite ale Americii cu legea Facta, care obliga bancile straine sa declare sistematic la autoritatile fiscale federale conturile si depozitele clientilor americani.

Ulterior, cinci tari europene, in frunte cu Franta si Germania, sustinute apoi de Uniunea Europeana si G20, au cerut generalizarea schimbului automat de informatii pe baza normelor OCDE. Dupa un angajament formal al UE cu privire la 2017 anuntat acum doua saptamani, forumul de la Berlin a permis depasirea cadrului european.

'Secretul bancar sub vechea sa forma si-a trait traiul', a afirmat ministrul german al finantelor, Wolfgang Schaeuble, gazda conferintei, citat in cotidianul Bild de miercuri, apreciind ca fraudatorii se vor confrunta de acum inainte cu un risc 'foarte mare' de a fi descoperiti.

Tarile care nu participa la schimbul automat de informatii vor face obiectul unei liste oficiale a OCDE, susceptibila sa indeparteze unele organizatii internationale si fonduri de investitii exigente. Totusi, aceasta amenintare este considerata drept 'slaba' de unii experti in combaterea fraudei fiscale, cum este Andres Knobel de la grupul de presiune international Tax Justice Network, potrivit caruia acordul de la Berlin constituie 'o prima etapa importanta', dar nu semnaleaza 'sfarsitul secretului bancar'.

Normele OCDE prezinta mai multe deficiente, conform unui recent raport realizat de Tax Justice Network. Astfel, pentru a transmite informatii din 2017, bancile vor colecta date incepand din 2016 cu privire la conturile de peste 250.000 de dolari. Or, acest interval le permite fraudatorilor sa-si distribuie averile in mai multe conturi sub aceasta limita, remarca autorii raportului.

In acelasi timp, in pofida acordului multilateral, statele vor putea alege, de la caz la caz, cu cine schimba automat informatii. De exemplu, Elvetia a anuntat deja ca nu le va transmite informatii decat tarilor 'considerate drept importante /.../ pentru industria financiara' helvetica - sau, cu alte cuvinte, eventualele depozite facute de cetateni bogati ai unor tari sarace risca sa ramana necomunicate.

In fine, cei care fraudeaza se vor putea ascunde in continuare in spatele unor societati-paravan, intrucat bancile nu vor fi obligate sa dezvaluie identitatea beneficiarilor decat in legatura cu veniturile obtinute din investitii, si nu din activitati comerciale, de exemplu.

Circa 5.800 de miliarde de euro sunt ascunsi in paradisuri fiscale, ceea ce se traduce prin pierderi de 130 de miliarde pe an pentru administratiile fiscale din lumea intreaga, potrivit economistului Gabriel Zucman, specialist in probleme de frauda fiscala.

#evaziune fiscala, #acord combatere evaziune , #Stiri International