Cat de mare e de fapt gaura din sistemul bancar

Marti, 12 Februarie 2013, ora 14:33
3850 citiri
Cat de mare e de fapt gaura din sistemul bancar

Sistemul bancar romanesc a inregistrat cele mai mari pierderi cumulate din istorie, de 2,12 miliarde de lei, anul trecut, aproape de trei ori mai mult fata de 2011.

Analistii spun ca pierderile se vor adanci daca nu se iau rapid masuri, care vizeaza in principal restructurarea sistemului si reluarea creditarii.

Analistul financiar Aurelian Dochia spune, pentru Business24, ca pierderile inregistrate de banci nu reprezinta o surpriza si ca actionarii vor fi cei care vor suporta "nota de plata". Dochia recunoaste ca exista mai multe metode prin care bancile pot camufla pierderile reale, dar spune ca, mai devreme sau mai tarziu, costurile vor trebui platite.

"Bancile isi pot muta activele si pasivele dintr-o parte in alta, in asa fel incat pierderile sa nu apara direct in bilant. Dar mai devreme s-au mai tarziu, nu exista scapare. Pierderile sunt pierderi si cineva va trebui sa le suporte. In Romania va fi un cost amestecat, adica actionarii vor suporta factura", a spus Dochia.

Restructurarea sistemului, singura solutie?

Analistul a mai mentionat ca ar fi bine ca statul sa nu intervina in procesul de salvare al bancilor, asa cum s-a intamplat in alte tari. In opinia sa, cea mai buna solutie ramane restructurarea sistemului bancar.

In acest moment, 50% dintre banci concentreaza pierderile, in timp ce bancile care formeaza a doua jumatate au ramas pe profit, iar in opinia lui Dochia acesta este un semn de restructurare. "Bancile slabe, care au facut greseli, vor trebui sa fie cumva, restructurate, fie prin recapitalizare, fie prin preluarea de alte banci", spune analistul.

Daca Dochia mizeaza pe restructurare, analistul financiar Dragos Cabat, vede o alta solutie, si anume, reluarea creditarii. In caz contrar, pierderile din sistem se vor adanci in perioada urmatoare. "In ceea ce priveste creditele neperformante, mai este loc de pierdere, daca nu se schimba abordarea. Bancile nu au unde sa faca profit, au restructurat operatiunile si nu mai au alternative. Singura solutie ar fi reluarea creditarii", spune Cabat.

Amandoi recunosc ca pierderile bancilor sunt chiar mai mari decat cele anuntate de banca centrala, dar ca sunt camuflate prin intermediul unor "firme satelit" si prin diferite mijloace. Una dintre acestea este chiar transformarea bancilor in investitori imobiliari. De exemplu, Piraeus Bank va investi in finalizarea unui ansamblul rezidential din Brasov, prin intermediul diviziei imobiliare Piraeus Real Estate.

Piraeus a cumparat, in octombrie 2012, activele firmei Gespi Investments cu 10 milioane de euro, potrivit bizbrasov, asumandu-si rolul de dezvoltator imobiliar, pentru a putea recupera o parte din pierderile provocate de dezvoltatorul initial al proiectului, Seasons Residence. Acesta era client al bancii, dar a intrat in faliment.

Alte banci au vandut pachete de credite neperformante, in valoare de zeci de milioane de euro, catre firme detinute tot de ele, dar care nu erau obligate sa respecte cerintele BNR privind provizioanele, nefiind banci.

O alta practica, asemanatoare cu cea a Piraeus, este si cumpararea de catre banca sau entitati asociate acesteia a garantiilor imobiliare scoase la executare silita, in asteptarea unei reveniri a pietei imobiliare sau pentru a le vinde la valoarea de piata, mai mare decat pretul obtinut la licitatie.

Dochia spune ca, pe termen scurt, strategia adoptata de Piraeus poate fi o solutie, intrucat ascunde niste pierderi pe care banca nu le poate masca. Dar, pe termen lung, este riscant ca bancile sa urmeze aceasta tendinta, adica mascarea pierderilor prin achizitii strategice pe piata imobiliara. "Se ascund pierderi reale, pentru ca, preluand niste active imobiliare, banii nu pot fi recuperati, iar valoarea reala a pierdeii nu se afla", conchide Dochia.

Daca in 2008 sistemul bancar inregistra cele mai mari castiguri din istorie, de peste 4,4 miliarde de lei, anul trecut situatia a fost diametral opusa. 2012 a fost al treilea an la rand in care sistemul bancar a inregistrat un rezultat negativ, din cauza agravarii procesului de deteriorare a calitatii portofoliilor de credite, dar si a scaderii soldului creditelor.

#pierderi record banci, #restructurare sistem bancar, #banci romania , #Banci Romania