FMI incepe a sasea misiune de evaluare cu un nou lider. Cum va evolua relatia cu Romania?

Marti, 31 Iulie 2012, ora 08:00
2325 citiri
FMI incepe a sasea misiune de evaluare cu un nou lider. Cum va evolua relatia cu Romania?

Misiunea Fondului Monetar International isi incepe, marti, vizita la Bucuresti, pentru a discuta cu oficialii Guvernului Ponta pe mai multe teme importante.

Desi acestia ar fi trebuit sa vina inca de saptamana trecuta, s-a decis amanarea vizitei, din cauza referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu. Seful misiunii FMI pe Romania este, incepand cu aceasta vizita, Erik Jan de Vrijer.

Pe lista subiectelor care vor fi dezbatute de oficialii internationali si de reprezentantii statului roman se numara situatia companiilor de stat, managementul privat si implementarea sa, privatizarea, lichidarea si vanzarea unor pachete de actiuni din companiile de stat pe bursa, liberalizarea pietei la energie electrica si a gazelor, devalorizarea leului si efectele asupra economiei romanesti, deficitul bugetar, dar si noile masuri propuse de Guvern pentru mediul de afaceri.

Prelungirea acordului preventiv cu FMI creste credibilitatea Romaniei

"Eu cred ca se va continua si ideea reorganizarii ANAF", a declarat analistul economic Constantin Rudnitchi, pentru Business24.

Cel mai probabil, spune Rudnitchi, comisia Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene s-ar putea sa aiba o vizita si la Banca Nationala, unde s-ar putea discuta despre o strategie vizavi de piata valutara. "Va fi o discutie interesanta si la Banca Nationala pentru ca in ultima perioada sunt niste luari de pozitie la nivel inalt, care spun ca BNR nu mai are foarte multi bani de sustinere a leului si va fi o tema si cu FMI, care va fi interesat si de o strategie vizavi de piata valutara", spune analistul.

Un nou acord Romania - FMI, de bun augur

Un alt subiect care va fi dezbatut, cel mai probabil, va fi un nou acord preventiv cu FMI pentru perioada 2013-2015, mai ales ca reprezentantii ministerului Economiei si premierul Victor Ponta si-au exprimat intentia in acest sens. Valoarea acestui acord ar putea ajunge la cinci miliarde de euro, potrivit Romania TV.

Ministrul Finantelor: Guvernul vrea inca un acord preventiv cu FMI

Parerea analistilor romani este ca un astfel de pas ar fi in beneficiul tarii, acesta aducand un plus de credibilitate economiei locale, care a suferit in ultima perioada din cauza scandalurilor politice.

"Eu am fost un sustinator partial al programului cu FMI, uneori l-am criticat, alteori nu, dar, in conditiile actuale, cu tensiunea politica si problemele din economie, cred ca un program cu FMI e absolut necesar. Inseamna mai multa incredere din partea investitorilor, din partea unor finantatori internationali, inseamna niste bani ieftini pe care ii putem avea la dispozitie, cu restrictiile de rigoare", declara Rudnitchi.

Misiune veche, fete noi

Vizita Misiunii FMI la Bucuresti vine cu o schimbare. Seful misiunii FMI pe Romania este, incepand cu aceasta vizita, Erick Jan de Vrijer, un olandez care a lucrat pana acum in functia de asistent director pe Europa la FMI. El ii la locul lui Jeffrey Franks, care a avut Romania "in grija" in ultimii trei ani.

Daca despre Vrijer nu se stiu multe, viziunea sa asupra politicilor fiscale si a masurilor economice ale Romaniei nu pot fi foarte diferite de cele ale lui Franks, el avand "temele facute la FMI". Chiar daca presa internationala mentioneaza faptul ca nationalitatea sa ar putea sa dauneze relatiei nostre cu FMI, cunoscuta fiind relatia tentionata dintre Romania si Olanda, mai ales din cauza opozitiei acestora in negocierile pentru aderarea la spatiul Schengen, Vrijer nu se poate lasa influentat.

"In opinia mea, nu conteaza ca e olandez, el e un functionar FMI. Indiferent de nationalitate, nu cred ca nu sunt diferente notabile. Conteaza ca 90% din acesti oameni au temele facute de la FMI si cu ideile de acolo", declara Constantin Rudnitchi.

Cu toate acestea, Vrijer ar putea avea o alta viziune asupra masurilor economice care ar trebui luate de Romania, mai ales in contextul schimbarilor de la nivelul Fondului. Sefa FMI, Christine Lagarde, a declarat, in mai multe randuri, ca ar trebui implementate mai multe masuri de crestere economica, in detrimentul celor de austeritate, pentru a da un impuls economiilor puternic afectate de politicile aplicate pana acum.

Aceasta viziune noua nu are, insa, multe sanse sa fie aplicata si in cadrul acordului pe care, in prezent, Romania il are in desfasurare cu Fondul.

"Eu nu stiu de puncte pe care sa le poata negocia Guvernul in momentul de fata, mai ales ca suntem la un acord care este pe sfarsit. Mi-e greu sa cred ca se mai discuta despre o schimbare a acordului prezent, mai degraba sunt pregatiri pentru un nou acord", a declarat Dochia, pentru Business24.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#misiune FMI Romania, #Romania FMI Vrijer, #discutii intrunire FMI Romania , #Acord FMI