Unele informatii pe care le primim sunt atat de evidente incat atunci cand le primim ne fac sa ne intrebam "eu de ce nu m-am gandit la asta?". In cazul investitiilor in actiuni sau in criptomonede, un sfat ar trebui sa fie litera de lege atunci cand vrem sa ne inmultim banii.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce sa tii cont cand investesti.
Ca o regula a investitiilor: daca ai auzit de la cineva ca o actiune este tocmai buna de investit si reprezinta un castig sigur, atunci este deja prea tarziu pentru tine sa investesti in ea. Nu risti decat sa o cumperi in varf de cotatie si apoi nu vei vedea decat cum se depreciaza.
Dar, revenind la sfatul pe care-l ignoram cu totii la inceput, acesta este: "Nu investi niciodata mai mult decat iti permiti sa pierzi!".
Suna banal, dar daca stai sa analizezi, mai ales daca esti la inceput pe piata de capital, vei descoperi cat de dureros de adevarat este! La inceput, mirajul castigurilor te va indemna sa investesti tot mai mult, pentru ca, nu-i asa, cu cat bagi mai mult cu atat vei castiga mai mult. Nimic mai fals pentru un investitor novice.
Investeste "pe picaturi" si nu te astepta sa castigi de pe o zi pe alta. Castigurile mari se construiesc in timp!
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cea mai des intalnita confuzie pe care o fac romanii cand isi asigura locuinta
Cum sa scutesti mii de euro cand cumperi o locuinta
Portofelul rece sau cum sa iti... mai mult
Luni, 01 Martie 2021, ora 08:30
Poate fi coplesitor sa te vezi in fata ecranului plin de grafice si sute de actiuni si sa nu stii pe care sa o alegi. Dar trebuie sa stii ca, daca ai ales sa investesti, trebuie sa tii cont ca banii pe care-i bagi acolo ii tii blocati pentru cativa ani. Profiturile mari asa se fac, asta daca nu cumva esti expert in trading.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa investesti destept.
Expertii cu care am vorbit despre investit pe bursa ne-au spus ca, cel mai bine, daca esti la inceput, sa nu investesti toti banii deodata.
Asa ca, potrivit lor, daca ai, sa spunem, 1.000 de euro si vrei sa-i investesti, incepe cu 400 de euro, apoi mai astepti o luna si mai investesti 300 de euro, si apoi inca 300 de euro.
Sau, la fel de bine, daca vrei sa fii si mai precaut, imparti acesti bani in cinci si investesti cate 200 de euro in fiecare luna. In felul acesta, apuci sa si vezi, pe viu, cum iti evolueaza investitia.
De asemenea, un alt sfat la fel de important de la experti este sa nu vinzi niciodata in pierdere sau cand cade piata. Pentru asta, trebuie sa nu te panichezi si sa iti pastrezi sangele rece, pentru ca pretul actiunilor tale va reveni si va creste. Actiunile nu ajung la zero decat daca firma in care ai investit da faliment.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Sfaturi care te salveaza de un posibil transfer fraudulos de bani
Cum faci rost de bani evitand sa te imprumuti
Metoda extrem de simpla de... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 10:30
Cei care muncesc, castigand bani multi, considera ca isi fac datoria fata de familie doar prin aportul finaciar. Pentru ei, banii inseamna totul: o scoala mai buna, un profesor de meditatie mai inspirat, un profesor de chitara, dans, fotbal, baschet, care promit rezultate, inseamana o investitie.
Insa, nu intotdeauna calitatile native ale copilului si investitiile uneori haotice ale familei pot constitui bazele creerii unui geniu sau ale unui campion.
Sunt persoane care chiar considera ca prin aportul financiar isi fac datoria fata de familie? Chiar nu inteleg ca pentru o familie este nevoie de mai mult decat bani?
Psihoterapeutul Constantin Cornea raspunde acestor intrebari, pentru Business24:
"Daca doriti, din perspectiva psihologica, cei care au aceste tendinte, de fapt se ascund de adevarata realitate, preferand sa isi formeze propria realitate.
O realitate in care, banii sunt cei care ajuta familia sa isi depaseasca sau sa isi pastreze o anumita pozitie sociala.
Daca ii intrebi de sentimente, de timp de calitate petrecut impreuna cu familia, iti vor spune ca nu au timp de asa ceva. Ei de fapt, sunt prinsi intr-o cursa sau mai bine spus, intr-o capcana, din care pur si simplu nu isi doresc sa iasa. Isi fauresc o lume a lor si sunt extrem de dezamagiti, atunci cand, familia nu este multumita de ceea ce ei ofera".
Cat si cum pot fi schimbate aceste persoane? Sau macar sa fie ajutate sa constientizeze si de celelalte valori necesare unei familii.... mai mult
Miercuri, 21 August 2019, ora 12:37
Un esec, in orice domeniu, poate crea o avalansa de afectiuni medicale si psihice. Si asta se intampla pentru ca, marea majoritate a oamenilor nu stiu sa treaca peste evenimentul traumatic, considerand ca: "ceea ce mi s-a intamplat mie este ingrozitor, nu meritam, nu ma asteptam si uite ce patesc".
Pentru a intelege mai bine un esec, este bine sa subliniem faptul ca, rezistenta la situatiile traumatizante este diferita de la om la om.
Ceea ce o persoana poate considera a fi o situatie catastrofala, negasind situatii de iesire, pentru un alt individ, poate reprezenta un factor de motivatie. De aceea, un prim element ce trebuie luat in calcul este reprezentat de rezistenta la factorii stresanti.
Iar mai apoi, in functie de aceasta trebuie sa descoperim: factorii de motivatie, resursele pe care se poate baza, dar si un plan ce trebuie respectat pentru a se depasi acea situatie.
Dar sa vedem ce poate reprezenta un esec, cat si ceea ce poate fi o rezolutie potrivita.
Divortul. De cele mai multe ori, cel putin unul dintre membrii fostului cuplu, considera divortul un esec. Si asta se intampla in primul rand, pentru ca a luptat asa cum s-a priceput pentru a-si pastra familia, dar nu a reusit. Ei bine, aici, esecul poate fi perceput gresit.
Pentru ca, intr-un cuplu, este nevoie ca ambii parteneri sa lupte pentru relatie, sa isi doreasca schimbarea proprie in beneficiul familiei, mai mult decat schimbarea partenerului, la propriu sau la figurat.
De aceea, o... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 11:55
Economistul american Joseph Quinlan recomanda autoritatilor romane sa investeasca in infrastructura si sa mentina capitalul uman in tara.
"Am doar o recomandare pentru Romania: infrastructura. Infrastructura umana si fizica este baza. Trebuie sa ai baza facuta. Am petrecut o viata prin tarile in curs de dezvoltare, iar primul lucru pe care l-am observat la Singapore versus Indonezia, sau Thailanda versus Brazilia este ca Thailanda si Singapore stiu cum sa mute oamenii, marfurile si capitalul in interiorul si in afara tarii.
In Indonezia nu este infrastructura, in Brazilia nu este infrastructura, deci este o mare bariera pentru miscarea bunurilor, capitalului si oamenilor. Deci faceti infrastructura bine. ...citeste mai departe despre "Sfatul unui economist din SUA pentru autoritatile romane: Asta e piatra de temelie, aici trebuie sa investiti" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Octombrie 2015, ora 14:57
Mai toti afaceristii de calibru au momente in care inspiratia le dicteaza adevarate mostre de intelepciune in afaceri. Care-i cel mai bun sfat de la ei? Greu de spus, dar toate au meritul de a rezuma experiente de o viata in doar cateva cuvinte.
Iata mai jos cateva dintre cele mai utile sfaturi despre investitii si relatii regasite intr-un articol al revistei Marketwatch.
1. Warren Buffett
Chiar si fara colosala-i avere de peste 80 de miliarde de dolari, Warren Buffett avea toate sansele sa devina cunoscut in lumea intreaga dupa lansarea maximei cu aplicabilitate in domeniul investitional: "Regula nr.1. Nu pierde niciodata bani intr-o investitie. Regula nr.2. Nu uita niciodata regula nr. 1".
O conceptie impartasita si de Richard Russell autorul analizelor din Dow Theory Letters : "Ar putea parea naiv, dar daca vrei sa fii bogat nu trebuie sa pierzi sume mari. Absurd? Prostesc? Poate, dar majoritatea oamenilor pierd sume imense in investitii dezastruoase, pariuri, afaceri fara viitor, din lacomie, proasta coordonare, pe jocuri la bursa, in imprumuturi nerentabile si in propriile afaceri".
2. Benjamin Franklin
Nici parintele americii moderne, Benjamin Franklin nu s-a dat in laturi de la a da sfaturi: "Investitia in cunoastere este cea mai profitabila" si "Ai grija la cheltuieli. O crapatura mica poate scufunda o corabie mare".
3. John Bogle
Fondatorul Vanguard, John Bogle are la randul sau replici geniale, una dintre acestea putand fi comparata cu un... mai mult
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 08:44
Romania poate atrage investitori, dar trebuie sa ia masuri de incurajare a proiectelor de investitii, nefiind de ajuns doar statutul de membru al UE, a declarat vineri, la o conferinta a Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham), economistul american in relatii transatlantice Joseph Quinlan.
"Cu cat vor mai stranse relatiile dintre Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana, cu atat este mai bine pentru toata lumea, pentru consumatori, pentru companii, pentru angajati. Pentru mine viitorul apartine UE, nu tarilor din BRIC. Romania a crescut probabil mai repede decat Brazilia si as pune mai multi bani aici decat in India, pentru ca in India este o lipsa de trasparenta si sunt foarte saraci, disperat de saraci. Tarile mici pot trage multi dolari de la multinationale, vezi cazul Mercedez sau Google, care au venit in Romania", a spus Quinlan.
El a aratat ca atragerea de investitori straini depinde doar de Romania, respectiv de masurile luate de autoritati pentru incurajarea investitiilor.
"Daca gasesc climatul corect, investitorii vor veni, dar este greu. Nu este de ajuns doar sa fiti parte din Uniunea Europeana, trebuie sa faceti mai multe. Cred ca pozitia strategica va fi un factor care va atrage investitorii, dar viitorul este in mainile voastre, nu este nici la Bruxelles, nici la Washington, nici la Beijing, este chiar aici, depinde de voi sa creati climatul corect", a afirmat economistul american.
Intrebat care ar fi cele mai importante sugestii pe... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 15:55
Evolutia pietei de capital din ultimul an ne-a aratat ca investitorii nu mai pariaza pe companii in crestere, ci pe trenduri. Care sunt domeniile cele mai promitatoare in urmatoarea perioada?
Anul trecut a fost unul greu pentru multe dintre companiile cu istoric de pe Wall Street, relateaza mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 18:16
Daca aveti de gand sa va mariti orizontul investitional anul acesta, trebuie sa stiti ca cele mai atractive state emergente sunt cele din Asia.
Bloomberg Markets Magazine a facut public clasamentul celor mai tentante state emergente pentru cei care vor sa investeasca in 2012. In realizarea acestui top s-a tinut cont de estimarile pe urmatorii patru ani ale Fondului Monetar International (FMI), datele demografice si indicatorii de piata ale statelor respective. Aceste cifre au stat la baza unui scor total, care ajunge pana la 100 de puncte.
Iata care sunt cele mai atractive state emergente pentru investitori, conform mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 08:17