Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Analiza KeysFin

Ne temem de refugiati? Sunt sute de sirieni care angajeaza romani!

Ne temem de refugiati? Sunt sute de sirieni care angajeaza romani!

Sirienii si-au capatat nedorita faima de refugiati proscrisi, pe care nimeni nu ii doreste. Intr-o Europa mai divizata ca oricand, zecile de mii de oameni care fug din calea razboiului sunt goniti de la granite, cu practici ce aduc aminte de prigoana evreilor.

Cum am devenit atat de intoleranti? Sau poate este doar o falsa impresie? Intrebari la care analistii de la KeysFin au incercat sa caute raspunsuri pornind de la una dintre cele mai concrete dovezi de relatie dintre oameni - business-ul.

Romanii au avut in trecut o relatie foarte buna cu tarile din regiunea care astazi este un teatru de razboi. Din Libia pana in Liban, Palestina si Siria, afacerile romano-arabe au fost infloritoare ani la rand.

Mai mult, mii daca nu zeci de mii de tineri din aceste tari si-au facut studiile la noi in tara, iar unii dintre ei au ramas aici, si-au deschis business-uri si au angajat romani.

Dupa revolutie, o data cu trecerea la economia de piata, afacerile acestora in Romania au explodat. De la controversatii Zaher Iskandarani si Omar Hayssam, la Mohamed Samer Hazam, cel care conduce Rio Bucovina SRL, ca sa vorbim de cele mai mediatizate exemple, in Romania au deschis afaceri sute de investitori sirieni.

Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor si Registrul Comertului, prelucrate de analistii KeysFin,in Romania sunt in prezent active 642 de firme cu actionari, patroni sau administratori sirieni.

Numarul acestora a fost aproape constant in ultimii patru ani, dovada ca acesti investitori si-au pastrat increderea in Romania, in ciuda provocarilor generate de criza.

De la 698 de firme in 2011, numarul societatilor cu actionari sirieni a ajuns la 627 in 2013 si a crescut la 642 in 2014. Afacerile lor au urmat acelasi trend, de la 1,33 miliarde de lei in 2011 la 1,8 miliarde in 2012 si 966,8 milioane lei in 2014.

"Statisticile arata ca cei mai multi investitori au facut eforturi si si-au pastrat business-urile active, chiar daca 2010 si 2011 au reprezentat cei mai negri ai crizei. O dovada in plus ca n-au venit intamplator sa faca afaceri in Romania, n-au cautat doar profitul pe termen scurt si s-au angajat intr-o intreprindere pe termen lung, cu beneficii atat pentru ei, familiile lor din Siria cat si pentru romani", afirma analistii de la Keysfin.

Cele mai multe dintre afacerile serienilor din Romania se duc in comert, domeniu in care sunt deschise 425 dintre cele 642 de societati aflate in statisticile oficiale. Sirienii sunt prezenti si in 55 de firme din industria prelucratoare, in 20 de companii de transport si distributie, in 33 de firme de intermedieri imobiliare si 32 de restaurante si hoteluri.

"Statistica comparativa din ultimii 4 ani arata ca domeniile de interes ale sirienilor din Romania au ramas constant pe aceleasi coordonate. In primul rand comertul, cel mai profitabil domeniu. Am descoperit insa destui sirieni prezenti in transport si distributie si mai ales in industria ospitalitatii din marile orase, de la Bucuresti, la Cluj, Iasi, Cluj si Timisoara, acolo unde sunt si puternice centre universitare", spun cei de la KeysFin

Potrivit analistilor, cei mai multi investitori sirieni din Romania sunt fosti studenti ajunsi in tara noastra la studii la medicina si constructii, care au ales sa se stabileasca aici.

"Oameni in jur de 40-50 de ani acum, care fac business de peste 10-15 ani si chiar mai mult, puternic ancorati in hatisurile economiei de piata din Romania", au explicat expertii Keysfin.

TOP 10 cele mai importante firme cu actionariat sirian din Romania

Dintre cele peste 600 de companii active cu actionariat sirian, care au depuse date financiare la zi la Ministerul Finantelor, cei de la KeysFin le-au selectat pe cele mai importante, pe baza criteriului reprezentat de cifra de afaceri.

Topul, pe care il vedeti in graficul alaturat, demonstreaza interesul major al sirienilor pentru comert si faptul ca business-urile lor sunt concentrate mai ales in zona Bucuresti-Ilfov, acolo unde si plaja de clienti este cea mai mare.

Firma cu cea mai importanta cifra financiara este AL KASTAL CHARTERING SRL, de peste 100 de milioane de lei in 2014 si un profit de 1,1 milioane lei, urmata de ELECTRA - VISION GROUP SRL si MIRAN ORIENTAL SRL.

Pe ansamblu, primele 10 firme cu capital sirian angajeaza cateva sute de salariati legal. La nivelul celor 600 de firme active, numarul salariatilor este de 2177, in crestere cu peste 100 de persoane fata de anul 2013.

Potrivit analistilor de la KeysFin, datele trebuie privite insa dintr-o perspectiva mai larga.

"Nu este exclus ca numarul angajatilor sa fie cu mult mai mare, in conditiile in care am identificat, in total, aproape 2000 de entitati (actionari, companii, administratori) cu influenta siriana dintre care doar 600 si-au depus bilanturile", au explicat analistii. "Pe ansamblu, raportat la nivelul intregii economii romanesti, sunt cateva mii de familii de romani care au legatura cu investitorii sirieni. Muncesc, castiga un salariu, dezvolta relatii de afaceri", au mai spus acestia.

Daca este sa luam in calcul ultimele date oficiale, Romania ar urma sa primeasca o cota de peste 6.000 de refugiati, cei mai multi din Siria, in primele luni ale iernii. Autoritatile de la Bucuresti au afirmat ca nu au cum sa integreze mai mult de 1.700 de refugiati.

"Cum ar fi daca autoritatile, dincolo de temeri, ar sta de vorba cu comunitatea siriana din Romania si ar incerca sa le gaseasca o legatura cu compatriotii lor? Cum ar fi daca Guvernul ar acorda facilitati fiscale oamenilor de afaceri sirieni din Romania, sa ii stimuleze sa-si angajeze confratii?Bineinteles, vorbim despre cei cu afaceri legale, care isi doresc sa-i ajute pe cei de-o natie cu ei sa uite de cosmarul razboiului", afirma analistii de la Keysfin.

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2000 ori