Primarul Municipiului Brasov, Allen Coliban, a declarat marti ca exmatricularea sa de la Facultatea de Automatica si Calculatoare s-a produs ca urmare a faptului ca nu si-a dat licenta, in contextul in care se hotarase sa se mute la Brasov, pentru a o ingriji pe bunica sa bolnava.
"In CV nu am scris ca sunt absolvent, am scris ca am urmat acele cursuri. Este rubrica Educatie si sunt cinci ani pe care i-am facut la Automatica si Calculatoare. Povestea tine de o problema si de aspecte personale. In 2002, cand eram student al acestei facultati, a decedat tatal meu. Am ramas intretinator al bunicii mele, diagnosticata cu Alzheimer, lucru care m-a obligat sa ma mut la Brasov. In 2005 am terminat anul 5, ar mai fi trebuit sa inchid doua laboratoare pe care nu am putut sa le echivalez. Aceasta a fost decizia profesorilor. Examenele mi le dadusem. Ar fi trebuit sa echivalez aceste doua laboratoare - asta insemna un semestru petrecut la Bucuresti, lucru pe care nu mi-l mai permiteam", a explicat reprezentantul USR PLUS, in cadrul unei conferinte de presa.
Coliban a mai precizat ca in acel moment a decis sa nu mai mearga la facultate si sa nu-si dea licenta, desi urmase cursurile anului V.
"Am avut o cariera de zece ani in IT, in care nimeni nu mi-a cerut aceasta diploma, o cariera de care sunt foarte mandru, asa cum sunt de altfel mandru de cei cinci ani petrecuti la una dintre cele mai dificile facultati din Romania. (...) Din 2002 pana 2005, cat am fost la facultate, nu... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 11:52
Daca economisesti pentru educatia superioara a copilului inca din ziua in care acesta s-a nascut, fii sigur/a ca iti vei multumi peste 17-18 ani, cand nu va mai trebui sa suporti aceasta povara financiara.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa te pregatesti financiar pentru facultatea copilului.
Si sa fim seriosi, sa tii un copil la facultate nu este chiar atat de ieftin, mai ales daca el va sta la camin si va fi intr-un alt oras.
Astfel, daca vrei sa ii asiguri un bun start in viata de adult copilului tau, ar fi indicat sa pui deoparte, intr-un cont de economii in euro, cate 25 de euro pe luna, iar la finalul celor 18 ani de economisire, vei avea o suma de peste 8.600 de euro (34.000 de lei, la valoarea de astazi). Aici trebuie sa iei in calcul un randament de 2% al contului de economii si o devalorizare de 2-3% a leului in fata monedei europene.
Iar daca te ajuta buzunarul, pentru 50 de euro pe luna, ai putea sa-i asiguri un trai bun de-a lungul intregii facultati, pentru ca vei avea in cont undeva la 17.200 de euro.
Pentru o facultate care dureaza trei ani, ai putea sa-i asiguri un venit stabil de aproape 500 de euro lunar, iar daca copilul se mai si angajeaza pe perioada studiilor, atunci va avea un venit destul de consistent.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Sfaturi care te salveaza de un posibil transfer fraudulos de bani
Cum faci rost de bani evitand sa te imprumuti
Metoda... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 10:30
Daca vrei sa economisesti pe termen lung, iar aici vorbim despre 20-30 de ani, atunci pensia privata facultativa ar putea fi instrumentul de investitie pentru care sa optezi.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, de ce este bine sa economisesti pentru o pensie privata facultativa.
Pentru a beneficia de o pensie privata facultativa, nu trebuie decat sa ai minimum 90 de contributii lunare, care nu trebuie, insa, sa fie neaparat facute consecutiv la un fond. Mai mult, pentru a beneficia de aceasta, va trebui sa strangi si o suma minima in cont si sa ai varsta de cel putin 60 de ani, pentru a incepe sa te bucuri de banii pusi deoparte.
Cu cat contributia la o astfel de pensie este mai mare, cu atat pensia ta facultativa va fi mai mare, iar pentru a contribui la un fond nu trebuie sa iti schimbi modul de viata in vreun fel, ci te poti juca cu acesti bani, din surplusul pe care-l ai. De asemenea, trebuie sa stii ca, pentru contributie, nu platesti impozit. In plus, suma cu care contribui se deduce din impozitul pe venit.
Precizam, mai sus, ca trebuie sa ai cel putin 60 de ani pentru a incepe sa te beneficiezi de pensia facultativa, dar mai este un caz, cel negativ, in care suferi de invaliditate permanenta. In caz de deces, mostenitorii legali vor beneficia de banii din contul tau.
Trebuie sa mai stii ca fondurile pentru pensii private facultative au o conditionalitate impusa pentru siguranta ta. Se numeste rata de rentabilitate.... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2020, ora 10:30
Fondurile de pensii facultative aveau active in valoare de peste 2,43 miliarde de lei, la 31 octombrie 2019, in crestere cu 21,7% comparativ cu nivelul inregistrat in aceeasi perioada din 2018, conform datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Titlurile de stat detineau cea mai mare pondere in cadrul activelor, de 1,373 miliarde de lei, respectiv 56,4%. Pe locul doi se aflau actiunile, cu 600,509 milioane de lei (24,67%). Obligatiunile corporative se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 210,930 milioane de lei, respectiv 8,66% din totalul activelor.
Potrivit datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul III era de 2,434 miliarde de lei, la 31 octombrie 2019, iar valoarea activului net era de 2,430 miliarde de lei.
Fondurile de pensii facultative aveau 494.894 de participanti la 31 octombrie 2019.
Pe Pilonul III sunt active urmatoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare si Stabil. mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2019, ora 10:30
Pentru a beneficia de un venit adecvat si sustenabil la pensie, in conditiile declinului demografic si cresterii sperantei de viata, pe langa contributia la fondurile de pensii Pilon II, ar trebui incurajata participarea la un fond de pensii facultative pentru a suplimenta sursele de venit la pensie si pentru a creste valoarea pensiei private, considera Dan Armeanu, vicepresedintele ASF pe Sectorul de Pensii Private.
Domnia sa a declarat: "Avand in vedere faptul ca, depozitele populatiei la banci au crescut cu 8,8% in ultimele 12 luni, respectiv 5,2% in termeni reali, ar fi benefic ca o parte din sumele economisite sa se indrepte si spre investitii in fondurile de pensii facultative, care asigura un venit suplimentar la pensie, in conditiile unui randament ridicat pe termen lung si o dispersie prudenta a riscului. Concomitent, ar trebui avut in vedere si un calendar de crestere graduala a contributiilor, ceea ce ar genera pe termen lung majorarea cuantumului pensiei private".
Rata de rentabilitate a fondurilor de pensii private Pilon II a depasit rata inflatiei in luna septembrie si este mai ridicata decat dobanda pe un an la depozitele la termen.
Vicepresedintele ASF a precizat: "In luna septembrie rata de rentabilitatea a fondurilor de pensii Pilon II a depasit rata inflatiei (4,3%), cu un procent ce variaza intre 0,43% si 1,52% si este, totodata, mai ridicata decat dobanda pe un an la depozitele la termen.
Rata anuala de crestere a activelor a fost de... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 10:21
Cand un tanar se intreaba pentru prima oara ce ar putea sa studieze si sa profeseze mai departe, se loveste de o varietate de optiuni greu de cuprins la o varsta frageda.
Alegerile nu sunt usoare, multi copii nu stiu incotro sa se indrepte, dupa ani intregi petrecuti intr-un sistem de invatamant blocat in timp. Chiar si parintii sunt, de multe ori, depasiti.
Pornind de la aceasta realitate a luat nastere Yourway Advisors, o echipa de consilieri bine specializati, care ii pot indruma pe viitorii studenti catre facultatea potrivita si ii pot sprijini in intreg procesul admiterii.
"In acest context devine firesc sa oferi unelte care sa ajute tinerii sa aleaga cea mai potrivita cale, astfel incat acestia sa se simta multumiti si impliniti de parcursul ales.
Stim cu totii ca, pana la urma, randamentul in munca este direct proportional cu gradul de cunoastere si intelegere a propriei motivatii.
Zece ani de experienta a unei echipe cu viziune, zicem noi bogata si sanatoasa, si-au spus astfel cuvantul si s-a nascut idea de a oferi atentia cuvenita fiecarui tanar in parte, ajutandu-i atat pentru identificarea celor mai potrivite institutii educationale, cat si pentru accesarea acestora", explica Madeleine Popescu, Manager Departament Universitati in cadrul Yourway Advisors.
Cine te indruma pe calea ta?
Insasi numele companiei reprezinta una din valorile principale pe care le au acesti oameni. "Yourway - Calea ta", reprezinta modul tau de a-ti aborda viitorul,... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2019, ora 17:30
La doar 22 de ani, Dana Nae Popa isi croia singura propriul drum in lumea afacerilor, direct de pe bancile facultatii. Chiar daca i-a fost greu sa le explice parintilor de ce nu s-a angajat dupa facultate, tanara nu s-a dat batuta, iar astazi conduce o agentie de media si publicitate cu afaceri de peste 1 milion de euro.
A crescut odata cu criza, s-a maturizat odata cu digitalizarea si a infruntat toata instabilitatea mediului de afaceri romanesc, depasind chiar si granitele tarii cu proiectul sau. Si vine cu o lectie de care multi tineri ar trebui sa tina cont: Experienta nu e totul!
"Nu am pornit agentia in stilul clasic, cu business plan si niste obiective clare de business. Iar la 22 de ani nu ai experienta necesara de a pune corect in practica teoria invatata la facultate. Am pornit din dorinta de a crea un loc in care lucrurile sa se intample altfel, cu drag de meseria noastra, cu etica si focus pe lucrul bine facut si pe oameni, fie ca sunt colegi, clienti sau consumatorii pentru care realizam campanii. Mereu am stiut ca e loc de mai bine, de aceea ne-am concentrat mereu sa ne ducem munca la urmatorul nivel", spune Dana Nae Popa, fondatoarea agentiei pastel, intr-un interviu acordat Business24.
Cum ati intrat in lumea afacerilor si cat ati investit in ideea pe care ati avut-o?
Povestea mea profesionala a inceput inca din primul an de facultate, cand am avut primul job in marketing si am descoperit acest domeniu. Apoi au urmat alte doua joburi de... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 17:30
Domeniul tehnic este extrem de cautat in ultimii ani in Romania. Fie ca discutam despre joburi din domenii precum: mecanica, sudura, constructii sau despre joburi tehnice in operarea maselor platisce, in confectii textile, acestea locuri de munca incep sa fie din nou vanate de specialistii HR.
Iar companiile sunt in continua cautare a spcialistilor pe bransele tehnice. Motivul este unul simplu, spun reprezentantii marilor companii. Absolventii de facultate nu au cunostintele necesare pentru astfel de joburi. Chiar daca ar fi absolvit o facultate de profil, lipsa de practica este un incredibil dezavantaj.
Care sunt cele mai cautate joburi tehnice si ce salarii ofera marile companii?
Domeniul constructiilor este foarte cautat, iar salariile in aceasta nisa sunt extrem de bune. Pentru un zidar cu experienta sau un montator de fainata, gresie si parchet unele companii din provincie ofera si 3500 ron net, plus cazare sau transport pana la munca si inapoi.
Iar un tehnician electronist poate castiga si pana la 3000 de lei lunar. In acelasi timp, nici doamnele nu sunt mai prejos. Un tehnician de unghii la un salon din judetul Ilfov poate primi intre 2000 si 5000 de ron pe luna, in functie de experienta.
Un alt job foarte cautat este jobul de tehnician fibra optica. La o simpla cautare pe platforma de joburi Jooble observam ca un astfel de tehnician, chiar in etapa de juniorat, poate castiga pana la 5000 de lei lunar, in Bucuresti. Iar salariul de intrare este 2800... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 10:28
Ministerul Justitiei a refuzat sa avizeze ordonanta de urgenta privind amnistia si gratierea, motiv pentru care planul este in impas. De aceea, Liviu Dragnea a trecut la planul B care presupune modificari legislative si schimbari in componenta guvernului, au declarat surse politice pentru Ziare.com.
Astfel, de saptamana viitoare, secretar general al Guvernului ar urma sa fie devina deputatul Eugen Nicolicea, considerat omul care rezolva problemele. Deputatul Nicolicea nu a raspuns la apelul Ziare.com pentru a confirma sau infirma informatia.
Un alt pas foarte important este modificarea HG 561/2009 privind Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum si a altor documente, in vederea adoptarii/aprobarii.
Astfel, pe viitor, avizarea actelor normative ale guvernului la nivel de ministere va deveni facultativa. Ministri vor alege ce avize cer si daca tin cont de ele. Deci OUG privind amnistia si gratierea va putea fi emisa legal si fara avizul ministerului Justitiei.
Textul noii Hotarari de Guvern a fost deja elaborat, spun sursele Ziare.com, ministrul Justitiei a cerut modificarea unor formulari. Asa ca inca se lucreaza la forma finala a proiectului, care ar putea fi adoptat, cel mai probabil, saptamana viitoare. ...citeste mai departe despre "Eforturi disperate pentru ordonanta de gratiere si aministie: se fac schimbari in... mai mult
Miercuri, 29 August 2018, ora 10:23