Cum poți să-ți asiguri viitorul financiar cu 50 de lei pe lună

Joi, 07 Martie 2024, ora 18:16
0 citiri
Cum poți să-ți asiguri viitorul financiar cu 50 de lei pe lună
FOTO: Shutterstock.com

Asigurarea unei stabilități financiare pe viitor pare să fie un plan complex, care necesită o investiție generoasă. Există, însă, câteva soluții care îți pot oferi o siguranță financiară crescută pe viitor, chiar și atunci când nu ai un buget generos de investit în prezent.

Descoperă în continuare ce poți face cu 50 de lei pe lună pentru a-ți asigura viitorul financiar.

1. Alege un fond de pensii facultative

Dacă te gândești la viitorul tău financiar pe termen lung, atunci una dintre cele mai potrivite soluții de economisire este să contribui, încă de pe acum, la un fond de pensii facultative.

Beneficiul unei pensii facultative este unul clar: îți oferă bani în plus la pensie, începând cu vârsta de 60 de ani.

Dacă te întrebi cum poți să contribui la un fond de pensii facultative, ei bine, este destul de ușor. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te documentezi despre fondurile de pensii disponibile și să-l alegi pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor și obiectivelor tale financiare. Apoi, alegi suma cu care ești dispus să contribui în fiecare lună. Poți să contribui chiar și cu 50 de lei, sau dacă îți dorești mai mult, ai posibilitatea de a contribui cu maxim 15% din venitul brut lunar asimilat salariului.

Chiar dacă nu poți face un calcul pensie privata pilonul 3, întrucât pensia pe care o vei obține va depinde de suma cu care alegi să contribui, de perioada de contribuție și de randamentul fondului de pensie, obiceiul de economisire cu acest scop va susține posibilitatea unui venit suplimentar.

2. Deschide un cont de economii sau un depozit la termen

O altă modalitate de a-ți crește nivelul de siguranță financiară pe viitor este să-ți deschizi un cont de economii în care să depui lunar 50 de lei sau mai mult. În funcție de suma acumulată, instituția bancară la care apelezi îți va plăti o dobândă care se va aduna la banii deja depuși. Astfel, dacă alegi să nu cheltuiești banii, în timp economiile îți vor crește datorită dobânzii.

O alternativă a contului de economii, dar care funcționează după același principiu, este depozitul la termen. Spre deosebire de contul de economii, de cele mai multe ori, depozitul la termen are o dobândă mai mare, însă aplicabilă doar dacă respecți data scadentă aleasă inițial.

Indiferent de opțiunea pe care o alegi, documentează-te la ofertele disponibile pe piață și alege instituția bancară cu cea mai avantajoasă ofertă.

3. Investește la bursă

Și investițiile la bursă pot fi avantajoase dacă dispui de 50 de lei pe lună sau mai mult. Totuși, pentru a face investiții profitabile, este necesar să deții cunoștințe despre investițiile la bursă, companiile listate și instrumentele financiare în care să investești.

O modalitate potrivită pentru investitori începători este de a investi și tranzacționa acțiuni la bursă. Dacă dorești să investești în acțiuni, atunci venitul tău va proveni din dividende, iar dacă dorești să tranzacționezi, atunci vei putea obține profit prin vânzarea acțiunilor la un preț mai mare decât cel pe care l-ai plătit tu inițial.

Indiferent de varianta pe care o alegi, nu uita să te documentezi despre companiile în care îți plasezi capitalul și să investești responsabil. Fie achiziționezi o acțiune, sau o doar o fracțiune dintr-o acțiune, cu câte 50 de lei pe lună, fie alegi să economisești cei 50 de lei mai multe luni și apoi să investești suma economisită în acțiunile unei companii de care știi că este profitabilă.

Concluzionând, contribuția la un fond de pensii facultative, deschiderea unui cont de economii și investițiile la bursă sunt 3 soluții de economisire pe viitor la care poți să apelezi chiar și atunci când ești dispus să investești doar 50 de lei pe lună. Folosește-te de informațiile din acest articol și alege opțiunea care se potrivește cel mai bine nevoilor și obiectivelor tale financiare.

#asigurare, #asigurari, #nn, #pensie, #pensie facultativa , #Stiri Asigurari

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.5290 RON

-0.0135
  1. Salariul minim european, la un pas de a intra în vigoare. Cum ar putea fi calculate veniturile anagajaților români
  2. Continuă concedierile în industria auto. Unul dintre cei mai mari producători din România trimite acasă 800 de angajați
  3. Marius Barbu (NEPI RockCastle) la The Real Estate Event: „Vestul Europei nu crește în același ritm cu Europa Centrală și de Est” VIDEO
  4. Sorin Preda (Global Vision) la The Real Estate Event: „Sunt atât de multe lucruri de făcut în România, acum 2-3 ani nici nu ni le imaginam”
  5. Alina Necula (Lion's Head) la The Real Estate Event: "Avantajele României țin de mărimea pieței și de calitatea produselor imobiliare"
  6. Dennis Selinas (Globalworth) la The Real Estate Event: „Singurul mod de a instituționaliza produsele imobiliare care pot atrage investiții este să facem clădiri performante”
  7. Antoniu Panait (Vastint) la The Real Estate Event: "Predictibilitatea este foarte importantă pentru viitorii investitori, iar România are nevoie de investitori"
  8. Competențele pe care le caută angajatorii. Ce cunoștințe devin cruciale în următorii cinci ani
  9. De ce aleg muncitorii din Pakistan să se angajeze în România?