O noua misiune a FMI si UE incepe marti. Miza: bugetul pe 2012

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 12:12
1457 citiri
O noua misiune a FMI si UE incepe marti. Miza: bugetul pe 2012

O noua misiune a Fondului Monetar International (FMI), Uniunii Europene si Bancii Mondiale isi incepe, marti, vizita in Romania, avand ca scop principal evaluarea politicilor bugetare ale Romaniei. Misiunea se va afla in tara noastra in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie.

Miza acestei vizite o reprezinta bugetul pe 2012, a carui depunere in parlament a fost intarziata. Premierul Emil Boc a explicat, luni, Senatului Romaniei, printr-o scrisoare, motivele pentru care a fost depasit termenul limita pentru depunerea proiectului de buget pe 2012. Respectiv - discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) privind indicatorii macroeconomici nu au fost finalizate pana la data de 15 octombrie.

Prin acordurile semnate de catre Romania cu CE si cu FMI s-a convenit ca toti indicatorii macroeconomici vor fi discutati si conveniti cu reprezentantii acestor organisme.

Astfel, cele doua proiecte vor fi transmise Parlamentului dupa definitivarea indicatorilor macroeconomici pentru perioada 2012-2015, cat si dupa discutarea atat a indicatorilor macroeconomici, cat si a proiectelor de buget cu expertii FMI si CE care vor incepe la 25 octombrie a treia misiune de evaluare a Aranjamentului Stand-by de tip preventiv dintre Romania si FMI, se arata in scrisoarea inaintata Parlamentului de catre premierul Emil Boc.

Traian Basescu cere un deficit "mult mai mic de 3%"

Luni, cu numai o zi inainte de inceperea evaluarii, presedintele Traian Basescu a avut o intalnire cu premierul Emil Boc, ministrii economici si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in urma careia s-a ajuns la concluzia ca "bugetul pe 2012 trebuie sa aiba un deficit mult mai mic de 3%".

"Trebuie revizuita tinta de deficit. Datorita costurilor de finantare, e bine sa abordam bugetul 2012 cu un deficit mult mai mic de 3 procente, calculate pe ESA. Cu cat va fi acesta mult mai mic, trebuie sa analizeze Guvernul, sa gaseasca solutii de diminuare a nevoii de imprumut de pe piata interna sau externa, din cauza dobanzilor", a declarat Traian Basescu.

"Din cauza situatiei din UE si a situatiei din Grecia, bugetul pe 2012 trebuie sa fie extrem de prudent, nu pentru ca n-am gasi bani sa finantam deficitul, ci pentru ca finantarea deficitului e extrem de scumpa", a explicat seful statului.

Este "o conjunctura politica ce ne obliga la prudenta", a mai spus Traian Basescu, adaugand ca "toti cei care inteleg cum functioneaza un buget stiu ca nicio tara nu are de finantat deficitul ei din anii in curs, Romania are de finantat si imprumuturile din anii anteriori".

De ce vin FMI, UE si BM

La ultima evaluare, din luna august, UE si FMI au cerut autoritatilor romane sa mentina disciplina bugetara si sa continue reforma in sectorul public, in conditiile in care Romania urmeaza sa revina pe crestere economica in acest an, dupa doi ani consecutivi de recesiune.

Pentru 2011, cresterea economica era estimata la 1,5%, iar in 2012 la 3,5 - 4%. Insa, recent, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a anuntat ca exista posibilitatea ajustarii prognozei pentru 2012, pe fondul noului val de criza care se manifesta pe plan global.

Intr-un interviu pentru AGERPRES, seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a afirmat ca Romania va trebui sa isi pastreze angajamentele fata de continuarea reformelor economice prevazute in programul cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE), in ciuda presiunilor electorale din 2012.

"Avand in vedere incertitudinile din climatul economic global, va fi important ca Romania sa isi pastreze angajamentele fata de continuarea reformelor economice prevazute in programul cu FMI si UE, in ciuda presiunilor electorale. Sper ca politicienii din toate partidele, indiferent de diferentele de opinii dintre ei, vor recunoaste ca politicile economice sanatoase sunt singura cale pentru a evita contagiunea din cauza crizei din alte zone si pentru a asigura o crestere sustenabila", a subliniat Jeffrey Franks.

Acesta a precizat ca in ceea ce priveste atingerea tintei de deficit bugetar de 3% pentru 2012, autoritatile si-au pastrat hotararea ferma de a respecta acordul, scrie Agerpres.

"Autoritatile romane isi pastreaza hotararea ferma de a respecta tinta de deficit bugetar stabilita pentru 2012. Orice abatere de la acest obiectiv va trebui sa obtina aprobarea ministrilor UE, dat fiind ca el a fost stabilit in cadrul procedurii de deficit excesiv", a subliniat Franks", a spus seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

Acord de tip preventive

In luna martie 2011, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 - 3,6 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI.

Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.

Fiind vorba despre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi trasi numai in cazul unei situatii exceptionale, cum ar fi un atac speculativ asupra leului, declansat de o criza in regiune, concretizat printr-o pierdere masiva de rezerve si de incredere, sau in cazul in care Trezoreria esueaza, in doua - trei randuri, sa se finanteze la costuri acceptabile.

Toata suma, de 3,6 miliarde euro, pe care Fondul o va pune la dispozitia Romaniei prin noul acord de tip preventiv, este destinata Bancii Nationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI UE Romania octombrie, #FMI deficit Romania, #vizita FMI UE evaluare Romania , #Acord FMI