Franks: Nu sfatuim BNR sa reduca ratele rezervelor minime constituite de banci

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 15:25
1866 citiri
Franks: Nu sfatuim BNR sa reduca ratele rezervelor minime constituite de banci

BNR nu ar trebui sa scada acum ratele rezervelor minime obligatorii constituite de banci, pentru a avea un buffer (tampon) in cazul unor eventuale probleme in sistemul financiar, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

"In ceea ce priveste rata rezervelor minime obligatorii, sfatuim banca centrala sa nu le reduca acum. De ce? Pentru ca acele rezerve minime obligatorii asigura unul dintre cele mai importante buffere impotriva unor viitoare probleme in sistemul financiar", a spus Franks pentru Mediafax.

BNR a redus in luna noiembrie, pentru prima data in ultimul an si jumatate, rata dobanzii de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, insa a mentinut la nivelurile actuale ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Pentru pasivele cu scadenta reziduala mai mica de doi ani la finele perioadei de observare, rata rezervelor minime obligatorii este de 15% la lei si 20% la valuta.

Analistii prognozeaza o continuarea a relaxarii politicii monetare de catre BNR

Mai multi analisti contactati de Mediafax se asteapta pentru perioada urmatoare la continuarea relaxarii politicii monetare de catre BNR, inclusiv prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii.

Urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR pe probleme de politica monetara va avea loc in data de 5 ianuarie 2012.

FMi a aprobat luni o noua transa de 430 de milioane de euro pentru Romania.

FMI a aprobat luni, al treilea raport de evaluare a implementarii programului economic si fiscal convenit in cadrul acordului cu Romania si a pus la dispozitia Romaniei o noua transa, echivalenta cu 430 milioane.

Suma totala disponibila pentru Romania a urcat, astfel, la 1,35 miliarde Drepturi Special de Tragere (echivalentul a 1,6 miliarde euro).

In luna martie a acestui an, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro.

Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #raport evaluare FMI, #rezerve minime obligatorii, #transa FMI Romania , #Rezultate financiare