Ana Maria Andronic, despre proprietate intelectuala si business in Romania

Sambata, 31 Martie 2012, ora 00:00
4147 citiri
Ana Maria Andronic, despre proprietate intelectuala si business in Romania

Ana Maria Andronic, avocat specializat in drepturi de proprietate intelectuala si membru fondator al fundatiei VentureConnect, priveste semnarea de catre Romania a ACTA ca o actiune care nu trebuie sa-i ingrijoreze romani si marturiseste ca astepta "de ceva vreme" nasterea acestor dezbateri, foarte utile in Romania.

Despre semnarea de catre Romania a Acordului Comercial de Combatere a Contrafacerii, despre problema inregistrarii unui domeniu de internet in Romania, inainte ca detinatorul extern de drept sa vina in Romania, dar si despre mediul de afaceri din Romania si impactul fundatiei VentureConnect asupra sa vorbeste Ana Maria Andronic intr-un interviu acordat Business24.

Ana Maria Andronic, sau Mary asa cum ii spun prietenii, este Senior Associate al firmei de avocatura Biris Goran si totodata co-fondatorul proiectului VentureConnect. Un avocat cu experienta, Ana Maria crede cu tarie ca actiunea - si nu sansa - determina progresul, mai ales in mediul antreprenorial si este convinsa ca fiind ghidati de o dorinta neabatuta putem face fata oricarei provocari.

Sunteti unul dintre unul dintre putinii specialisti pe proprietate intelectuala din Romania. Ce sfaturi i-ati da unui tanar antreprenor care vrea sa inregistreze o marca, in Romania?

Ma bucur foarte mult ca sunt din ce in ce mai multi tineri si oameni de afaceri care isi pun aceasta intrebare.

Primul sfat pentru cei care au gandit si dezvoltat un produs sau un serviciu si se gandesc sa il comercializeze este sa faca acest pas - sa inregistreze o marca - cat mai repede, poate chiar de la bun inceput.

O marca inregistrata confera titularului acesteia un drept exclusiv asupra combinatiei de cuvinte sau de semne ce a fost inregistrata ca marca. Aceasta insemna ca un astfel de titular poate exclude de pe piata alti utilizatori ai unor combinatii de cuvinte sau semne identice sau similare.

Deci, o astfel de inregistrare este destul de puternica - asigura un drept exclusiv de folosinta si permite inlaturarea de pe piata a unor cometitori utilizand semne similare. Destul de bine pentru o simpla inregistrare, nu?

Se mai fac bani in Romania din inregistrarea unui domeniu de internet / marca inaintea detinatorului extern de drept, inainte ca el sa vina la noi in tara?

Aceste chestiuni au reprezentat intr-adevar o problema serioasa pana relativ de curand.

In prezent lucrurile acestea au fost reglementate foarte clar prin adoptarea Uniform Domain Name Dispute Resolution (UDRP) o procedura de arbitraj foarte rapida si simplificata prin care se solutioneaza de catre Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) disputele dintre nume de domenii si marci inregistrate.

Ce parere aveti despre ACTA?

Semnarea de catre Romania a Acordului Comercial de Combatere a Contrafacerii (cunoscut international sub acronimul "ACTA") a adus pentru prima data in dezbatere nationala chestiuni ceva mai sofisticate ale reglementarilor drepturilor de proprietate intelectuala in Romania.

Un moment deosebit de prielnic, pe care marturisesc ca il asteptam de ceva vreme, pentru ca astfel de dezbateri pot da nastere unor rezultate foarte bune - cu conditia sa existe o baza solida si temeinica de intelegere si cunoastere a celor discutate.

Una dintre cele mai controversate prevederi ale ACTA este reglementarea prevazuta in art 27 (4).

Conform unor interpretari, aceasta prevedere ar permite statelor semnatare sa desemneze pe langa instantele de judecata, si alte autoritati competente care sa poata ordona masuri de divulgare a informatiilor referitoare la activitatea legata de Internet a anumitor utilizatori in cazul in care s-a formulat o cerere in acest sens.

S-au exprimat ingrijorari cu privire la incalcarea, prin aceasta dispozitie, a principiilor fundamentale referitoare la drepturile omului, cum ar fi libertatea de exprimare, dreptul la un proces echitabil sau protectia vietii private.

La o analiza juridica foarte riguroasa, asa cum este bine sa facem ori de cate ori ne exprimam o opinie referitoare la potentialul impact al unei norme legislative, rezulta destul de putin dubiu cu privire la posibilitatea ca astfel de masuri de divulgare de informatii sa fie ordonate in Romania de o alta autoritate decat o instanta de judecata.

Desigur, exista si opinii care spun ca legislatia nationala ar putea fi modificata si extinsa competenta de a lua astfel de masuri si de catre o autoritate administrativa.

Ma intreb in acest caz insa, de ce Romania ar avea nevoie sa astepte semnarea unui astfel de tratat ca sa ia astfel de masuri? De ce nu ar putea sa o faca chiar acum?

In final, cred ca dezbaterea este foarte utila pentru ca ea vegheaza la echilibrul de interese intre partile semnatare ale acordului, insa concret vorbind, momentan, totusi nu exista motive serioase de ingrijorare.

Discutiile sunt foarte bune, asa cum spuneam, cu conditia ca ele sa fie bazate pe probleme reale si argumentari fundamentate. Altfel, riscam sa alunecam intr-unul sau altul dintre polii de opinie, fara sa putem argumenta prea clar cum si de ce am ajuns acolo.

Dumneavoastra sunteti unul dintre fondatorii VentureConnect, organizatie care incepe o serie de proiecte ce au ca scop dezvoltarea afacerilor din mediul IT, online si, in general, de tehnologie. Cum functioneaza fundatia VentureConnect?

Fundatia VentureConnect a luat nastere din dorinta de a adauga un plus de unitate proiectului Ventureconnect. Acest proiect a cunoscut o crestere armonioasa si frumoasa in ultimul an si ne dorim sa imprimam proiectului stabilitate si sustenabilitate.

O parte dintre co-fondatorii proiectului VentureConnect sunt si membrii fondatori ai Fundatiei VentureConnect: Dan Visoiu (Partener Biris Goran), Radu Georgescu (Chairman GECAD Group), Marius Ghenea (Business-Angel), Orlando Nicoara (General Manager Mediafax Group), Peter Barta (Fundatia Privatizare).

Un detaliu important este acela ca toate proiectele reunite sub umbrela VentureConnect se bucura de sprijinul, increderea si mai ales timpul membrilor Fundatiei - iar cand sprijinul vine din partea unor antreprenori si oameni de afaceri romani de succes atat national, cat si international - cu siguranta suntem pe drumul cel bun.

Ce inseamna fundatia VentureConnect pentru mediul de afaceri din Romania?

Fundatia, in afara de rolul sau important in unitatea si sustenabilitatea proiectului VentureConnect, dezvolta proiecte de folos comunitatii de business romanesti.

Primele programe, pe care le vom anunta detaliat in perioada imediat urmatoare sunt Venture Mentoring si comunitatea digitala gandita pentru investitori - www.angelinvestors.ro, acestea pe langa deja traditionalul eveniment de pitching si networking VentureConnect care are loc, in acest an, pe 31 mai 2012.

Venture Mentoring este un program de intalniri lunare - prima avand loc pe 29 martie -- cu un mentor din cadrul Boardului VentureConnect care se va intalni cu antreprenorii care isi doresc sa gaseasca raspunsurile si solutiile concrete la problemele de business pe care le intampina. Astfel, incercam sa aducem un aport simtitor dezvoltarii comunitatii locale de antreprenori si de a raspunde direct la problemele ridicate de participanti.

Un al doilea proiect important la care lucram este AngelInvestors.ro -- o comunitate de business-angels din si pentru Romania. Ne dorim sa construim o comunitate de investitori si sa deschidem apetitul altor investitori pentru investitiile in domeniul tehnologiei.

Acest demers nu este deloc unul usor, din contra. Ne-am propus, astfel, ca pana la sfarsitului anului 2012 sa aducem alaturi de noi investitori din diverse sectoare (IT si non-IT) care sa sprijine proiectele antreprenoriale romanesti din acest sector de piata.

Care este cea mai mare problema cu care investitorii se confrunta in Romania?

Antreprenoriatul si posibilitatile de crestere pe care startup-urile din Romania le au sunt din ce in ce mai importante si vizibile, prin urmare nu as vorbi despre dificultati foarte mari sau care se pot arata de nedepasit.

Imi place sa cred ca in anul 2012 totul merge in favoarea tinerilor antreprenori din zona de tehnologie de la noi - chiar as spune ca inceputul de an a fost unul de recunoastere internatioanala pentru proiectele romanesti IT si on-line (Summify, Braininiet) si va asigur ca nu sunt singurele vesti bune pe care le veti auzi in perioada imediat urmatoare.

Un roman a urcat pe scena la lansarea celei mai noi versiuni de iPad - fiind doar inca un alt exemplu al recunoasterii internationale de care ne bucuram.

Revenind la investitiile in sectorul tehnologic, cred ca in primul rand este nevoie de o mai mare varietate de proiecte antreprenoriale viabile, care sa fie atractive pentru investitori.

Mai multi investitori ne-au semnalat ca isi doresc sa vada mai multe proiecte antreperenoriale bune si care sa fie pregatite pentru investitii. In plus, o legislatie comerciala mai simplificata si mai favorabila investitiilor ar aduce cu siguranta un plus de valoare.

La aceste dificutati se mai adauga uneori si lipsa de previzibilitate a deciziilor instantelor judecatoresti in materie comerciala. Aceste directii se imbunatatesc continuu, insa ritmul cu care acest lucru de intampla este inca lent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Ana Maria Andronic, #fundatia VentureConnect, #avocat drepturi proprietate intelectuala, #Ana Maria Andronic business , #Companii Romania