Franks: Inflatia va depasi 5% in 2011

Luni, 09 Mai 2011, ora 10:30
1767 citiri
Franks: Inflatia va depasi 5% in 2011

Romania a inregistrat progrese, iar tintele au fost atinse, insa estimarile arata ca, pana la finele anului, inflatia va depa?i nivelul estimat de 5%, a declarat, luni, ?eful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, potrivit NewsIn.

"La nivelul misiunii noastre am ajuns la un acord, progresele au fost bune, tintele cantitative si politicile necesare au fost indeplinite. Nu am facut modificari importante in ceea ce priveste proiectiile.

Economia a inceput sa isi revina si se prevede ca aceasta crestere sa ajunga la 1,5% in 2011, sustinuta de exporturi si de cresterea treptata a cererii interne", a declarat seful misiunii FMI.

Acesta a apreciat ca cererea "va lua amploare" in 2012, cresterea economica urmand sa atinga 3,7-4%.

"Inflatia a crescut mai repede decat am anticipat, ca urmare a majorariii preturilor la alimente si combustibil la nivel mondial, dar si a costurilor administrative.

Exista semne ca inflatia se va reduce in a doua parte a anului, dar pana la finele lui 2011 va fi mai mare de estimarea de 5%", a explicat Franks.

Seful misiunii FMI a adaugat ca Banca Nationala a Romaniei ar putea fi nevoita sa ajusteze politicile in urmatoarele luni, pentru atingerea tintei inflatiei.

Timp de doua saptamani, FMI a evaluat progresele Romaniei, fiind prima evaluare in cadrul noului acord preventiv.

Franks a mai spus ca tintele de deficit au fost atinse, astfel ca "tinta de final de an va fi usor de atins, in schimb pentru 2012 va fi o provocare". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#tinta de deficit, #inflatie, #crestere economica, #tinta inflatie, #deficit, #economie, # FMI , #stiri FMI