Cum afecteaza lenjeria de pat somnul?

Vineri, 07 Mai 2021, ora 16:18
621 citiri
Cum afecteaza lenjeria de pat somnul?
lenjerie de pat FOTO: freepik.com

Somnul are un impact enorm asupra sanatatii noastre fizice si mentale, motiv pentru care este esential ca fiecare dintre noi sa avem un somn bun in fiecare noapte. Lipsa unui somn odihnitor poate duce la probleme precum stresul anxietatea, obezitate si multe altele. Iar pentru cei aflati inca in stagiul de dezvoltare al vietii, cum sunt copiii si adolescentii, somnul influenteaza major cresterea armonioasa.

In continuare vom discuta despre felul in care lenjeria de pat poate influenta calitatea somnului nostru, si cum puteti alege lenjeria de pat care sa va asigure un somn odihnitor.

De obicei ne gandim la lenjeria de pat doar ca la o piesa de decor ce influenteaza atmosfera dormitorului, insa am fi surprinsi sa aflam ca o lenjerie de pat potrivita ne poate oferi un somn mult mai odihnitor si un tonus ridicat la trezire.

V-ati gandit vreodata ca lenjeria de pat si pernele sunt motivul pentru care nu va treziti odihniti dimineata? Obstacolul ce sta in calea somnului odihnitor ar putea fi chiar bucata de material dintre tine si saltea.

Tuturor ne place senzatia data de o lenjerie de pat noua, conform unui studiu aceasta ne poate imbunatatii calitatea somnului. Studiul a descoperit ca in urma folosirii de lenjerie de pat noua, durata somnului a crescut cu 20 de minute, iar timpul necesar pentru a adormi a scazut cu 7 minute. Acest lucru inseamna un somn mai linistit, cu un organism odihnit a doua zi, stare de spirit pozitiva, capacitate de munca si concentrare crescuta.

Lenjeria de pat va poate afecta starea de spirit, deci alegerea acesteia trebuie facuta cu atentie si rabdare, deoarece fiecare nuanta ne influenteaza diferit emotiile si starile. In general, nu se recomanda culorile inchise deoarece par mohorate, dar daca doriti sa va jucati cu culorile si contrastele, sunteti liberi sa o faceti. Se considera ca culorile calde si luminoase au un efect calmant si linistitor asupra noastra.

Pentru niste indicatii mai exacte in privinta culorilor, nuantele de albastru si verde sunt populare deoarece calmeaza si ofera un somn linistit. Verdele starneste imaginatia si da curaj, in timp ce galbenul si portocaliul elimina starile de anxietate, stres si anxietate.

Este recomandat sa nu faceti rabat in ceea ce priveste calitatea lenjeriei de pat, deoarece in afara rezistentei crescute, senzatiei placute la atingere si a farmecului adus in dormitor, va va garanta un somn linistit si odihnitor. Daca ne traim o treime din viata dormind in pat, este firesc sa ne asiguram cele mai bune conditii, pentru a reusi sa ne trezim zilnic odihniti si cu un tonus ridicat.

Calitatea unei lenjerii de pat este data de o multime de factori, printre acestea se afla si gradul de calitate al fibrelor. Acestea dau aspectul placut al lenjeriei si senzatia de material moale si usor pe piele.

Densitatea tesaturii, greutatea acesteia, durabiltatea, si gradul de respirabilitate, sunt restul de caracteristici de calitate pe care va trebui sa le luati in seama cand va alegeti o lenjerie noua de pat.

Multe persoane cred ca lenjeriile cu un numar mai mare de fire sunt de o calitate superioara, insa conform expertilor in somn, lenjeriile cu peste 500 de fire pot fi considerate doua bucati de material lipite.

Frigul sau caldura excesiva sunt motive pentru care multi dintre noi adormim greu si nu ne trezim odihniti. Solutia acestei probleme este sa optati pentru asternuturi de sezon ce va vor imbunatati calitatea somnului.

Pentru anotimpul rece sunt recomandate lenjerii de pat din materiale sintetice, subtiri ce au tendinta sa pastreze caldura. Pentru perioada de vara, lenjeria de pat din bumbac este ideala fiindca permite pielii sa respire sporind astfel confortul.

Ca si material, bumbacul este rece, absorbant, si accesibil, oferind astfel un somn odihnitor, intr-un ambient placut. Din acest motiv bumbacul este potrivit pentru lenjeria de pat folosita in anotimpurile calduroase. Materialul rece si absorbant, ce este accesibil in acelasi timp va va face noptile de vara mult mai placute.

Exista cateva tipuri de lenjerii de pat din bumbac: lenjerile din bumbac normal, lenjeriile din bumbac satinat, lenjerile creponate si lenjeriile din bumbac egiptean.

Materialelel naturale precum bumbacul, inul sau matasea va lasa pielea sa respire, pentru a nu va trezi in timpul noptii transpirati.

Daca va doriti o lenjerie care sa nu alunece sau sa se stranga in timpul somnului, lenjeria creponata e solutia. Singurul dezavantaj este posibilitatea de a va trezi cu semne pe corp cauzate de aceasta.

Lenjeria de pat din bumbac satinat aduce beneficii pielii si parului, deoarece aceasta nu are efectul de deshidratare a acestora in timpul somnului.

Bumbacul egiptean este perfect pentru lenjerii, deoarece este o tesatura foarte fina, moale si prietenoasa cu pielea. Avantajul principal al lenjeriei din bumbac egiptean este rezistenta la spalari si uzura. Cu fiecare spalare, lenjeria devine mai placuta la atingere.

Modul de intretinere a lenjeriei contribuie de asemenea, la calitatea somnului. Lenjeria ar trebui schimbata si spalata o data pe saptamana si chiar la 4-5 zile in timpul verii. Unele persoane isi calca lenjeria de pat, deoarece gasesc senzatia de lenjerie prospat calcata placuta, insa este un pas optional.

Trebuie sa acordati atentie si la procesul de spalare al lenjeriei de pat, daca aceasta nu a fost clatita corespunzator, sau a fost folosit prea mult detergent si balsam, veti simti disconfort in timpul somnului.

Nimeni nu isi doreste mancarimi si iritatii pe piele, care sa ii tina trezi noaptea. Pentru a evita astfel de situatii, va sugeram ca dupa spalarea lenjeriei sa alegeti si programul de extra-clatire.

Ultimul lucru ce ar putea impiedica un somn odihnitor este gradul de uzura al lenjeriei. In medie, oricat de calitative ar fi lenjeriile de pat, acestea trebuie schimbate dupa cativa ani daca prezinta uzura. Semnele uzurii sunt subtierea materialului sau cresterea asprimii acestuia.

Acum este mai usor decat oricand sa iti inlocuiesti lenjeria uzata, din confortul propriei case, printr-o comanda online. Alege cele mai bune lenjerii de pat de pe HomeCode.ro. Uita de transpiratul in timpul somnului si dungile inestetice date de lenjerie. Bucura-te de lenjeriile de calitate de pe homecode.ro.

#lenjerie de pat, #alegere lenjerie de pat, #somn , #Stiri Lifestyle