Reducerea sumelor pentru investitii nu este o veste buna (Jeffrey Franks)

Marti, 28 Iunie 2011, ora 16:55
1525 citiri
Reducerea sumelor pentru investitii nu este o veste buna (Jeffrey Franks)

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks s-a arata multumit de masura adoptata de Romania privind scaderea cheltuielilor la nivelul bugetului consolidat, insa a precizat ca reducerea sumelor pentru investitii ramane o problema, intrucat gradul de absorbtie al fondurilor europene nu este satisfacator, informeaza Mediafax.

 

Datele Ministerului Finantelor pentru finele lunii mai arata ca deficitul bugetar a fost de 1,36% din PIB, in conditiile in care veniturile au crescut fata de perioada anterioara cu 10%, iar la cheltuieli s-a inregistrat o scadere de 3,4%. In acelasi timp, cheltuielile de capital (investitiile - n.r.) au scazut cu 5,4%.

"In timp ce scaderea cheltuielilor curente este o veste buna, reducerea celor de capital nu mai este o veste atat de buna.

Vrem mai multe cheltuieli de capital corelate cu fondurile UE. (...) Inca este nevoie de imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene. Nu este nicio indoiala. Continuam sa expunem aceasta chestiune autoritatilor romane si sunt sigur ca ei sunt constienti de problema", a spus Franks.

El a aratat ca datele privind executia bugetara sunt mai bune decat s-a prevazut in cadrul acordului de tip preventiv, astfel ca, cel mai probabil, tintele stabilite pentru urmatoarea evaluare vor fi atinse.

Pentru finele acestui an, autoritatile romane s-au angajat prin acordul cu FMI la un deficit bugetar de sub 4,4% din PIB.

Consiliul Director al FMI a aprobat luni seara prima evaluare a noului acord, de tip preventiv, prin care a pus la dispozitia Romaniei a doua transa, de 481 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#fmi, #deficit bugetar, #jeffrey franks, #fonduri europene, #acord fmi , #stiri Jeffrey Franks