Criza din Grecia poate scumpi creditele (Jeffrey Franks)

Marti, 28 Iunie 2011, ora 16:51
1475 citiri
Criza din Grecia poate scumpi creditele (Jeffrey Franks)

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, sustine ca prima de risc pentru statul roman a crescut, in ultimele zile, din cauza ingrijorarile legate de situatia din Grecia si a adaugat ca va trebui sa mai treaca o perioada pentru a se putea determina daca aceasta situatie va avea sau un un impact negativ asupra Romaniei, anunta Mediafax.

Potrivit dealerilor din piata bancara, CDS-ul aferent Romaniei (costul de asigurare la restructurare/default) a crescut incepand cu 7 iunie de la 225 de puncte si a atins un maxim de 283 de puncte joi, 23 iunie.

In prezent, CDS-ul este la 277 de puncte.

"Au existat cu siguranta anumite efecte negative temporare in ceea ce priveste prima de risc a Romaniei pe pietele internationale, determinate in mod cert de situatia din Grecia.

Aceste efecte s-au manifestat doar in ultimele zile, astfel ca va trebui sa mai asteptam", a spus Franks.

Crestere in continuare a CDS-ului ar putea afecta Romania pentru ca ar face imprumuturile mai costisitoare, iar investitiile si consumul ar deveni la randul lor mai scumpe.

In luna martie, autoritatile romane au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI.

Acordul cu Fondul Monetar International este insotit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.

Consiliul Director al FMI a aprobat luni seara prima evaluare a noului acord, de tip preventiv, prin care a pus la dispozitia Romaniei a doua transa, de 481 milioane de euro.

#criza grecia, #fmi, #grecia, #prima risc romania, #romania jeffrey franks , #stiri Jeffrey Franks