FMI vine in Romania pentru a treia evaluare a acordului

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 12:47
1146 citiri
FMI vine in Romania pentru a treia evaluare a acordului

O misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, va face o vizita la Bucuresti intre 25 octombrie - 7 noiembrie, pentru a realiza cea de-a treia evaluare a acordului stand by cu Romania, a anuntat vineri Tonny Lybek, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, citat de NewsIn.

"Autoritatile au decis sa trateze acordul ca unul de preventiv, mai exact nu intentioneaza sa retraga resursele disponibile. Vizita FMI se va derula impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene si a Bancii Mondiale.

Reprezentantii misiunii se vor intalni cu autoritatile, reprezentanti ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai patronate, ai bancilor si ai organizatiilor societatii civile", a precizat Lybek.

Concluziile misiunii vor fi anuntate la sfarsitul vizitei.

Jeffrey Franks va ramane in Romania inca o zi dupa incheierea misiunii, urmand sa plece pe 9 noiembrie.

La sfarsitul lunii septembrie, directorul general adjunct al FMI, David Lipton, a declarat ca autoritatile romane sunt pe cale sa isi indeplineasca obiectivele fiscale pentru 2011, dar, in acelasi timp, atrage atentia ca atingerea tintei de deficit pentru 2012 ramane o provocare.

Consiliul Director al FMI a finalizat in septembrie a doua evaluare a acordului stand-by, punand la dispozitia Romaniei a treia transa in valoare de 430 de milioane DST (aproximativ 480 de milioane de euro), astfel incat suma totala disponibila se ridica la 1,06 miliarde euro. Autoritatile romane au decis sa continue sa trateze acest acord ca pe unul de tip preventiv, ceea ce inseamna ca nu intentioneaza sa traga aceste sume.

Acordul stand-by, in valoare de 3,56 miliarde euro, a fost aprobat pe 25 martie 2011 si a intrat in vigoare pe 31 martie 2011.

#fmi, #vizita fmi, #franks, #acord fmi, #fonduri europene , #stiri FMI