Catalin Paduraru, CEO IWCB: Cum sa incepi o colectie de vinuri

Sambata, 16 Martie 2013, ora 00:00
6436 citiri
Catalin Paduraru, CEO IWCB: Cum sa incepi o colectie de vinuri
Foto: Adrian si Catalin Paduraru; Sursa: comanescu.ro

Primul pas catre o colectie proprie de vinuri este informarea, sustine Catalin Paduraru, CEO-ul concursului International Wine Contest Bucharest (IWCB) 2013. Desigur, ai nevoie si de initiere cu ajutorul bibliografiei de specialitate, ai nevoie de pahare si ustensile speciale, aplicatii pe Internet, apartenenta la comunitati de iubitori ai vinului.

Lumea vinului are un univers propriu, pe care trebuie sa il cunosti bine inainte de a pasi in el, iar statutul de om de afaceri iti impune minime cunostinte din acest univers, spune specialistul.

Catalin Paduraru este degustator autorizat, Wine Ambassador al Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR), membru FIJEV (Federation Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiriteux), a fondat prima firma care a initiat comertul specializat cu vin din Romania, dar si prezentator in emisiunea "Frati de Vita" alaturi de fratele sau, Adrian Paduraru, a infiintat Legatul Bucuresti al OEVE, fiind Judex.

"In primul rand, pentru cei care doresc sa faca investitii in vin sau pur si simplu sa aiba o colectie din care sa isi ia, prin rotatie, vinurile pentru experiente gourmet, transmit mesajul de a face minimul efort de informare. De aici se va vedea necesitatea unei initieri (avem cum sa ii ajutam), initiere care va deschide un nou univers cu alte asteptari, alte masuri de apreciere, cu bibliografie de specialitate, cu pahare speciale, cu ustensile de toate felurile (exista si pentru evaluarea potentialului de invechire), cu comunitati de oameni care se intalnesc, degusta, fac turniruri, excursii de oenoturism (care inseamna cu totul altceva decat o seara de "bauta"), aplicatii pe net si... ma opresc aici, pentru ca, repet, e vorba de un univers", a declarat Catalin Paduraru pentru Business24.

"Pana la a pasi in el, achizitionati vinurile din magazine care dubleaza vanzarea cu un sfat, o informatie suplimentara", completeaza acesta.

"In rest, imi pare rau de veste, nu poti citi o carte daca nu stii... sa citesti. Te poti folosi de ea, o poti pune sub ibricul de cafea, o poti mirosi, o poti rupe, e a ta, dar nu o poti intelege. E un raspuns in avans celor care spun ca ei beau oricum si ca nu au nevoie de invatatura. Si mai e ceva: cum ar fi sa vezi un membru al Academiei, cititor fervent al vreunui tabloid? La fel de nepotrivita e imaginea unui om de afaceri care bea... capsunica. Din pacate, pentru cea de-a doua ipostaza, exista marturii...

Vinul este semn social, cultural, emotional. Bine ales, are beneficii in bucuria gustului, in transmiterea unor mesaje nonverbale, in imagine, e o oglinda intoarsa, daca vreti, catre cel care l-a achizitionat. Depinde de fiecare ce vrea sa se vada", puncteaza Paduraru.

Vinurile romanesti, printre favorite le IWCB, anul acesta

Vinurile de origine frantuzeasca, italiana si chiar australiana sunt printre cele mai bine cotate la concursile internationale de specialitate. "Avem chiar si noi vinuri de elita pentru elite", sustine Catalin Paduraru.

Desi recunoaste ca e greu de facut un pronostic, oficialul precizeaza ca anul acesta au sanse mari vinurile albe din Lumea Noua, din Romania, din Portugalia. La vinurile rosii, in varful competitiei se afla vinurile din Franta, Italia, Spania, Romania si Bulgaria.

IWCB 2013 este organizat sub patronajul OIV (Organizatia Internationala a Viei si Vinului), iar degustarea este oarba. Se apreciaza floralitatea, trimiterile catre anumite fructe. La gust, se puncteaza debutul, atacul, mineralitatea sau confirmarea unor fructe, echilibrul intre alcool, aciditate, extract, zaharul rezidual. Se evalueaza postgustul, lungimea vinului. Sa fim intelesi, e o explicatie mai mult decat sumara...", completeaza acesta.

Anii trecuti au fost premiate peste 100 de vinuri, din toate categoriile: albe, rosii, rose, spumante.

"Desi Marea Medalie a fost atribuita unui vin desert, majoritatea celor cu Aur si Argint au fost vinuri seci, clasice. Concursul se desfasoara prin degustare oarba, adica nimeni nu stie ce marca e vinul aflat in analiza. Juriul e preponderent format din straini si, bineinteles, specialistii romani, membri ai Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania ADAR", spune oficialul IWCB.

Instrumentele senzoriale folosite de juriu sunt vazul, mirosul, gustul. "Este destul de complicat de explicat, pentru ca e o specializare serioasa aceea de a fi degustator, e aproape o meserie si, in mod clar, nu se poate comprima in cateva cuvinte. Ca exemplu, totusi, pentru un vin alb tanar, culoarea trebuie sa fie cat mai deschisa, spre alb, cu nuante verzui. "Nasul" trebuie sa nu trimita catre mirosuri straine, de vas, de dop, de oxidari sau fermentari necontrolate", precizeaza acesta.

In primul rand, care sunt conditiile pe care un vin trebuie sa le indeplineasca pentru a fi numit valoros?

Pe langa calitatile intrinseci care, v-am spus, sunt detectabile de catre specialisti (sa nu credeti ca specialistii cauta altceva decat vinozitate, echilibru, farmec, puterea de a ramane in memoria gustativa, potrivirea cu mancarea), trebuie sa provina din vii ajunse la maturitate, sa faca parte din loturi restranse, sa fi fost confirmat in timp de evaluatori, piata, sa fie o certitudine in zeci de ani, sa fie apreciat in cat mai multe tari, sa transmita mesaje clare si tipicitate de "terroir".

Ce marci au mari sanse anul acesta sa castige premiul cel mare la IWC?

Nu castiga marcile ci, vinul, in sine. Ganditi-va ca vin probe din toata lumea. Din Noua Zeelanda, Australia, Africa de Sud, Europa Veche, Europa Noua, Chile, Argentina, SUA si, asteptam, in premiera, chiar din China. Chiar si acelasi soi, Sauvignon Blanc, de pilda, are o expresie in Valea Loarei si o alta in Central Valley.

Apoi, in fiecare an, se schimba conditiile naturale de productie, trendul, apar producatori noi, au loc ratari. Niciun clasament nu ramane definitiv. Altfel, de ce s-ar organiza IWCB in fiecare an?

Ca sa ramanem la intrebare, au sanse mari vinurile albe din Lumea Noua, din Romania, din Portugalia. La rosii, Franta, Italia, Spania, Romania iarasi,Bulgaria...

E greu de facut pronosticuri pentru ca, sub pavilionul unei tari, producatorii sunt inegali.

Care este, in acest moment, cel mai bun vin de pe piata?

Aceasta este o sintagma pe care noi o ocolim, raspunzand printr-o intrebare : Care este tabloul Sau cartea cea mai buna? Exista categorii, adresabilitati, nevoi diferite la consum, conjuncturi diferite.

Generalizand, vinurile superpremium nu au pasaport, pot veni de oriunde din lume dar, sigur, in momentul de fata, se adauga la "cotare" o origine frantuzeasca, italiana sau, de ce nu, australiana. E bine de stiut ca avem si noi vinuri de elita pentru elite.

Logica unor astfel de produse nu permite comunicarea catre mase, de aceea sunt, poate, unele dintre ele, mai putin cunoscute. La noi, impardonabil, se confunda notorietatea cu calitatea. De aceea exista IWCB, pentru ierarhizare si comunicare avizata!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cum incepi colectie vin, #concurs international vinuri, #cele mai bune vinuri, #International Wine Contest Bucharest 2013 , #Stil de viata