De unde face rost Statul Islamic de arme?

Marti, 28 Aprilie 2015, ora 10:35
5963 citiri
De unde face rost Statul Islamic de arme?
Foto: YouTube/VICE News

In Siria si Irak, jurnalistii din zonele de conflict si raportorii unor organizatii internationale s-au aratat ingrijorati, inca de la declansarea conflictului, ca multe dintre armele capturate de luptatorii jihadisti ai Statului Islamic de la armata irakiana ar putea sa alimenteze cu armament superior fortele teroristilor islamisti.

Spre surprinderea multora dintre ei, ceea ce la prima vedere par sa fie pistoale mitraliera M16 din dotarea armatei americane se dovedesc a fi doar copii reusite ale acestora realizate in China sub denumirea de pusca de asalt CQ, relateaza ziarul New York Times.

Contrabanda via Sudan

Unele dintre armele gasite fie in mainile jihadistilor, fie ale kurzilor aflati in razboi cu ISIS sunt pistoale mitraliera de asalt CQ de contrabanda, cu seria de productie stearsa dintr-un lot asemanator celui pe care organizatiile Conflict Armament Research si Small Arms Survey l-au depistat in trecut in luptele duse in Sudanul de sud.

Dovada face legatura intre grupurile de luptatori jihadisti din Siria si Africa de Est.

Anul trecut, investigatorii Conflict Armament Resarch au intocmit un catalog de 30.000 de piese de armament gasite in posesia jihadistilor din ISIS.

Privit in ansamblu, raportul, care va fi publicat saptamana aceasta pe site-ul iTrace, dovedeste ca Statul Islamic s-a pozitionat cu tenacitate in centrul pietei negre de armament la nivel global, reusind in acest moment sa obtina arme de contrabanda din toate colturile lumii.

Datele colectat pana acum, coroborate cu declaratiile unor combatanti si traficanti de arme, arata ca miscarea terorista din Siria reuseste chiar sa acapareze transporturile destinate altor grupari rebele.

Spioni pe rutele contrabandistilor

Fata de alte grupari care s-au perindat inaintea sa, Statul Islamic a ajuns la performanta de a-si planta spioni pe mai toate rutele de trafic cu armament.

Apoi, captureaza, cumpara, supraliciteaza si isi adjudeca armele traficate pe aceste canale.

Asa se face ca in posesia jihadistilor ajung: munitie din Iran destinata fortelor de securitate din Irak si Siria, arme care au trecut prin botezul focului in conflictele din Libia, Africa de Est si Balcani sau echipament militar destinat trupelor opozitiei siriene.

Echipamentul armatei Statului Islamic este alcatuit din: cartuse de provnienta sovietica si americana, armament din dotarea fortelor armate belgiene si ale celor din fostele state comuniste din Europa sau rachete antitanc produse de MBDA, o firma multinationala cu reprezentante in Europa si Statele Unite.

Si mai ingrijorator e faptul ca armele si munitia descoperita in orasul Kobani, recent eliberat de sub ocupatia jihadistilor, sunt de provenienta recenta, 2012-2014.

Investigatorii au gasit cartuse de provenienta sudaneza, ruseasca, chineza sau iraniana in dotarea jihadistilor ucisi in conflict, ceea ce demomnstreaza ca ISIS este departe de a fi izolata din punct de vedere logistic.

Trafic strategic

Implicatiile pe care catalogul Conflict Armament Research le ridica au deja un aer cunoscut si inconfortabil pentru multe din guvernele lumii.

State care inarmeaza fortele de gherila, servicii de securitate ale unor guverne fragile si alte organizatii obscure tind sa isi asume rolul de a lua decizii politice discrete in aceste cazuri.

Dar daca armele de contrabanda tind sa migreze la fel de usor pe cat o fac in cazul conflictelor din Orientul Mijlociu, conflictele cu greu pot fi descrise ca "aparent distincte", dupa cum remarca James Bevan, directorul Conflict Armament Research.

Armele ajunse in posesia jihadistilor Statului Islamic au facut, in multe cazuri, obiectul unor exporturi menite sa asigure stabilitatea regiunii, dar care, in schimb, au ajutat la stergerea de pe harta lumii civilizate a unor regiuni vaste din Irak si Siria.

In cele din urma, aceste arme au netezit calea ISIS pentru a deveni cea mai violenta organizatie jihadista a timpurilor recente.

Investigatorii Conflict Armament Research se feresc sa emita teorii asupra modului in care similitudinile conflictelor din Sudan si Orientul Mijlociu se impletesc intr-o vasta retea a traficului cu arme de contrabanda.

In schimb, perspectiva generala ii face sa concluzioneze trist: "Este aceeasi poveste fara sfarsit".

#trafic arme Orientul Mijlociu, #dotari armament Stat Islamic, #provenienta arme zone conflict , #Irak