Inundatiile din ultima vreme va fac probleme? O polita de asigurare va poate scapa de multe dureri de cap

Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 14:39
930 citiri
Inundatiile din ultima vreme va fac probleme? O polita de asigurare va poate scapa de multe dureri de cap
Inundatii, polita de asigurare, mare de apa SURSA: https://pixabay.com/ro/photos/mare-de-ap%C4%83-scaune-de-parc-inundate-123222/

Inundatiile reprezinta fenomene care vin insotite mereu de efecte negative, atat din punct de vedere economic cat si social si ecologic. In ultimele saptamani ele au produs daune semnificative gospodariilor romanilor.

Printre cauzele care amplifica efectele dezastruoase ale inundatiilor sunt: despaduririle, gradul mare de urbanizare, amplasarea de locuinte in zone inundabile, sedimentele care se depun pe albiile raurilor, dar si schimbarile climatice tot mai evidente din ultimii ani.

Cum putem limita efectele economice ale inundatiilor?

Utilizand, spre exemplu, asigurarile obligatorii si facultative de locuinte care pot veni in sprijinul tuturor celor afectati de calamitati naturale, inclusiv de inundatii.

In prezent, in Romania exista doua tipuri de asigurari pentru locuinte care acopera inundatiile (incadrate ca dezastru natural): polita obligatorie pentru locuinta, reglementata prin Legea nr. 260/2008, si politele facultative pentru locuinte. Iata si sfaturile practice oferite de specialistii UNSAR pentru rezolvarea unor astfel de situatii.

Beneficiarii care au o asigurare obligatorie de locuinta

In Romania, asigurarile obligatorii de locuinte sunt incheiate de PAID - Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale, prin intermediul societatilor de asigurare care emit polita PAD.

Primul pas este sa discutati cu un reprezentant al societatii la care ati incheiat un contract de asigurare obligatorie a locuintei. De asemenea, puteti lua legatura cu un reprezentant PAID (021 9930).

In cazul in care locuinta dumneavoastra a fost inundata, puteti urma acesti pasi:

a. Anuntati autoritatile competente cu privire la calamitatea cu care va confruntati (Unitatea judeteana a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sau Primaria localitatii unde se afla locuinta asigurata, prin Serviciul Voluntar de Situatii de Urgenta ).b. Luati masurile necesare pentru limitarea pagubei si prevenirea degradarilor ulterioare - incercati sa scoateti apa din spatiile inundate si sa consolidati zonele prin care se produce inundatia, prin asezarea de saci de nisip care pot opri apa.c. Luati legatura cu asiguratorul emitent al politei PAD - puteti anunta producerea inundatiei in termen de cel mult 60 de zile de la data producerii, pentru avizarea daunei si intocmirea dosarului in urma caruia veti putea fi despagubit.

De ce acte am nevoie pentru completarea dosarului de dauna?

In primul rand, aveti nevoie de avizarea daunei si de documentele emise de autoritatile c ...citeste mai departe despre "Inundatiile din ultima vreme va fac probleme? O polita de asigurare va poate scapa de multe dureri de cap" pe Ziare.com

#inundatii Romania, #polite, #asigurare locuinta obligatorie, #asigurare facultativa locuinta, #UNSAR , #Stiri Casa