Tu stii ce iti afecteaza concentrarea?

Luni, 24 Mai 2021, ora 15:31
582 citiri
Tu stii ce iti afecteaza concentrarea?
stil de viata concentrare FOTO: fizkes/ Shutterstock

Ai nevoie sa fii concentrat in fiecare zi, la scoala ori la locul de munca, pentru ca altfel nu poti gandi clar, nu poti sa fii atent si nu te poti ocupa de sarcinile pe care le ai de realizat.

Performanta la scoala sau la locul de munca poate avea de suferit daca nu te poti concentra. Lipsa atentiei te impiedica sa gandesti limpede, ceea ce poate avea un impact puternic asupra deciziilor pe care le iei.

Incapacitatea de concentrare se manifesta diferit la oameni. Printre simptomele care pot aparea se numara: incapacitatea de a-ti aminti lucruri care s-au intamplat recent, o stare de agitatie permanenta, dificultati in a gandi clar, pierderea unor lucruri in mod constant, inabilitatea de a lua decizii si de a realiza sarcini complicate, lipsa energiei fizice si mintale, precum si realizarea unor greseli din neatentie.

Exista numeroase afectiuni care contribuie sau determina incapacitatea de concentrare, insa si stilul de viata poate avea o influenta puternica.

Stilul de viata iti poate afecta concentrarea

Lipsa somnului, foamea, stresul in exces si starile de anxietate se numara printre factorii care iti pot afecta nivelul de concentrare in fiecare zi.

Somnul este una dintre marile nevoi biologice ale omului, care are un impact puternic asupra intregului organism. Un adult trebuie sa doarma, in medie, opt ore pentru a functiona in mod corespunzator, insa orele de odihna pot fi diferite. Important este sa iti stabilesti o rutina de odihna: sa te culci si sa te trezesti in fiecare zi la aceleasi ore.

Pe de alta parte, calitatea odihnei este la fel de importanta ca numarul de ore dormite. Camera in care alegi sa te odihnesti este de preferat sa fie una intunecata si sa eviti, pe cat posibil, toate sursele de lumina. Pe de alta parte, patul in care dormi trebuie sa fie unul confortabil, cu o saltea fara deformari si cu o densitate potrivita nevoilor tale (nici prea tare, nici prea moale). Pentru ca, in timpul noptii, corpul sa fie mentinut intr-o pozitie corecta, este vital sa alegi o perna de calitate. Totodata, lenjeria si pilota alese joaca un rol important in acest proces. Alege lenjerii din tesaturi naturale, placute la atingere, si pilote pentru fiecare anotimp. De pilda, poti opta pentru pilotele Dormeo de vara, care au functie de reglare a temperaturii, sau unele potrivite pentru toate anotimpurile.

Foamea are legatura directa cu glicemia scazuta, care duce la oboseala si niveluri mici de energie. Astfel, capacitatea de concentrare se diminueaza considerabil. Pierderea concentrarii este, de asemenea, un efect al consumului scazut de lichide.

Stresul si starile de anxietate au legatura atat cu lipsa somnului, cat si cu o dieta neadecvata. De aceea, pentru a evita cresterea nivelului de stres si anxietate, este recomandat sa te odihnesti suficient in timpul noptii si sa consumi alimente bogate in nutrienti. Astfel, si nivelul de concentrare va fi unul ridicat.

Boli cronice care afecteaza capacitatea de concentrare

Incapacitatea de concentrare poate fi rezultatul unor afectiuni cronice, printre care alcoolismul, tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD), sindromul oboselii cronice, dementa, insomnia, epilepsia, tulburarea depresiva majora, afectiunile mintale, precum schizofrenia, sindromul Cushing si sindromul picioarelor nelinistie.

O dieta echilibrata, un stil de viata sanatos, care include cel putin 30 de minute de sport in fiecare zi, momentele de rasfat, precum si hobby-urile te pot ajuta sa faci fata nivelurilor scazute de atentie si sa iti imbunatatesti concentrarea.

Abilitatea de a te concentra te poate ajuta sa realizezi lucruri extraordinare, de aceea este important sa fie bine gestionata, pentru ca un stil de viata haotic afecteaza nivelul de atentie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Stil de viata, #concentrare, #afectare concentrare , #Stil de viata