Presiuni pe piața imobiliară în 2024. Noile investiții considerate sigure de dezvoltatori: proprietățile legate de economia digitală

Luni, 29 Ianuarie 2024, ora 03:19
0 citiri
Presiuni pe piața imobiliară în 2024. Noile investiții considerate sigure de dezvoltatori: proprietățile legate de economia digitală
Alternativele mai fiabile financiar pentru investitorii imobiliari, pe termen lung, au fost complexele rezidențiale destinate aproape exclusiv pentru chirii. FOTO Hepta

Confruntându-se cu un peisaj economic și geopolitic plin de provocări, industria imobiliară globală se pregătește pentru un 2024 tumultuos, potrivit raportului „Deloitte’s 2024 Real Estate Outlook” publicat în ianuarie.

Contextul este dat de o scădere continuă a estimărilor veniturilor pentru anul în curs, semnalată de 60% dintre directorii financiari intervievați de firma de audit. Astfel, sectorul se confruntă cu presiuni crescânde, iar jucătorii de pe piața imobiliară au fost deja surprinși încă din 2023 orientându-se către investiții sigure și aducătoare de venituri „dintr-o bucată” precum spațiile de birouri și alte nișe din construcții care s-au adaptat în ultimii ani muncii hibride sau de la distanță, cum ar fi, de pildă, spațiile de „co-working”. Deloitte trage un semnal de alarmă legat de faptul că adaptarea pieței muncii în general la noi paradigme de lucru adaugă un alt strat de complexitate. Mai mult, conflictul continuu din Ucraina, catastrofele meteorologice extreme, tendințele de migrație a populației, o redresare economică mai slabă decât se aștepta în China și riscurile continue de stres financiar cauzate de politicile monetare restrictive au atins practic din plin și sectorul global de investiții imobiliare, cimentând și mai mult nevoia de precauție pentru 2024.

Cum au influențat cele mai importante constrângeri geopolitice globale piața imobiliară în 2023

Potrivit raportului „Deloitte’s 2024 Real Estate Outlook”, realizat printre directorii financiari (CFO) și rapoartele lor directe la companii majore de investiții și proprietari imobiliari din 11 țări, provocările multiple care au influențat procesul decizional când vine vorba despre extinderea investițiilor în piața imobiliară se centrează în jurul conflictului continuu din Ucraina, dublat de tendințele de migrație a populației, o redresare economică mai slabă decât era anticipat în China Continentală, precum și de riscurile de stres financiar cauzate de politici monetare restrictive (Banca Centrală Europeană și Rezerva Federală a SUA fiind cele mai importante repere în acest sens, mai ales gândindu-ne la campania solidă de reducere a inflației în 2023 cu prețul ridicării la cote masive a dobânzilor de referință).

Având în vedere că atât în piața imobiliară rezidențială, cât și în ceea ce privește marile investiții de tip corporativ lucrul cu băncile joacă un rol central, dobânzile ridicate nu doar că au redus apetitul oamenilor de rând pentru cumpărarea de noi locuințe, dar au temperat și inițiativele marilor investitori imobiliari de a-și extinde proiectele, comparativ cu anii anteriori, citează Deloitte. Cu toate acestea, un răspuns politic proactiv la tulburările bancare de la începutul anului 2023, cererea robustă a consumatorilor și stabilizarea prețurilor la energie și alimente par să fi calmat unele temeri.

Interesant este faptul că, în cadrul sondajului din acest an, așteptările privind veniturile au scăzut pentru al doilea an consecutiv. 60% dintre respondenți se așteaptă la scăderea veniturilor în bilanțurile anuale din 2023 și pentru ceea ce urmează în 2024, comparativ cu 48% în anul precedent. Statisticile sunt mai pronunțate în Europa (66%), America de Nord (60%) și Asia-Pacific (53%), unde respondenții sunt cei mai predispuși să se aștepte la scăderea veniturilor.

În lumina acestor așteptări pentru venituri temperate pentru al doilea an consecutiv, experții financiari din domeniul imobiliar care au participat la sondaj plănuiesc să continue reducerea cheltuielilor. Dacă acum doi ani doar 6% intenționau să facă tăieri de cheltuieli, în 2023, procentul a rămas la 6%, iar în prezent 40% spun că intenționează să reducă și mai mult cheltuielile în 2024. Domeniile funcționale principale vizate pentru reducerea cheltuielilor sunt resursele umane (49%) și reducerea spațiilor de birouri (46%). Deci ne vom putea aștepta anul acesta la un nou val de concedieri în masă la nivel global și pe piața imobiliară, nu doar în sectorul IT&C și în comerț, cum a fost cazul anul trecut.

Investiții precaute pe piața imobiliară în 2024. Către ce se orientează constructorii și fondurile de investiții

Raportul Deloitte a reliefat și faptul că preferințele pentru diferite tipuri de proprietăți sunt în schimbare, reflectând evoluția nevoilor și așteptărilor investitorilor. În contextul slăbirii sentimentelor de creștere economică mai ales, țintele pentru investiții de top se modifică, potrivit Deloitte.

Mai exact, proprietățile legate de economia digitală, definite ca „centre de date” și așa-numitele turnuri de celule destinate pieței de telecomunicații au ocupat primul loc în lista celor mai atractive oportunități cu ajustare la risc pentru următoarele 12 până la 18 luni, în toate cele trei regiuni globale studiate de firma de audit.

Aici se vede clar și schimbarea radicală a tendințelor pentru proiectele de investiții majore comparativ cu anul trecut, aliniate nevoilor pieței. În 2023 și, mai cuprinzător spus, în ultimii 4 ani începând cu mutarea masivă a muncii de la birou acasă, fie total, fie parțial, piața imobiliară a trebuit să navigheze situația incomodă în care mari complexe de birouri rămăseseră nepopulate sau faptul că multinaționale care dețineau zeci de sedii în mai multe țări au redus drastic investițiile în sedii fizice. Tendința a putut fi observată, punctează Deloitte, atât în centrele orașelor cât și în centrele suburban – mai exact, birourile din centrul orașelor au scăzut de la primul loc la nivel global în anul trecut, la al zecelea spre finalul anului 2023, iar birourile suburbane au scăzut cu cinci poziții, ajungând pe locul al șaptelea, când vine vorba de apetitul pentru investiții.

Alternativele mai viabile financiar pentru investitori, pe termen lung, au fost complexele rezidențiale destinate aproape exclusiv pentru chirii, aceste tipuri de investiții urcând cinci poziții în topul preferințelor dezvoltatorilor imobiliari la nivel global. Totodată, anul trecut au crescut foarte mult și centrele pentru depozitare (mai ales în America de Nord).

Care sunt tendințele către care se orientează piața imobiliară globală în 2024

Sintetizând rezultatele sondajelor efectuate, Deloitte sesizează că sectorul imobiliar se orientează anul acesta către implementarea de tehnologii noi și către externalizare pentru a-și îmbunătăți eficiența operațională. Un exemplu relevant oferit în raport este cel al unei firme de tip REIT (eng. Real Estate Investment Trust – trust de investiții în piața imobiliară) care a economisit aproximativ 7.500 de ore de muncă pe lună prin implementarea inteligenței artificiale și externalizarea sarcinilor repetitive. Firma citată anticipează adăugarea a 25-30 milioane de dolari la venitul său operațional net în următorii ani.

Proprietarii și operatorii imobiliari caută din ce în ce mai mult să implementeze modele de externalizare sau „co-sourcing” pentru a permite echipelor interne să se concentreze pe ofertele de servicii de bază unde pot obține un avantaj competitiv.

Conform raportului, 61% dintre proprietarii și investitorii imobiliari globali depind încă de infrastructuri tehnologice vechi. Deși aproape jumătate dintre actorii economici de pe piață plănuiesc să facă pasul către modernizare, implementarea cu succes este adesea mai complicată decât simpla actualizare a sistemului. Se estimează că până la 73% din datele întreprinderilor din diferite industrii rămân neutilizate, oferind astfel oportunități liderilor din industria imobiliară de a folosi aceste informații valoroase într-un mod mai eficient, sesizează Deloitte.

O declarație relevantă în raport vine de la un lider din industrie, care subliniază evoluția modelului lor de afaceri către devenirea unei companii axate pe date. „Ne pregătim să devenim o companie de date. Ne propunem să descoperim cum să monetizăm multitudinea de date la care avem acces, fie prin integrarea AI, fie prin alte mijloace. Investim în tehnologie la un nivel mult peste rata noastră istorică pentru a rambursa datoria tehnică acumulată. Avem un avantaj competitiv datorită dimensiunii și amplorii noastre".

În 2024, considerațiile legate de sustenabilitate ar trebui, de asemenea, să fie de cea mai mare importanță pe întregul ciclu de viață al clădirilor, nu numai pentru conservarea mediului, ci și pentru păstrarea valorii proprietății. Totodată, munca hibridă pare să se îndrepte către a deveni o normă pe termen lung, iar angajatorii ar trebui să-și adapteze spațiile de lucru pentru ca deplasarea angajaților la birou să „merite efortul”, sugerează firma de audit.

...citeste mai departe despre "Presiuni pe piața imobiliară în 2024. Noile investiții considerate sigure de dezvoltatori: proprietățile legate de economia digitală" pe Ziare.com

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#piata imobiliara, #piata imobiliara Europa, #piata imobiliara SUA, #investitii imobiliare, #investitii imobiliare criza, #munca hibrid , #Stiri Imobiliare