Analistii economici sunt de parere ca o eventuala reintregire a salariilor bugetarilor va duce la ratarea tintei de deficit convenita cu FMI. Totodata, specialistii sustin ca aceasta decizie reprezinta o arma electorala.
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu delegatia FMI, Bancii Mondiale si a Comisiei Europene. Seful statului a declarat ca pentru Romania este "o adevarata provocare" sa ramana, in acest an electoral, pe drumul corect din punct de vedere macroeconomic.
Analistul economic Mircea Cosea sustine ca, in momentul de fata, economia Romaniei nu poate sa suporte o astfel de crestere, decat cu sacrificii care vor fi platite catre sfarsitul anului. Cosea spune ca pentru rentregirea salariilor bugetarilor statul va fi nevoit sa se imprumute, pentru ca nu are resurse financiare.
Analistul considera ca statul roman are doua variante: fie vor fi sacrificati pensionarii, fie vor fi dislocate fonduri din cele destinate investitiilor.
"Am convingerea ca va fi adoptata aceasta decizie, pentru ca este una strict electorala, nicidecum economica, iar pentru politica, actuala coalitie va sacrifica orice", sustine Mircea Cosea.
FMI - agent electoral
Ilie Serbanescu sustine ca Romania nu dispune in acest moment de resurse financiare pentru o reintregire salariala, decat cu o singura conditie: reorientarea de fonduri din alte domenii. El considera ca, cel mai probabil se vor lua bani de la investitii, insa, fara acestea cresterile de salarii si pensii nu au... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 18:02
Consiliul Director al Fondului Monetar International a aprobat miercuri cea de-a patra evaluare a acordului de tip preventiv cu Romania si pune la dispozitie o noua transa, de 505 milioane de euro, a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
Cu noua transa, Romania are la dispozitie de la FMI aproximativ doua miliarde de euro, a precizat Tanasescu.
'Board-ul FMI a aprobat in unanimitate cea de-a patra evaluare a acordului si punerea la dispozitie a urmatoarei transe. Au fost discutii bune si au fost apreciate progresele realizate de Romania.
Consiliul Director a recomandat continuarea consolidarii fiscale, astfel incat deficitul bugetar ESA sa se incadreze in 2012 sub 3%, si accelerarea reformelor structurale in domeniul sanatatii, transporturilor si energiei, care constituie motoare de crestere economica, daca vor fi realizate cat mai repede', a spus reprezentantul Romaniei la FMI.
De asemenea, a adaugat Tanasescu, Board-ul FMI a laudat modul in care Banca Nationala a raspuns pro-activ pe sectorul bancar, care este stabil, bine capitalizat si bine supravegheat, recomandarea fiind de atentie si reactie pro-activa la eventualele riscuri externe.
Precedenta evaluare a acordului a avut loc la sfarsitul anului 2011, cand FMI a pus la dispozitia Romaniei o transa de 480 milioane de euro.
O misiune comuna a Fondului Monetar International /FMI/, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat la Bucuresti la sfarsitul lunii ianuarie -... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 19:15
Situatia incasarilor bugetare este subiectul de discutie dintre Seful Misiunii Fondului Monetar International (FMI), Jeffrey Franks si presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar.
Pe agenda discutiilor cu conducerea Ministerului Finantelor Publice figureaza executia bugetara pe anul 2011, revizuirea prognozei de crestere economica pe 2011, de la 1,5% - nivelul pe care a fost fundamentat bugetul, la 2-2,5%, precum si revizuirea in scadere a prognozei de crestere economica pentru 2012, de la nivelul de 1,8%, din cauza inrautatirii contextului extern.
Revizuirea in jos a prognozei de crestere economica va conduce la diminuarea veniturilor bugetare, insa misiunea FMI nu va negocia la acest moment o revizuire a deficitului bugetar sau cheltuielilor bugetare programate pentru acest an, ci va discuta despre imbunatatirea colectarii veniturilor.
Un alt punct pe agenda discutiilor va fi reducerea arieratelor. In timp ce arieratele la nivelul administratiei centrale si locale sunt tinute sub control, o problema o ridica arieratele companiilor de stat. Autoritatile romane s-au angajat sa reduca arieratele companiilor de stat monitorizate de FMI, de la 17 miliarde lei la 5 miliarde lei, la finalul anului 2012.
In septembrie 2011, nivelul acestora era de 18,5 miliarde lei, sub tinta de 19,2 miliarde lei, iar in decembrie 17 miliarde lei, peste tinta de 15,9 miliarde lei.
Misiunea de evaluare a Fondului Monetar International se afla la... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 11:29