Iti doresti o schimbare in viata ta si vrei sa demisionezi de la locul de munca? Te-ai gandit care sunt pasii si care este cel mai bun mod de a renunta la actualul serviciu? Atunci cand demisionezi este important sa realizezi acest pas cu cat mai mult tact si cat mai profesional posibil. Indiferent care sunt motivele pentru care iei aceasta decizie, nu uita de eleganta, reputatie si de corectitudine, atat fata de colegii tai, cat si fata de tine.
Sa-ti dai demisia nu este intotdeauna usor si acest lucru este valabil chiar si in cazul in care efectiv iti urasti jobul. Indiferent ca nu-ti mai apreciezi managerul sau nu te mai regasesti in politica si strategia companiei si singurul lucru pe care ti-l doresti este sa incepi noul tau proiect, poate fi extrem de dificil sa demisionezi cu tact. Este cu atat mai greu sa realizezi acest pas daca iti iubesti serviciul, dar ai decis ca este timpul pentru o schimbare. Asadar, iata cateva puncte esentiale la care trebuie sa te gandesti inainte de a depune o cerere de demisie, astfel incat sa pleci in conditii bune.
Asigura-te ca vrei cu adevarat sa renunti
Intotdeauna exista cateva semne care ne arata ca este momentul sa plecam dintr-o companie, printre acestea numarandu-se productivitatea redusa, stres sau chiar discutiile din timpul liber care se rezuma de foarte multe ori doar la problemele legate de munca. Chiar daca ai o multime de motive sa demisionezi, s-ar putea sa nu fie cea mai buna decizie, asadar, inainte de a depune cererea, te sfatuim sa-ti iei o saptamana de concediu si sa analizezi cat se poate de obiectiv si corect datele. Ia-ti acest ragaz mai ales daca nu ai gasit o alta varianta si vezi daca situatia financiara iti ofera posibilitatea de a demisiona fara a avea un loc de munca deja asigurat.
Calculeaza bine celelalte optiuni
In majoritatea cazurilor, dorinta puternica de a demisiona apare in momentul in care exista alte optiuni. Pentru a fi sigur ca iei decizia corecta, cantareste bine avantajele si dezavantajele viitoarei pozitii fata de cea pe care o detii in prezent. Ia in calcul flexibilitatea, salariul, beneficiile si incearca sa afli cat mai multe despre mediul de lucru. De asemenea, gandeste-te la viitor si observa daca exista posibilitatea de a avansa. Daca raspunsul este afirmativ la toate punctele enumerate mai sus, atunci inseamna ca ai gasit un nou serviciu potrivit pentru tine si nu ar trebui sa eziti sa faci schimbarea dorita. Pe de alta parte, daca sunt aspecte care te nelinistesc in privinta viitorului job, atunci poate ar trebui sa petreci o zi la posibilul birou pentru a urmari cum decurg lucrurile, desigur daca aceasta varianta este posibila.
Anunta angajatorul din timp
Daca ai un contract de munca ce prevede cu cat timp inainte trebuie sa anunti compania de plecarea ta, respecta-l cu rigurozitate. In caz contrar, urmeaza pasii clasici de depunere a cererii si apoi de indeplinire a perioadei de preaviz. De asemenea, chiar daca ai trimis demisia prin e-mail, vei da dovada de respect daca vei alege sa porti o discutie fata in fata cu angajatorul tau. In plus, nu uita sa le transmiti informatia si colegilor tai, indiferent cat de apropiati ati fost sau nu.
Demisioneaza cu stil
Cererea de demisie va fi inregistrata in Registrul de Evidenta a Salariatilor (REVISAL), asadar scrisoarea trebuie sa fie bine scrisa si sa mentina o nota simpla si pozitiva. Este important sa ramai intr-o relatie buna cu fostul angajator pentru ca niciodata nu stii cand vei mai avea nevoie de el sau de compania pe care o conduce. Chiar daca nu pleci in cele mai bune conditii sau ai acumulat multe frustrari de-a lungul anilor, cererea de demisie nu trebuie sa includa astfel de pasaje.
Cere o scrisoare de recomandare
Inainte de a pleca, discuta cu managerul tau sa-ti ofere o scrisoare de recomandare. O astfel de hartie te poate ajuta in viitor si poate face diferenta intre un serviciu bun si unul foarte bun. De asemenea, poti discuta cu directorul companiei sa-ti acorde o recomandare pe platformele online de recrutare, cum ar fi LinkedIn. Astfel, iti va fi mult mai usor sa distribui informatia catre posibili angajatori.
Finalizeaza termenii demisiei
Intereseaza-te despre beneficiile de care te poti bucura inainte de plecare, cum ar fi un concediu din zilele ramase, si afla salariul pe care ai dreptul sa-l primesti la plecare. De asemenea, returneaza companiei toate bunurile, cum ar fi laptop, telefon, chei, documente si orice alte dispozitive sau elemente care nu iti apartin.