După ce sâmbătă seara a expirat starea de urgenţă, de luni în Cehia urmează să intre în vigoare reglementări mai stricte, în urma unei decizii a noii coaliţii de guvernământ, transmite dpa.
Astfel, începând de luni, adulţii care intră în Republica Cehă din alte ţări membre UE trebuie să prezinte un test PCR negativ înainte de a trece graniţa, chiar dacă sunt vaccinaţi împotriva COVID-19 sau s-au vindecat.
Doar persoanele care au primit şi doza de rapel şi copiii nevaccinaţi cu vârsta sub 12 ani sunt scutiţi de cerinţa prezentării rezultatului unui test PCR negativ.
Tinerii cu vârsta de de până la 18 ani vor avea nevoie în continuare să prezinte doar dovada celei de-a doua vaccinări.
Noile reglementări care cer ca toţi adulţii să fie testaţi, cu excepţia cazului în care au primit o a treia doză, se aplică călătorilor din toate ţările.
Cetăţenii cehi şi persoanele a căror reşedinţă principală sau secundară este în Republica Cehă sunt, de asemenea, scutiţi de obligativitatea testării.
Cu toate acestea, toţi cei care intră pe teritoriul ţării trebuie să se înregistreze online. ...citeste mai departe despre "Cehia solicită test PCR călătorilor chiar dacă sunt vaccinați. Care sunt excepțiile" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Decembrie 2021, ora 07:16
Un oras ceh, Kijov (sud-est), urmeaza sa lanseze o moneda speciala covid-19 - "corrent" -, cu scopul stimula economia locala.
"Proiectul provine din necesitatea de a ajuta economia, aflata in lipsa de lichiditati", declara economistul Pepe Rafaj, care se afla la originea acestei idei de a crea o moneda speciala covid-19, in timpul carantinei in care s-a aflat tara in martie 2020, relateaza AFP.
Cu ajutorul programului "corrent" - o impletire a cuvintelor "coronavirus" si "currency" (moneda, in engleza) -, locuitorii din Kijov urmeaza sa primeasca bani pe care sa-i cheltuiasca in magazine locale, restaurante sau cinematografe.
In cadrul unui program pilot, 2.000 de voluntari urmeaza sa primeasca cate 400 de corrents - echivalentul a 400 de coroane cehe (15 euro) - pe care sa-i cheltuiasca in puncte de vanzare participante la program.
La fiecare cumparare, clientii platesc jumatate din suma in corrents si jumatate in coroane.
"Fiecare cetatean va avea portofelul sau electronic. Comerciantul va folosi un site pentru a inscrie codul cetateanului si a deduce suma in corrents", detaliaza Pepe Rafaj.
Obiectivul programului este sa-i determine pe oameni sa cheltuiasca bani si sa creasca veniturile comerciantilor locali, iar astfel si veniturile fiscale ale statului.
Magazinele internationale nu sunt vizate in program.
Un donator privat a contribuit la testare cu 800.000 de coroane, insa, potrivit lui Pepe Rafaj, proiectul ar putea sa fie finantat - in... mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2021, ora 04:30
Ministerul Afacerilor Externe a anuntat sambata ca autoritatile cehe au anuntat noi masuri privind conditiile de intrare pe teritoriul Republicii Cehe pentru persoanele care sosesc din state considerate drept zone rosii (inclusiv Romania). Masurile vor intra in vigoare la data de 9 noiembrie 2020, ora 00:00, a informat un comunicat transmis AGERPRES.
Potrivit MAE, persoanele care sosesc din statele considerate zone rosii (inclusiv Romania) trebuie sa completeze, anterior intrarii pe teritoriul Republicii Cehe, un formular de sanatate publica, disponibil la adresa: https://plf.uzis.cz/. Dupa completarea formularului, persoanele in cauza vor receptiona un e-mail de confirmare, pe care trebuie sa il pastreze pentru a-l prezenta, la cerere, autoritatilor cehe.
Pe langa obligatia de completare a formularului, persoanele in cauza trebuie sa transmita catre directia de sanatate publica (regional hygienic station) din localitatea/regiunea domiciliul/locului de cazare din Republica Ceha, rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, dupa cum urmeaza: daca testul a fost efectuat intr-un stat UE sau intr-un stat Schengen, anterior sosirii in Republica Ceha, acesta trebuie sa fi fost prelevat cu maximum 72 de ore anterior sosirii si trebuie transmis catre directia de sanatate publica imediat dupa intrarea pe teritoriul Republicii Cehe; daca testul este efectuat pe teritoriul Republicii Cehe, rezultatul va trebui transmis directiei de... mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2020, ora 15:12
In luna octombrie, numarul cazurilor de COVID-19 s-a dublat sau chiar triplat in mai multe tari ale lumii. Romania, una dintre tarile care se afla in aceasta situatie, nu a reusit sa isi creasca capacitatea de testare direct proportional cu cifrele epidemiei.
Alte state, precum Belgia sau Cehia, cu o populatie mai mica decat cea a Romaniei, dar cu o crestere exponentiala a numarului de cazuri, au dublat sau chiar triplat numarul de testari efectuate zilnic.
Ziare.com a analizat evolutia capacitatii de testare a Romaniei in cea mai ingrijoratoare luna de la inceputul pandemiei, in comparatie cu situatia altor state europene a caror valoare numerica a populatiei este cea mai apropiata de cifrele tarii noastre.
Nota: Valorile analizate au fost extrase din raportarile centralizate de platforma ourworldindata.org si se refera la capacitatea zilnica de testare la mia de locuitori pe parcursul lunii octombrie.
Cifrele privind numarul populatiei si evolutia epidemiei au fost extrase din centralizarea facuta de platforma worldometers.info pentru fiecare tara in parte.
Tarile cuprinse in analiza sunt: Romania, Belgia, Cehia, Grecia, Portugalia si Suedia.
Observatii:
Capacitatea zilnica de testare in Romania a crescut constant in luna octombrie, dar nu in proportii semnificative. Tara noastra nu a reusit sa dubleze capacitatea zilnica de testare, desi bilantul zilnic al epidemiei s-a triplat pe parcursul acestei perioade.
In aceeasi situatie se afla si Suedia... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 06:15
Slovacia a lansat sambata o operatiune unica de testare a majoritatii populatiei pentru noul coronavirus, in acest weekend, in incercarea de a opri cresterea numarului de cazuri de coronavirus, transmite Reuters.
Sambata au fost testati peste 1 milion de oameni, autoritatile afirmand ca vor sa testeze majoritatea persoanelor cu varste de peste 10 ani, din cei 5,5 milioane de cetateni slovaci.
Operatiunea este urmarita de alte tari care cauta solutii de incetinire a raspandirii noului coronavirus si de evitare a suprasolicitarii sistemelor de sanatate.
Peste 40.000 de medici si echipe de suport, formate din soldati, politie, lucratori administrativi si voluntari au fost recrutati la circa 5.000 de centre pentru administrarea testelor rapide cu antigen.
Dintre cele 828.518 persoane testate pana simbata la pranz, 7.947 au fost pozitive, a declarat ministrul Apararii, Jaroslav Nad, intr-o conferinta de presa.
"Am depasit 1 milion de persoane interesate de test (pana la ora 15:00 GMT), iar interesul oamenilor continua", a spus Nad, adaugand ca in acest weekend ar putea fi testati peste 3 milioane de oameni.
Premierul Igor Matovic a spus ca spera ca planul va identifica si plasa in carantina suficienti oameni pentru a evita o carantina stricta la nivel national.
Testarea este gratuita si voluntara, dar guvernul va plasa in carantina persoanele care nu participa, interzicandu-le sa mearga la serviciu.
Testele cu antigen dau rezultatul in numai 15-30 de... mai mult
Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 07:10
Barurile si restaurantele din Halkidiki, Salonic, Katerini, dar si de pe insulele turistice Mykonos, Santorini, Corfu, Rhodos si Creta vor fi inchise intre miezul noptii si ora 7 dimineata, parte dintr-un nou set de restrictii luat de Guvernul Greciei, menit sa previna raspandirea COVID-19.
Duminica, 9 august, Grecia a inregistrat cel mai mare numar de infectari de la inceputul pandemiei, 203. Masurile, anuntate in seara zilei de luni, 10 august, vor fi in vigoare cel putin pana pe 23 august.
Din 17 august, turistii care vin din Belgia, Cehia, Olanda, Spania si Suedia vor fi obligati sa prezinte un test COVID negativ, iar numarul celor care vin din Albania nu poate depasi 750 de persoane pe zi, potrivit Reuters.
Adunarile publice si spectacolele la care nu se sta pe scaune sunt anulate, la fel si targurile si expozitiile. ...citeste mai departe despre "Grecia inchide barurile si restaurantele la ora 12.00 noaptea in statiunile turistice si pe insule. Restrictii suplimentare impuse balcanicilor si altor europeni" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 August 2020, ora 11:22
Ministrul cipriot de Externe, Nikos Christodoulides, si viceministrul Turismului, Savvas Perdios, au participat vineri la o teleconferinta cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene la Nicosia, carora le-au explicat in ce conditii se reia turismul in Cipru.
Conform statisticilor epidemiologice, tarile europene au fost impartite de autoritatile cipriote in doua categorii: A - pentru care intrarea in Cipru se va face fara restrictii, si B - ai caror cetateni au nevoie de testarea Real Time PCR pentru coronavirus, fie in tara de origine, cu 72 de ore inainte, fie la sosire, daca testarea nu este larg disponibila pentru public in statul respectiv.
Din prima categorie fac parte Austria, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Ungaria, carora li se adauga Israelul. Romania se afla in a doua categorie, alaturi de Cehia, Croatia, Elvetia, Estonia si Polonia.
Ambasadorii statelor care nu fac parte din niciuna dintre cele doua categorii si-au exprimat interesul pentru conditiile care trebuie indeplinite pentru includerea pe lista.
Zborurile internationale catre Cipru se reiau din 9 iunie. Nicosia a comunicat la sfarsitul lui mai partenerilor din domeniul turismului protocoalele de urmat pentru evitarea necesitatii carantinei, printr-o scrisoare semnata de Christodoulides Perdios si de ministrul transporturilor, Yannis Karousos. ...citeste mai departe despre "Turistii romani vor fi testati pentru coronavirus inainte... mai mult
Vineri, 05 Iunie 2020, ora 19:20
Dupa mai multe saptamani de restrictii menite sa limiteze raspandirea noului coronavirus, unele state europene incep sa transmita semnale optimiste, in sensul relaxarii graduale, prudente, a unora dintre limitari, in paralel cu intensificarea actiunilor de sustinere a economiei, arata cea mai recenta editie a Deloitte COVID-19 European measures, care sintetizeaza masurile generale, economice si sociale adoptate in contextul pandemiei de COVID-19 de catre multiple tari europene.
Cele mai multe dintre deciziile care vizeaza sprijinirea economiei se adreseaza in principal companiilor mici si mijlocii, care au resimtit imediat efectele crizei, si includ posibilitatea amanarii platii taxelor si/sau a ratelor bancare, precum si facilitati de finantare, prin garantii de stat la contractarea creditelor, dobanzi preferentiale pentru sectoarele grav afectate etc.
Totusi, unele state au anuntat sau au adoptat deja masuri de sprijinire si pentru companiile mari.
Printre acestea se numara Germania, care ofera companiilor mari garantii pentru creditele acordate de KFW Bank, banca detinuta de stat, Lituania, care pune la dispozitie un fond special pentru asigurarea lichiditatii, Slovacia, unde se asteapta noi masuri dedicate acestui segment de companii, precum si Polonia sau Slovenia.
In ceea ce priveste semnalele de relaxare a restrictiilor, unele dintre acestea provin din Cehia, care permite, incepand din data de 7 aprilie, efectuarea de activitati sportive individuale in... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 16:12