Finantele personale in perioada Covid-19. Cum ne protejam din punct de vedere financiar

Joi, 18 Iunie 2020, ora 20:31
1846 citiri
Finantele personale in perioada Covid-19. Cum ne protejam din punct de vedere financiar

Specialistii sunt de acord ca pandemia Covid-19 va avea un impact economic semnificativ in intreaga lume, care va fi resimtit si pe parcursul anilor urmatori.

Cu totii suntem sau vom fi afectati de aceasta criza - este un fenomen economic global, pe care nu il putem influenta. Ceea ce putem face insa este sa gandim cateva masuri de protectie la nivel personal, adaptate la situatia familiei noastre.

1. Analizeaza atent cheltuielile si renunta la o parte din ele

Pandemia de Coronavirus va fi urmata, spun specialistii, de o perioada de recesiune economica, posibil de durata. Chiar daca ai un job stabil si veniturile tale nu au fost afectate in aceasta perioada, e o idee buna sa analizezi cheltuielile, pentru a vedea daca nu poti sa reduci o parte dintre ele.

Suplimentarea fondului de rezerva sau constituirea unuia este esentiala in perioadele de recesiune economica. O rezerva de bani la indemana iti va oferi acea plasa de siguranta de care avem cu totii nevoie.

2. Alcatuieste un plan financiar pentru tine si familia ta

Din ce in ce mai multe familii din Romania au inteles importanta unui plan pe termen mediu si chiar lung pentru finantele personale. Care sunt veniturile pe care te poti baza in perioada urmatoare? La ce nivel sunt cheltuielile? Poti reduce o parte din ele sau, dimpotriva, se anunta o perioada in care nivelul acestora va creste? Cum poti compensa aceasta crestere sau o eventuala scadere a veniturilor?

Un plan nu iti va aduce automat mai multi bani, dar organizarea si disciplina te vor ajuta sa gasesti cele mai bune solutii pentru banii tai. Pe termen lung, vei vedea beneficiile unui asemenea demers. Parte a planului tau ar trebui sa fie si un buget scris, in care sa evidentiezi veniturile, cheltuielile, dar si economiile si investitiile. In plus, poti include aici si eventuale probleme care pot ameninta stabilitatea veniturilor tale, dar si modul in care poti evita acest lucru.

Tot din planul tau ar putea face parte si demersuri care iti pot aduce mai multi bani. Un curs, o certificare suplimentara, un examen in urma caruia salariul ti s-ar putea mari... Oportunitati exista mereu, important este sa le cautam.

3. Continua sa economisesti, daca veniturile iti permit

E important sa ai o rezerva financiara, mai ales in perioadele de nesiguranta cu privire la viitor, asa cum este cea pe care o parcurgem.

Chiar daca nu poti economisi sume mari, in timp acestea se aduna si te vor ajuta sa treci peste perioadele dificile din punct de vedere financiar. Poti face acest lucru automat, luna de luna, daca banca ta permite acest lucru.

Sau poti opta pentru un serviciu care iti aduce economii la plata cu cardul sau cu telefonul la cumparaturi, asa cum este Round Up, oferit de ING Bank. Acesta, odata setat iti rotunjeste automat cumparaturile pana la o suma stabilita de tine. Poti economisi asadar chiar si atunci cand cheltuiesti bani, fara a face un efort deosebit in acest sens.

4. In ce valuta economisim in aceasta perioada?

Avand in vedere perioada de incertitudine economica pe care o parcurgem, e greu de dat un raspuns clar. Fara a fi o regula, economii mai putin stabile, asa cum este cea a Romaniei, se pot confrunta in aceste perioade cu o inflatie mai mare decat in alte state. De aici ideea de a prefera valute stabile in perioadele de recesiune.

Totusi, nimeni nu ne poate spune cu siguranta ca o anumita moneda este indicata in defavoarea alteia. Tu esti cel care va lua decizia pentru tine si familia ta... Tine insa cont si de amanunte precum modul in care vrei sa utilizezi banii (daca ii vei cheltui in euro, poate e intelept sa ii schimbi pe parcurs daca veniturile tale sunt in lei).

Sa nu iti tii toate ouale intr-un singur cos e un alt sfat al economistilor, de care ai putea tine cont in aceasta perioada. Cum nu putem sti exact care va fi evolutia valutelor in care ne tinem banii, poate ca este o idee buna sa ii repartizam in cateva "cosuri", mai ales daca nu stim in acest moment cum vom cheltui banii.

5. Foloseste internet banking-ul si serviciile online pentru a te expune cat mai putin

Pandemia Covid-19 a facut ca din ce in ce mai multe persoane sa utilizeze serviciile bancare online. Internet banking-ul este sigur si mereu la indemana, spre deosebire de ghiseele bancare unde avem acces in anumite intervale orare, de multe ori dupa minute bune de asteptare.

Acum putem sa solicitam online un card de debit, un card de credit si chiar sa aplicam pentru un credit si sa depunem majoritatea documentelor online. Internet Banking-ul este simplu si sigur, accesibil tuturor - mai ales daca banca ta beneficiaza de o interfata prietenoasa si de o solutie usor de utilizat.

****

Parcurgem o perioada dificila din punct de vedere economic, dar nu trebuie sa ne pierdem optimismul. Economia este ciclica, asa ca perioadele de recesiune sau criza economica alterneaza mereu cu cele de prosperitate. Vom depasi si aceasta criza financiara - iar la finele ei vom fi, cu siguranta, mai conectati la ultimele tehnologii.

Unul dintre castigurile acestei perioade este faptul ca utilizam mai mult internet banking-ul. Multi dintre noi au putut constata chiar cu ocazia acestei pandemii cat de usor ne putem face un card de credit sau debit direct online sau cumparaturi online. Sunt obiceiuri noi, care ne elibereaza timp pentru alte activitati si pe care le vom pastra si la finalul pandemiei.

Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Adrian Câciu, a anunțat că 400 de milioane de euro vor fi disponibile pentru Start Up Nation 2024, pentru IMM-uri. Această sumă...
#bani, #banca, #covid, #coronavirus, #economii, #internet banking, #finante , #Informatii bancare