Industria auto franeaza redresarea economica a Europei Centrale - analiza Reuters

Duminica, 02 August 2020, ora 10:35
908 citiri
Industria auto franeaza redresarea economica a Europei Centrale - analiza Reuters
FOTO: Pixabay.com

Industria auto, mult timp un motor de crestere al Europei Centrale, va fi probabil unul dintre principalele obstacole in calea eforturilor regiunii de a se redresa anul acesta, in urma impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), se arata intr-o analiza Reuters.

Dupa caderea comunismului in urma cu trei decenii, producatorii auto straini au investit semnificativ in regiune, profitand de forta de munca ieftina si eficienta. Sectorul auto a devenit o importanta sursa de investitii straine, de locuri de munca si de crestere economica.

Dar productia auto a fost afectata in urma opririi fabricilor, in perioada masurilor de izolare impuse pentru a tine sub control raspandirea epidemiei, iar multe unitati inca nu lucreaza la capacitate maxima, astfel incat analistii se asteapta ca industria auto sa fie mai afectata de pandemie decat alte sectoare din Europa Centrala.

Acestea sunt vesti proaste pentru Cehia, Ungaria si Slovacia, care sunt in mod special dependente de industria auto.

"Proportional, ne asteptam ca acest sector sa inregistreze cel mai sever declin din sectorul manufacturier in regiune. Aici este domeniul in care redresarea va fi cea mai lenta, deci ar putea fi unul din principalele obstacole in redresarea economiei", a apreciat Peter Virovacz, economist la ING in Budapesta.

Intr-o scrisoare adresata altor state membre UE si institutii UE in aprilie, sefii asociatiilor industriei auto din Cehia, Ungaria, Slovacia si Polonia au informat ca in cele patru tari lucreaza direct sau indirect 1,3 milioane de persoane in sectorul auto.

Sectorul auto genereaza 4-6% din PIB-ul Ungariei, o zecime din PIB-ul Cehiei si 13% din PIB-ul Slovaciei.

Dar unii producatori auto se asteapta la un declin al productiei in Europa Centrala de 20-25% anul acesta, pe fondul scaderii productiei la nivel global, iar probabil redresarea economiilor va fi afectata.

Comisia Europeana se asteapta in acest an la o contractare de 7% a PIB-ului Ungariei, de 7,8% a PIB-ului Cehiei si de 9% a PIB-ului Slovaciei. Polonia, care este mai putin dependenta de sectorul auto, ar urma sa inregistreze un declin economic de 4,6%.

Producatorii auto au evitat in general concedierile masive in regiune si readuc angajatii la munca, crescand gradual productia, cu respectarea regulilor de distantare sociala.

Grupul auto german Daimler a anuntat ca la fabrica sa din Ungaria se lucreaza in doua schimburi si va fi reintrodus schimbul trei din prima saptamana a lunii august.

...citeste mai departe despre "Industria auto franeaza redresarea economica a Europei Centrale - analiza Reuters" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#masini, #economie, #industrie auto, #Europa, #Europa Centrala, #afaceri , #Stiri Macroeconomie