Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea referitoare la prevenirea si combaterea hartuirii morale la locul de munca.
Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 137/2000, precum si a Legii nr. 202/2002 in sensul instituirii unor masuri pentru prevenirea si combaterea hartuirii morale la locul de munca.
Potrivit legii, "constituie hartuire morala la locul de munca si se sanctioneaza disciplinar, contraventional sau penal, dupa caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat, de catre un alt angajat care este superiorul sau ierarhic, de catre un subaltern si/sau de catre un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, in legatura cu raporturile de munca, care sa aiba drept scop sau efect o deteriorare a conditiilor de munca prin lezarea drepturilor sau demnitatii angajatului, prin afectarea sanatatii sale fizice sau mentale sau prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat in oricare dintre urmatoarele forme: a) conduita ostila sau nedorita; b) comentarii verbale; c) actiuni sau gesturi".
Constituie hartuire morala la locul de munca orice comportament care, prin caracterul sau sistematic, poate aduce atingere demnitatii, integritatii fizice ori mentale a unui angajat sau grup de angajati, punand in pericol munca lor sau degradand climatul de lucru. In intelesul prezentei legi, stresul si epuizarea fizica intra sub incidenta hartuirii morale la locul de... mai mult
Vineri, 07 August 2020, ora 12:54
Romanii isi doresc sa castige mai mult timp personal in loc de bani, iar 55% spun ca sunt dispusi sa accepte un loc de munca mai prost platit, dar care sa le ofere mai mult timp liber, conform unui studiu care masoara tendintele in stilul de viata al romanilor in 2018.
In acest timp, Romania trece printr-o criza pe piata muncii, cand tot mai multe companii se plang ca nu gasesc resurse umane, in ciuda salariilor oferite.
Totodata, conform studiului realizat de Hunters, noua divizie de trenduri a companiei de cercetare Unlock Market Research, cea mai puternica tendinta, recunoscuta de 65% dintre romani, este dorinta de a-si incetini ritmul alert al vietii.
Oamenii vor sa isi recupereze timpul personal, sa se bucure cu adevarat de el si cauta sa faca doar lucrurile care le plac, inclusiv la munca. Romanii nu mai sunt dispusi sa lucreze peste program sau in weekend si simt ca ziua este prea scurta pentru tot ceea ce vor sa faca.
Romanii cauta din ce in ce mai mult linistea din afara tehnologiei si autenticitatea in relatiile inter-umane. De aceea, 37% dintre romani deja isi limiteaza timpul petrecut pe internet sau pe telefonul mobil, inchizandu-le dupa-amiaza si in weekend-uri, iar 7 din 10 simt ca ii afecteaza consumul de tehnologie.
Motivul, spun sociologii, este ca libertatea pe care o ofera tehnologia este una falsa, ce provoaca dependenta si ne face adesea sa irosim timpul.
In schimb, romanii sunt tot mai preocupati de bucuriile simple care ii... mai mult
Luni, 11 Decembrie 2017, ora 13:52
Auzim atat de des expresia "sunt stresat la munca", incat ajungem sa ne intrebam daca nu cumva a devenit firesc pentru stilul nostru de viata.
Mai stim oare cum este sa muncim fara sa fim stresati? Stresul la locul de munca exista inca de cand a aparut munca, dar este adevarat - noi, cei care traim acum, suntem mai stresati decat erau oamenii in trecut. Spre exemplu, 51% din numarul total al angajatilor raporteaza ca stresul este ceva obisnuit acolo unde lucreaza.
Stim ca, pe termen mediu si lung, acesta ne afecteaza productivitatea si sanatatea fizica si emotionala. Adevarul este ca nu putem controla prea multe la locul de munca, dar acest lucru nu inseamna cu nu putem gasi deloc solutii - chiar si atunci cand suntem prinsi intr-o situatie dificila.
Daca vrem sa gasim metode eficiente de a gestiona stresul, avem nevoie sa ne concentram asupra singurului lucru pe care il putem controla: propria persoana. Cum putem face acest lucru?
Mai intai, este important sa identific ...citeste mai departe despre "Wellbeing: Stresul la locul de munca - cum il putem diminua cand ne cunostem mai bine pe noi insine" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 18:01
Multi ne confruntam cu stresul la locul de munca, dar nu stim cat de daunator este pentru sanatate acest factor.
Potrivit unui nou studiu, realizat de oamenii de stiinta de la Harvard Business School si de la Universitatea Stanford, stresul de la job dauneaza sanatatii la fel de mult ca fumatul pasiv, arata Medical News Today.
Munciti mult? Iata la ce pericol va expuneti
O cercetare de la inceputul anului a aratat ca stresul poate provoca boli de inima, diabet si chiar Alzheimer si ca principala cauza a acestei afectiuni, in America, o reprezinta banii si apoi locul de munca.
In cadrul studiului recent, la care a participat si Joel Goh, de la Harvard Business School, au fost analizate mai atent cauzele stresului de la locul de munca.
Pentru aceasta cercetare, specialistii ...citeste mai departe despre "Stresul provocat de job, la fel de grav ca fumatul pasiv" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 12:34
Locuiesti departe de locul de munca si tot timpul esti obosit? Tocmai deplasarea catre birou ar putea fi cauza. Un nou studiu arata ca exista o legatura destul de mare intre naveta si epuizare.
Cercetatorii care l-au realizat au ajuns la concluzia ca doar 20 de minute petrecute in drumul catre munca pot fi atat de stresante, incat pot provoca epuizare profesionala, cunoscuta drept sindromul Burnout si cinism, arata Daily Mail.
Acest lucru poate duce catre epuizare fizica sau emotionala, o senzatie de neplacere fata de locul de munca si chiar ii poate face pe unii oameni sa isi paraseasca jobul.
Oamenii de stiinta sustin ca riscul de epuizare depinde de distanta parcursa catre birou, de mijlocul de transport (masina, tren, autobuz sau bicicleta), dar si de locul in care se afla slujba, intr-o zona rurala sau urbana.
Astfel, oamenii care calatoresc cu masina intr-un oras mai mare sunt mai stresati, in timp ce cei ...citeste mai departe despre "Ce risti daca locuiesti la peste 20 de minute distanta fata de locul de munca" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 10:25
Angajatii care muncesc de acasa sunt mai stresati decat cei care muncesc la birou, arata un studiu citat de Herald.com
Studiul arata ca cei care muncesc de acasa sunt mai stresati si in plus, petrec mai multe ore in interes de serviciu decat daca ar veni la birou, anunta Realitatea.net.
Studiul realizat de Economic and Social Research Institute pe un esantion de 5.000 de angajati arata ca exista o perceptie falsa ca regimul flexibil de munca le permite oamenilor sa fie mai relaxati si sa obtina un echilibru intre viata personala si cea profesionala.
Motivul principal de stres pentru cei care lucreaza de acasa este acela ca nu mai exista o granita clara intre viata de serviciu si cea de familie, iar ei se simt epuizati pentru ca nu mai stiu cand sa se opreasca, explica cercetatorii.
Astfel, studiul conchide ca in ciuda faptului ca pierd mult timp in trafic, angajatii care merg la birou reusesc sa uite de sarcinile de la job cand pleaca acasa, lucru care le este mai greu celor care muncesc la domiciliu. mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 22:15
Cand ai un sef dificil, ai de ales intre a-ti gasi un nou job sau a te resemna. Mai exista o varianta. Poti sa-ti concediezi seful. Vezi cazuri in care unul sau mai multi angajati au reusit sa faca acest lucru.Noul CEO al unei companii medii din domeniul tehnologiei excela din punct de vedere tehnic, dar nu avea niciun fel de calitati de manager. Ii dezamagea pe toti, inclusiv pe clienti. Moralul tuturor a inceput sa scada, oamenii au inceput sa se planga. Pana la urma si-au luat inima in dinti si s-au adresat board-ului companiei, explicand cum seful companiei ii demotiveaza, creaza confuzie intre angajati si goneste clientii. A durat patru ani, dar pana la urama consiliul de administratie l-a concediat pe CEO.
Nenumarati angajati au fantezii in care isi concediaza seful, dar foarte putini reusesc. Forbes a stat de vorba cu o serie de consultanti in cariera, un avocat si un profesor de management despre cum pot angajatii nemultumiti sa-si concedieze sefii. Cu toate ca exista cateva povesti de succes, concluzia este urmatoarea: "Gandeste-te foarte bine inainte sa incerci, pentru ca cel mai probabil vei esua!".
"Organizatiile au ierarhii ale puterii, iar seful tau este in mod automat pe un nivel superior", spune Marie McIntyre, consultant in cariera. "Toate aceste situatii depind de puterea de influenta", mai spune aceasta. "Daca ii declari razboi sefului tau, in 90% dintre cazuri vei pierde, pentru simplul fapt ca seful tau are mai multa influenta decat tine".
Cand... mai mult
Miercuri, 18 Mai 2011, ora 13:33
Angajatii nemultumiti nu vor aduce niciodata profitul in compania ta, cu atat mai putin angajatii care muncesc in conditii de stres. De cele mai multe ori chiar seful direct este cauza unui nivel ridicat de tensiune in birou, iar modurile prin care managerul reuseste sa faca acest lucru sunt destul de variate, potrivit Business Insider.Unii angajati sunt mult mai predispusi la stres decat altii, de aceea managerii ar trebui sa verifice inca din stadiul de interviu de angajare care este randamentul candidatului in conditii de stres, pentru a evita situatiile nefericite la locul de munca, in viitor.Stresul cronic cauzeaza anxietate, insomnie, dureri musculare, este cauza tensiunii ridicate si a slabirii sistemului imunitar, ducand de foarte multe ori la probleme cardiace sau depresie, potrivit psihologilor.Pentru a imbunatati experientele profesionale ale angajatilor tai, cel mai bine ar fi sa fii mai putin pretentios in ceea ce priveste atentia la detalii, pentru ca asta nu face decat sa ingreuneze volumul de munca.Chiar si un feedback pozitiv ar putea fi de folos pentru detensionarea atmosferei de munca si pastreaza unei limite normale la nivel psihologic.Nu doar banii sunt cauza stresului la locul de muncaUn studiu privind stresul la locul de munca, realizat curand de American Psychological Association, a aratat ca 36% din angajatii intervievati se confrunta cu elemente care provoaca stresul la job si mai putin de jumatate din ei spun ca stresul se datoreaza factorului... mai mult
Joi, 24 Martie 2011, ora 17:48