Dublarea taxei speciale pentru promovarea turistica a Capitalei pentru anul 2020, de la 1% la 2%, aplicata la venitul din cazare pentru fiecare zi de sejur a unui turist in Bucuresti, reprezinta o noua palma data turismului de incoming, care, in loc sa fie recunoscut si sustinut, este ingradit si restrictionat, sustine Asociatia Incoming Romania (AIR), intr-un comunicat remis vineri AGERPRES.
"Asociatia Incoming Romania (AIR) isi exprima ingrijorarea si dezacordul fata de Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 723/18.12.2019, prin care se instituie taxa speciala pentru promovarea turistica a municipiului Bucuresti pentru anul 2020, prin aplicarea cotei de 2% la venitul din cazare pentru fiecare zi de sejur a unui turist in Bucuresti. Dublarea acestei taxe locale de la 1% la 2%, anuntata cu putin timp inainte de inceperea anului, este o lovitura data turismului organizat prin intermediul agentiilor de turism care aduc turisti straini in Bucuresti si in Romania, o noua palma data turismului de incoming, care, in loc sa fie recunoscut si sustinut, este ingradit si restrictionat", se arata in comunicat.
Potrivit sursei citate, la luarea unor astfel de decizii trebuie sa se tina cont de faptul ca pentru programele turistice care includ si sejururi in Bucuresti, deja publicate si promovate in cataloagele si pe pietele externe, preturile sunt stabilite pentru anul viitor si, din acest motiv, cresterea cu 100% a taxei va trebui suportata si sustinuta de... mai mult
Vineri, 27 Decembrie 2019, ora 17:23
Capitala Romaniei, din ce mai cautata de turistii straini pe partea de city break-uri pentru oportunitatile culturale sau de distractie, poate gazdui un numar dublu de turisti fata de cat inregistreaza in prezent, apreciaza Gheorghe Fodoreanu, presedintele unuia dintre principalii touroperatori romani specializati pe incoming, fost presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
La ora actuala, municipiul Bucuresti are 14.609 de camere clasificate in hoteluri, dintre care 1.891 de camere la 5 stele, 4.619 de camere la 4 stele, 6.606 de camere la 3 stele, 883 de camere la 2 stele si 610 camere la o stea.
Conform unui comunicat al touroperatorului de incomung remis AGERPRES, gradul de ocupare din timpul iernii este de doar 36,5%, industria si autoritatile neexploatand deloc Revelionul si sarbatorile de iarna pentru atragerea turistilor straini.
In februarie, Bucurestiul ar putea oferi reduceri mari, devenind cea mai ieftina Capitala europeana, sub numele "Bucharest Black February", apreciaza Gheorghe Fodoreanu.
"Bucurestiul detine un mare potential turistic, insa trebuie sa diversificam oferta tematica, sa ne concentram pe extrasezon - vara si mai ales iarna - plus sa introducem oferte experimentale in februarie, de Revelion si in alte perioade in care Bucurestiul nu primeste multi turisti straini.
Oferta de iarna a Bucurestiului, in special cea de Craciun, ar trebui inclusa in cataloagele touroperatorilor pentru 2019.
Aceasta, in pofida... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 15:18
Huffington Post a publicat un amplu articol despre Bucuresti, scris de un un blogger roman, Ioana Budeanu.
Aceasta prezinta capitala Romaniei ca fiind un loc "plin de viata, minunat si vibrant, unde traditiile se intalnesc cu designul futurist, unde mancarea e delicioasa, restaurantele, barurile si terasele sunt pentru toate gusturile, unde arhitectura si parcurile te vor mira si unde bisericile, muzeele, hotelurile si viata de noapte sunt de-a dreptul impresionante".
Autoarea afirma ca orasul inca prezinta semne ale trecutului, insa evolueaza intr-un loc minunat. Intr-un prim articol despre Bucuresti (pentru ca Huffington Post anunta ca va mai urma unul), autoarea trece in revista mai multe atractii, cum ar fi mancarea, muzeele, parcurile, gradinile secrete sau hotelurile.
Mancarea
Atat in Bucuresti, cat si in intreaga Romanie, mancarea e una dintre atractiile majore. Peste tot vei gasi restaurante traditionale sau internationale, unde bucatarii se intrec sa-ti puna pe ...citeste mai departe despre "Huffington Post invita americanii in Romania: Motive pentru care trebuie vizitat Bucurestiul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 12:58
Peste 200 de expozanti vor participa in perioada 13-16 noiembrie la Targul National de Turism, care se va desfasura la complexul expozitional Romexpo, pachetele de vacanta fiind scoase la vanzare cu reduceri de pana la 40%.
Targul va fi deschis intre orele 10:00 si 18:00 joi, vineri, si sambata, iar duminica intre 10:00 si 16:00. Intrarea va costa 15 lei, transmite Mediafax.
Vor participa peste 200 de expozanti, de la agentii de turism si hoteluri pana la consilii locale, patronate, dar si firme din strainatate. Astfel, vor veni expozanti din Austria, Bulgaria, Ungaria, Germania, India, Turcia si Palestina.
Reprezentantii patronatelor din turism spun ca vizitaorii vor putea gasi oferte pentru sarbatorile de iarna, dar si pentru vara anului viitor, care vor beneficia de reduceri de pana la 40%.
Organizatorii asteapta ca peste 15.000 de vizitatori sa ajunga la targ in cele patru zile. mai mult
Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 16:35
In afara de Turnul Eiffel si Mona Lisa, Bucurestiul are de oferit multe dintre deliciile Parisului. Capitala Romaniei gazduieste numeroase reuniuni diplomatice, precum si Festivalul si Concursul International "George Enescu".
Mai mult, Bucurestiul are o viata de noapte foarte activa, observa Stephanie Be, blogger specializat in turism, intr-un articol publicat pe Huffington Post, in care prezinta cinci motive pentru care orasul este Parisul Europei de Est.
Aceasta le recomanda turistilor sa petreaca 4-5 zile pentru a descoperi "comoara neoclasica a Romaniei", mentionand ca in "Micul Paris" trebuie sa platesti serios pentru lux, dar ca servciile si produsele de baza sunt "incredibil de accesibile".
1. Bucurestiul si arta clasica
Bloggerul sustine ca orasul are multe "atractii turistice despre care crezi ca sunt depasite pana cand le vezi cu ochii tai". Un exemplu in acest sens este Palatul Parlamentului, care a intrat in Cartea Recordurilor drept cea mai mare cladire ...citeste mai departe despre "Huffington Post: Cinci motive pentru care Bucurestiul este Parisul Europei de Est" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 15:25
Capitala va avea un circuit turistic pe lacurile Floreasca si Tei, care va include porturi turistice, debarcadere, piscine, dar si sali pentru activitati culturale si agrement, potrivit unui proiect al carui contract de finantare a fost semnat de primarul Sorin Oprescu si vicepremierul Liviu Dragnea.
Proiectul, realizat prin Programul Operational Regional - Axa prioritara 5, costa 88.355.487,98 de lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 23.519.736,61 lei, primaria Capitalei urmand sa asigure restul bugetului necesar.
"Am evitat si am sa evit sa semnez un contract si sa-l trimit in plic la un coleg primar sau presedinte a unui consiliu judetean. Prin acest demers (semnarea contractului in prezenta partenerilor - n.r.), vreau sa se inteleaga ca, si dupa semnare, ministerul ramane un partener activ", a declarat, marti, vicepremierul Liviu Dragnea, la sediul Ministerului Dezvoltarii si Administratiei Publice, unde a fost semnat contractul de finantare a proiectului "Amenajarea circuit turistic pe lacurile Floreasca si Tei si zona adiacenta lor".
La randul sau, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca "acest proiect reprezinta un segment din cei 60 de kilometri din salba de lacuri a Capitalei, de la Straulesti la Pantelimon, respectiv un segment de mijloc care presupune mai putini bani pentru amenajare".
"Plecam din Herastrau, prin ecluza, in Parcul Bordei, respectiv Lacul Bordei, apoi in Lacul Floreasca si ajungem in Lacul Tei.... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 09:03
Bucurestiul ocupa locul 55 in topul celor mai vizitate 100 de orase din lume de catre turisti straini, cu 2,1 milioane de vizitatori in 2010, in urcare cu 5,4% fata de 2009, depasind destinatii precum Atena, Rio de Janeiro sau Milano, potrivit unui top realizat de Euromonitor International.
Topul releva declinul oraselor europene pe fondul crizei datoriilor de stat, care a afectat turismul din zona, si ascensiunea destinatiilor turistice din regiunea Asia-Pacific, aflata in plin boom economic.
Bucurestiul se plaseaza la mijlocul clasamentului, depasind orase precum Atena (locul 77, 1,7 milioane vizitatori straini, in scadere cu 7%), Munchen, Mexico City, Jakarta, Rio de Janeiro, Milano, Lisabona, Sao Paulo, Venetia, Florenta sau Washington DC.
Din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est, Praga si Moscova au cei mai multi vizitatori (cate 3,7 milioane), urmate de Viena (3,5 milioane), Kiev (3,3 milioane), Budapesta (2,6 milioane), St Petersburg (2,5 milioane) si Varsovia (2,4 milioane).
Bruxelles a depasit usor numarul de turisti straini inregistrat de Bucuresti, cu 2,2 milioane de vizitatori in 2010.
Cel mai vizitat oras din lume in 2010 a fost Hong Kong, cu aproape 20 de milioane de turisti straini, urmat de Singapore (18,2 milioane) si Londra (14,5 milioane). Macau, capitala mondiala a jocurilor de noroc, a atras peste 13 milioane de turisti straini, cu 25,9% mai multi decat in 2009, ocupand locul al patrulea in top 100.
Singapore a atras cu 16% mai multi... mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 15:11
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca nu a abandonat proiectul privind construirea unui centru balnear in Capitala, investitie estimata intre 5 si 20 milioane euro si "care nu poate fi realizata decat de un investitor privat". "Bucurestiul este considerata o destinatie cu cel mai bun divertisment din sud-estul Europei.
Ar trebui sa marketam Bucurestiul ca o destinatie tanara si ca o destinatie in principal pentru segmentul tanar de turisti.
Dar asta nu inseamna ca, pornind de la resursa balneara pe care Bucurestiul o are, nu ne adresam si altor segmente de turisti.
Nu multe capitale se pot lauda cu resurse de ape termale asa cum Bucurestiul are in nordul orasului si nu am abandonat proiectul de a construi un centru balnear in nordul Capitalei.
Problema pe care o intampinam este ca aceasta resursa este in exploatarea exclusiva a unei companii private, ca urmare trebuie sa avem un parteneriat cu operatorul privat sau acest operator privat sa aiba propria initiativa de a construi un centru balnear.
Nu am abandonat acest proiect, dimpotriva, lucram la initiativa demararii unui astfel de centru balnear in Capitala", a spus Udrea, citata de NewsIn.
Ministrul Elena Udrea a vorbit si despre parteneriatul cu Ministerul Sanatatii pentru a exploata centrul Ana Aslan.
"Si aici solutia a fost gasirea unui partener privat care sa investeasca si sa opereze centrul Ana Aslan", a adaugat Udrea.
Ministrul Elena... mai mult
Miercuri, 24 August 2011, ora 16:15
Peste 4.000 de turisti romani, dar si straini din Germania, Spania, Israel si Franta, au cerut informatii de la Centrul de Informare Turistica al Capitalei, in sase luni de la deschidere in cadrul programului "Bucurestiul turistic", ei solicitand date despre cluburi, restaurante si trasee tematice, potrivit Mediafax.Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat, luni la bilantul de trei ani de la preluarea mandatului, ca lansarea programului "Bucurestiul turistic" este primul pas pe care Primaria Capitalei il face pentru a pune in valoare potentialul bucurestean si pentru a marca traseele lui turistice.
"Ne propunem sa avem targuri de sarbatorile traditionale si sa ne gandim la un targ anual pentru a prezenta oferta orasului nostru. Am inceput sa pregatim materiale pentru ambasade pentru a putea face Bucurestiul si mai cunoscut decat este", a precizat edilul Capitalei.
Primul Centru de Informare Turistica a Bucurestiului este localizat in Pasajul de la Piata Universitatii.
In mai putin de sase luni de la deschiderea lui, peste 4.000 de turisti, atat cetateni romani, cat si straini au solicitat informatii despre posibilitatea de petrecere a timpului liber (s-au interesat de obiective turistice, trasee tematice, restaurante, cluburi), a spus Oprescu.
Majoritatea turistilor straini erau veniti din Germania, Spania, Israel si Franta. In 2010 au fost distribuite aproximativ 50.000 de harti turistice si 40.000 de albume de prezentare a orasului Bucuresti, precum si peste 30.000... mai mult
Luni, 20 Iunie 2011, ora 23:33