Deficitul de cont curent al Romaniei, 4,25 la suta in intervalul 2011-2012

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 10:56
1452 citiri
Deficitul de cont curent al Romaniei, 4,25 la suta in intervalul 2011-2012

Proiectia de deficit de cont curent pentru Romania, in intervalul 2011 - 2012, este de 4,25 la suta din PIB, potrivit memorandumului tehnic de intelegere elaborat de Fondul Monetar International dupa cea de-a treia evaluare a acordului cu Romania, publicat marti.

"Este de asteptat ca recenta crestere puternica a exporturilor, in special a exporturilor de automobile si in sectorul agricol, sa imbunatateasca balanta comerciala pentru 2011. Exporturile nete in 2012 ar urma sa ramana in mare masura stabile, iar cererea de importuri urmeaza sa incetineasca, concomitent cu cresterea exporturilor", arata scrisoarea.

Proiectia pentru sectorul privat arata o rostogolire a datoriilor pe termen scurt. Fluxurile de investitii straine directe se vor consolida cu sprijinul veniturilor din privatizare. Scenariile de baza arata ca nu vor aparea noi deficite de finantare.

Expertii Fondului Monetar International vor avea marti o serie de discutii tehnice cu autoritatile din Romania, misiunea FMI urmand sa inceapa, oficial, miercuri cea de-a patra evaluare a acordului cu Romania.

Reprezentantii FMI se vor afla la Bucuresti in perioada 25 ianuarie - 6 februarie 2012, potrivit unui anunt facut pe 11 ianuarie de reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.

Misiunea anterioara a delegatiei comune a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale a avut loc in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011, pentru a treia evaluare a politicilor bugetare in cadrul acordului stand-by de tip preventiv cu Romania.

La incheierea misiunii de la finele anului trecut, Jeffrey Franks, a apreciat ca autoritatile au reusit sa indeplineasca toate conditionalitatile cerute de Fond si se afla in parametri stabiliti cu acesta.

Acordul Stand-By dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI. Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmand sa se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondiala.

#misiune FMI Romania, #deficit de cont curent Romania , #Acord FMI