Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Misiunea FMI si-a facut bagajele. Concluziile vizitei la Bucuresti

Misiunea FMI si-a facut bagajele. Concluziile vizitei la Bucuresti


Misiunea FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, inceputa pe 24 ianuarie, se incheie luni 6 februarie, in timp ce concluziile vizitei sunt prezentate cu o zi mai devreme decat prevazut, dupa ce s-a ajuns la un consens pe marginea principalelor teme aflate in negociere.

Pe parcursul vizitei, reprezentantii FMI s-au intalnit cu reprezentantii numeroaselor institutii publice.

Pe lista Misiunii s-au aflat intalniri cu liderii ANAF, unde au discutat despre situatia incasarilor bugetare, reducerea arieratelor si revizuirea in scadere a prognozei de crestere economica pentru 2012, intalniri cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pe tema executiei bugetare pe 2011, intalniri cu membrii consiliului Bursei de Valori Bucuresti pe tema deralarii ofertelor publice si dezvoltarii pietei de capital din Romania.

De altfel, reprezentantii FMI au insistat asupra realizarii unui nou proiect legislativ pentru domeniul Sanatatii.

Reprezentantii misiunii FMI au revizuit in scadere usoara prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2012, de la 1,8-2,3% la 1,5-2%.

Business24 va prezinta concluziile celei mai recente misiuni FMI la Bucuresti:

Peter Harrold - Banca Mondiala

- Facem parte din acest program de trei ani. Ca parte a acestui proces, de data aceasta, am discutat un nou program de sustinere pentru programul economic al Romaniei care va incepe in iulie. Acesta se va incadra perfect in aranjamentele pe care FMI si CE le desfasoara in Romania si pe care noi il vom sustine in sistem stand-by, adica o sustinere financiara in cazul in care Romania va avea nevoie de ajutor.

Istvan Szekely - Comisia Europeana

- Programul are doua componente - CE si FMI. Fiind un program de natura preventiva avem doar doua evaluari pe an. Programul se afla pe calea potrivita. Romania a inregistrat progrese semnificative si asta se vede in rezultatele vanzarii de obligatiunilor in dolari pe 10 ani. Curba de randament a fost progresiva. Piata a aprobat rezultatele Romaniei.

- PIB-ul a fost de 2% pe 2011, mai mare decat credeam pana acum. Insa, pentru 2012, am scazut prognoza de crestere economica a Romaniei. Telul Guvernului este sa absoarba 6 miliarde de euro , iar daca se reuseste, viata tuturor va fi mai buna. Circa 2,2 miliarde de euro au fost absorbite pe domeniul agriculturii.

- Executia bugetara pe 2011 indica faptul ca deficitul in tinta ESA se va incadra in targetul BNR. Arieratele la nivelul autoritatilor locale indica faptul ca guvernul are o capacitate buna de control a cheltuielilor. Noi consideram ca bugetul pe 2012 este pe calea cea buna. Inflatia a scazut la 3,1% in decembrie si se pare ca se va mentine in limitele impuse in 2012. Credibilitatea in materie de politici s-a imbunatati in ciuda deteriorarii calitatii activelor nationale.

- Bancile romane continua sa fie bine capitalizare la 14,5%. Sunt bine provizionate in fata unor eventuale pierderi.

- Este nevoie de investitii si restructurarii in domeniul electricitatii. Preturile vor fi ajustate incepand cu 2017 pentru consumatorii casnici. Despre sectorul gazelor naturale am decis sa discutam in luna aprilie. Pana atunci guvernul va discuta cu reprezentantii industriei energetice diverse masuri fiscale care sa elimine preturile reglementare atat la nivelul consumatorilor industriali, cat si la cei casnici. Intotdeauna vom acorda o importanta mare consumatorilor casnici.

Jeffrey Franks - Fondul Monetar International

- Aceasta este a patra evaluare in cadrul imprumutului preventiv al FMI care permite autoritatilor sa utilizeze resursele in caz de nevoie. 505 milioane de euro vor fi deblocati in urmatoare etapa, din totalul de 2 miliarde euro. Progresele au fost bune. Toate tintele cantitative au fost indeplinite si am ajuns la un acord cu privire la masurile urmatoare. Cresterea economica a fost 2,5% pe 2011, mai mult decat anticipasem anterior datorita exporturilor puternice si anului agricol bun.

- Situatia economica din Europa se deterioreaza si se anticipeaza ca zona euro va intra in recesiune, ceea ce se va propaga si in Romania. Progresul din Romania va fi afectat. Cresterea pe 2012 este totusi peste media europeana. Inflatia s-ar putea mentine in intervalul tintit de BNR in cea mai mare parte a acestui an, ceea ce confirma politicile bancii centrale. Reformele dificile intreprinse au creat premisele de stabilitate si crestere economica in viitor.

- De patru ori mai multi investitori decat numarul acceptat au incercat sa cumpere obligatiuni romanesti. Avand in vedere alegerile ce se apropie si incertitudinile crescute din zona euro, va fi esential sa se mentina acest drum si sa se continue politicile de control.

- In 2011 tinta de deficit a fost atinsa. Veniturile fiscale colectate au fost mai mari decat anticipasem pe 2012. Romania este pe calea buna, deci nu s-au facut ajustari la buget pe cheltuieli si venituri.

- Trebuie sa tinem seama ca reducerea deficitului de la 4,2% din PIB in 2011 la 2,1% din PIB in 2012. Cresterea usoara va lasa putin loc pentru initiative noi in 2012. Desi suntem incantati ca Romania inregistreaza o evolutie buna, se impune o atentie continua. Guvernul trebuie sa isi continue eforturile de a impulsiona investiile publice prin absorbtia fondurilor europene, care a crescut cu 6,2%, dar e loc de mai bine.

- Se identifica un numar din ce in ce mai mare de proiecte noi spre a fi finantate prin buget sau din afara bugetului, precum PNDI, care desi ar putea efectua proiecte excelente, nu respecta masurile fiscale.

- Suntem constienti de ingrijorarile publicului la propunerea de reformare a sistemului sanitar. Le intelegem, dar sistemul sanitar din Romania este defect si nu mai poate continua fara reforme semnificative. Cererile din sistem sunt mai mari decat resursele acestuia.

- Cu o populatie in curs de imbatranire, aceste presiuni nu vor face decat sa se agraveze. Am convenit ca trebuie sa se acorde timp pentru o dezbatere publica care sa garanteze ca planul se bucura de sprijinul populatie pe termen scurt. Se vor lua urmatoarele masuri pentru ca resursele sa nu fie irosite: revizuirea legii privind coplata, scutirea membrilor vulnerabili ai populatiei si continuarea procesului alinierii a duratei de spitalizare si numarului de paturi la mediile europene.

- Guvernul va crea o versiune revizuita a proiectului legislativ de sanatate. In conceperea acestui sistem va fi important sa se asigure resurse publice de ajuns de la buget si din CAS. Anticipam ca odata elaborate aceste propuneri, ele vor fi supuse dezbaterii publice in urmatoarele sase luni.

- Eliminarea arieratelor - au fost indeplinite toate tintele programului. Cu toate acestea, exista loc pentru scurtarea perioadei de timp in care sunt platite facturile. Provocarile sunt insa mai mari la nivelul intreprinderilor de stat unde autoritatile au inceput sa castige teren, eliminand arierate in valoare de 3% din PIB. Resursele de la buget nu pot fi alocate daca nu se asigura viabilitatea societatilor. Aceasta implica reforme la nivelul societatilor respective. In ultimele luni s-au facut progrese in definirea si implementarea reformarii companiilor de stat. Angajamentul si eforturile facute nu trebuie intrerupte.

- Reformele in domeniile energiei si transporturilor ar putea aduce Romaniei o crestere economica, dar pentru ca acest lucru sa fie posibil, trebuie ca aceste companii de stat sa fie atractive pentru investitori.

- Regimul i de preturi din sistemul energetic ar trebui sa reflecte in mod corespunzator costurile pentru ca investitiile sa fie directionate mai eficient. Cetatenii romani, care sunt in ultima instanta proprietarii intreprinderilor de stat, pierd aproximativ 175 milioane de euro pe an.

- Am discutat cu Guvernul, iar autoritatile vor incepe, in lunile ce urmeaza, un proces de reglementare treptat in sectorul energiei electrice, consumatorii industriali platind pretul reglementat pana la sfarsitul lui 2013. Pentru casnici, cresterea ar urma sa inceapa in 2013 si sa se continue pana in 2017, asigurandu-se protectia consumatorilor celor mai vulnerabili.

- Sectorul bancar roman e bine capitalizat si se inregistreaza cresteri ale creditarii in sistemul corporatist, iar ratele si dobanzile sunt in scadere. Exista insa un risc ridicat din cauza situatiei economice din intreaga Europa. Banca Nationala Romana isi va mentine vigilenta pentru a proteja sistemul financiar de efectele contagiunii. Cea mai buna strategie este sa fii pregatit si ca Banca sa mentina buffere puternice in Trezoreria statului.

- Daca Romania isi va mentine un angajament ferm si va implementa reformele, se va deschide calea catre o crestere economica mare si catre o stabilitate mai mare si un trai mai bun pentru toti cetatenii sai.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1870 ori