Statele Unite si aliati precum Marea Britanie, Franta si Italia ar putea interveni militar, in cateva saptamani, impotriva militantilor retelei teroriste Stat Islamic stabiliti pe teritoriul Libiei, tara aflata in anarhie dupa inlaturarea regimului Muammar Kadhafi.
Potrivit cotidianului The New York Times, Departamentul american al Apararii a intensificat operatiunile pentru colectarea de informatii despre pozitiile teroriste din Libia, in contextul in care Administratia Barack Obama ar vrea sa deschida un nou front impotriva organizatiei fundamentaliste sunnite, dupa interventiile militare in Irak si Siria.
Oficiali din cadrul Administratiei SUA citati de NYT au declarat ca operatiunile militare in Libia ar putea incepe in cateva saptamani, cu sprijinul unor aliati europeni precum Marea Britanie, Franta si Italia.
Statul Islamic planuieste noi atacuri in Europa, in stilul fortelor speciale
In Libia domneste anarhia dupa inlaturarea regimului Muammar Kadhafi, in 2011. ...citeste mai departe despre "Razboi cu Statul Islamic: SUA si aliati europeni pregatesc o interventie militara in Libia" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 22:13
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a ridicat alerta de calatorie la nivel maxim pentru Libia, din cauza evolutiei ingrijoratoare a evenimentelor din aceasta tara si a securitatii precare.
Mesajul pentru romanii din Libia este unul transant: Pericol major - Parasiti imediat zona sau tara!
In acest moment, Ambasada Romaniei ramane operationala si actioneaza in directia acordarii asistentei si protectiei consulare cetatenilor romani aflati inca pe teritoriul Libiei, ...citeste mai departe despre "MAE avertizeaza: Pericol major in Libia - Parasiti imediat tara!" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 02 August 2014, ora 11:55
Mirosul de praf de pusca inca se mai simte in Libia, trupele NATO care au sustinut revolutia in urma careia a fost omorat Gaddafi urmand sa se retraga in mod oficial luni, 31 octombrie. Insa o noua invazie de forte isi face deja aparitia in Tripoli.
Companiile de securitate, constructii si infrastructura din vest care au exploatat oportunitatile de afaceri din Iraq si Afganistan isi intorc privirile catre Libia, stat eliberat dupa decenii de dictatura, relateaza mai mult
Luni, 31 Octombrie 2011, ora 07:28
Misiunea NATO in Libia va continua "atat timp cat libienii vor fi amenintati", va declara marti presedintele Statelor Unite, Barack Obama, cerandu-le fortelor loiale regimului Kadhafi sa "depuna armele", conform Mediafax."Atat timp cat libienii vor fi amenintati, misiunea condusa de NATO pentru a-i proteja va continua. Iar cei care continua sa reziste trebuie sa inteleaga ca fostul regim s-a sfarsit si ca este timpul sa depuna armele si sa se alature Libiei noi", va adauga liderul american in cadrul unei intalniri a "prietenilor Libiei" cu ocazia Adunarii Generale a ONU de la New York, conform Casei Albe.
Presedintele Barack Obama va anunta marti ca ambasadorul Statelor Unite in Libia "se va intoarce la Tripoli" pentru a redeschide reprezentanta diplomatica americana in capitala libiana, potrivit textului difuzat de Casa Alba.
"Astazi, sunt in masura sa anunte ca ambasadorul nostru se intoarce la Tripoli. In aceasta saptamana, drapelul american, care a fost coborat inainte ca ambasada noastra sa fie atacata, va fi ridicat din nou (si va flutura) pe ambasada redeschisa", va preciza liderul american.
Obama va cere, de asemenea, organizarea de "alegeri libere si corecte" in Libia, la incheierea perioadei de tranzitie.
"Stim cu totii de ce are nevoie Libia. O tranzitie in buna desfasurare. Noi legi si o Constitutie care sa faca posibila respectarea statutului de drept. Partide politice si o societate civila solida. Si, pentru prima data in istoria libiana, alegeri libere si... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 18:54
Muammar Kadhafi, liderul libian, ameninta ca va ataca Europa daca NATO nu pune capat campaniei militare din Libia, relateaza Mediafax.
"Poporul libian este capabil sa duca intr-o zi batalia in Mediterana si in Europa", a declarat colonelul Kadhafi intr-o alocutiune difuzata prin portavoce pentru miile de sustinatori reuniti in piata Verde din Tripoli.
"Ar putea sa va atace locuintele, birourile si familiile, care ar deveni tinte militare legitime pentru ca ati transformat birourile noastre, cartierele noastre generale, casele si copiii nostri in tinte militare pe care le considerati legitime", a adaugat el, adresandu-se liderilor europeni.
"Daca vom decide acest lucru, vom fi capabili sa patrundem pe strazile Europei ca lacustele sau albinele. Va sfatuim, deci, sa va retrageti inainte de a suferi o catastrofa.
mai mult
Sambata, 02 Iulie 2011, ora 11:18
Un vas cu titei a plecat miercuri din portul libian Tobruk, fiind vorba despre primul export de acest gen realizat de fortele de opozitie, relateaza CNN. Vasul, sub pavilion grec, poate transporta titei in valoare de perste 100 de milioane de dolari.
De la inceputul revoltelor impotriva colonelului Muammar Gaddafi, in urma cu aproape doua luni, exporturile de petrol din Libia au scazut semnificativ, ceea ce a dus la scumpirea a acestui bun pe pietele internationale. mai mult
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 00:07
"Harmattan", "Ellamy" sau "Odyssey Dawn" sunt nume, uneori surprinzatoare, date operatiunii militare din Libia, dupa criterii foarte diferite, potrivit Mediafax.
In Marea Britanie, un calculator este cel care a ales numele Ellamy ca nume al operatiunii. "Fiecare armata (in parte) hotaraste care sunt numele de cod" pe care le utilizeaza, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului britanic al Apararii.
In Franta, Harmattan, numele ales pentru aceasta operatiune, este numele vantului desertic Armatan, "care se formeaza in Sahara". Aceasta optiune, potrivit Ministerului francez al Apararii, "nu are o anumita semnificatie".
"Operatiunile sunt botezate dupa numele unui vant, plante sau animale raspandite", a subliniat el. "Primul criteriu de alegere este neutralitatea, pentru a arata ca numele nu poarta nicio simbolica anume, ca este vorba despre o planificare militara, ci nu de un razboi ideologic".
Spre exemplu, Epidot, numele programului de instruire a armatei afgane de catre militarii francezi, desemneaza un mineral din muntii afgani.
Americanii, care au botezat Desert Storm batalia terestra din cadrul Razboiului din Golf, in 1991 si Enduring Freedom operatiunea din 2001, in Afganistan, isi asuma un vocabular bombastic si razboinic ca Odyssey Dawn.
Numele utilizat de canadieni, Operatiune Mobila, desemna, deja, operatiunea de evacuare a cetatenilor canadieni din Libia, la inceputul revoltei populare din aceasta tara. Statul Major canadian nu a apreciat ca util sa... mai mult
Luni, 21 Martie 2011, ora 23:41
Marile puteri care au atacat Libia pot spera ca bombardamentele aeriene sunt de ajuns pentru ca Muammar Gaddafi sa plece si sa lase usa deschisa democratiei, insa istoria recenta arata ca eforturile militare vor trebui continuate de pe pamant, informeaza Reuters.Atacurile aeriene au avut efect limitat atat in Bosnia cat si in Kosovo, pana sa fie dublate de amenintarea invaziei la sol.In Afghanistan, bombele "aruncate" de avioanele americane au fost de ajuns pentru a-i alunga de la putere pe talibani, dupa atentatul din 11 septembrie 2001.
Razboiul insa e departe de a se fi terminat, la aproape zece ani de la inceperea lui. Mii de trupe NATO inca se lupta cu insurgentii afgani.Chiar si in Iraq, restrictiile de zbor si bombardamentele repetate au eliberat regiunile kurde de regimul lui Saddam Hussein. Acesta a continuat sa ramana la putere.O schimbare in politica occidentala si o forta militara coplesitoare au reusit indepartarea lui abia in 2003, insa totul cu pretul unui sangeros razboi civil. Viteza cu care au actionat Marea Britanie, Statele Unite si Franta a aparut si din cauza ca dezbaterea publica era concentrata mai mult pe situatia din Japonia, in contextul cutremurului si tsunami-ului devastator, decat pe cea a problemei libiene."A fost o problema de timp. Daca situatia ar fi continuat fara o interventie, Gaddafi ar fi putut produce o baie de sange", spune seful unei firme de consultanta citata de Reuters.
Acesta considera ca acum interesul liderului libian este sa... mai mult
Luni, 21 Martie 2011, ora 16:25
Liderii internationali au declarat razboi Libiei, dupa ce trupele guvernamentale libiene au luat cu asalt fortele rebele din Benghazi, ignorand cererea de incetare a focului, potrivit CNN.com.Obuzele artileriei pro-Gaddafi au cazut in interiorul orasului, in timp ce tancurile au intrat in oras deschizand focul.
Fumul gros a impanzit orasul Benghazi, iar civilii spun ca au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele de frica unui posibil atac.
Un luptator din opozitie spune ca avionul a apartinut rebelilor si a fost trimis sa opreasca fortele de sprijin care ii interziceau lui Gaddafi sa intre in Benghazi.
"Am toti oamenii din Libia cu mine si sunt pregatit sa mor. Iar acestia sunt pregatiti sa moara pentru mine, barbati, femei si chiar copii", a spus Gaddafi intr-o scrisoare adresata presedintelui Barack Obama si citita de purtatorul de cuvant al guvernului in Tripoli, in cursul zilei de astazi.
Intr-o scrisoare separata, adresata presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, prim-ministrului britanic, David Cameron, si seretarului general al ONU, Ban Ki-moon, Gaddafi a numit fortele ONU ca fiind "invalide" pentru ca nu permit interventii in afacerile interne ale altor tari.
"Libia nu iti apartine, Libia este a libienilor. Vei regreta daca vei face o miscare de interventie in treburile noastre interne. Noi nu am putea niciodata sa tragem un glonte impotriva poporului nostru", a mai spus Gaddafi in scrisoare.
Violenta s-a instalat in Libia in ciuda protestelor pentru democratie si... mai mult
Sambata, 19 Martie 2011, ora 18:22