Fost comandat NATO: Grecia ar putea iesi din alianta. Ar fi un haos total

Marti, 30 Iunie 2015, ora 10:40
3438 citiri
Fost comandat NATO: Grecia ar putea iesi din alianta. Ar fi un haos total
Foto: NATO

Un esec in rezolvarea crizei datoriilor din Grecia se poate solda cu mai mult decat deprecierea monedei euro si turbulentele inregistrate de piete financiare.

Actuala criza din Grecia poate duce la iesirea tarii din NATO, deschiderea portilor pentru imigranti si retragerea suportului pentru sanctiunile impuse Rusiei.

"Haosul din Grecia va crea o importanta ruptura in securitatea din Europa si cea a Statelor Unite. Criza aceasta are un substrat mai larg decat efectele resimtite pe pietele financiare", afirma amiralul (r) James Stavridis, fost comandat militar al NATO, intr-un interviu Bloomberg.

Jocul razbunarii

Desi improbabile, urmarile acestea sunt posibile daca liderii europeni si oficialii de la Atena nu reusesc sa rezolve o criza care a dus, in final, la inchiderea bancilor si izgonirea investitorilor.

Grecia este pe punctul de a rata plata transei de 1,6 miliarde de euro catre FMI pe care ar trebui sa o faca astazi, 30 iunie.

Daca in cele din urma Grecia va fi exclusa din zona euro ca urmare a intrarii in incapacitate de plata, guvernul de la Atena poate hotari sa se razbune retragandu-se din NATO, desfiintand baza navala americana din Creta si blocand sanctiunile impuse Rusiei, crede fostul comandant NATO.

"O Grecie care se va simti nedorita in Europa este mai putin probabil sa isi doreasca sa fie de ajutor", explica Stavridis, acum decan al Colegiului de Drept si Diplomatie de la Universitatea Tufts.

Invazie de imigranti

O grija destul de mare o reprezinta si invazia de imigranti din Libia si Siria, printre care s-ar putea strecura si teroristi si islamisti deja radicalizati.

Guvernul elen s-ar putea dovedi incapabil sa mentina un control strict la granitele tarii, permitand imigrantilor sa intre valuri-valuri intr-o Europa care deja se confrunta cu o criza a refugiatilor, crede Heather Conley, vicepresedinte al Centrului de Studii Strategice Internationale din Washington.

Declararea incapacitatii de plata ar putea sa ii faca pe oficialii eleni sa isi caute aliati economici in afara Europei.

"Grecia va cauta alte surse de bani pentru a se imprumuta, inclusiv China", sustine Andrea Montanino, directorul departamentului de economie si afaceri globale din cadrul Atlantic Council din Washington.

"China a crescut nivelul investitiilor in strainatate, iar Beijingul ar putea considera Grecia ca un loc perfect pentru a pune piciorul in Europa si a controla partial ce se intampla in bazinul mediteranean", spune Montanino.

Din punctul sau de vedere, o varianta in care Grecia ar putea bloca impunerea sanctiunilor economice pentru Rusia pare improbabila: "Nu cred asta. Populatia elena este inca pro-europeana".

Politicieni neexperimentati

Un alt pericol il reprezinta lipsa de experienta a membrilor guvernului Syriza, care s-au aratat imprevizibili pana acum, arata Thomas Niles, fost ambasador american la Atena in mandatul Clinton.

"Avem de-a face cu oameni care nu au absolut niciun fel de experienta politica", a comentat Niles.

Prezenta comunistilor in structura guvernului elen i-ar putea face pe greci sa caute ajutor economic din partea Rusiei, crede Douglas Elliott, expert al Brookings Institution din Washington.

"Grecii cred ca puterea s-a concentrat in mainile Germaniei si la Bruxelles. Nu ar trebui multe argumente din partea Moscovei pentru a-i avea ca aliati", spune Elliot.

O astfel de situatie ar bloca reactiile UE fata de Rusia, pentru impunerea sanctiunilor fiind necesar votul unanim al tarilor membre.

"Prabusirea Greciei are implicatii serioase pentru UE. Este un pas inapoi de la piesa centrala a arhitecturii europene, moneda euro", sustine si James Dobbins, fost ambasador american Bruxelles.

In ape tulburi

Falimentul Greciei, tara membra NATO, pune in pericol si securitatea regionala asigurata de Statele Unite si Uniunea Europeana.

Pozitionata in Mediterana la o rascruce a drumurilor care leaga Europa de Nordul Africii si Orientul Mijlociu, Grecia poate deveni un adevarat butoi de pulbere daca lucrurile scapa de sub control.

O eventuala racire a relatiilor dintre Washington si Atena ar putea duce si la retragerea fortelor navale americane din baza Souda din Creta. In acelasi timp, Rusia reusit sa isi asigure prezenta navelor militare in porturile din Cipru.

Tonul sfidator folosit de premierul Alexis Tsipras in declaratiile de la inceputul acestei saptamani, in care a afirmat ca liderii Europei nu au curaj sa arunce Grecia in afara zonei euro, denota faptul ca elenii sunt constienti de pozitia strategica a tarii.

Dupa ce si-a surprins partenerii europeni cu retragerea de la negociei si organizarea unui referendum la foc rapid pe 5 iulie, Tsipras a trecut la o izolare a tarii, printre masurile de urgenta numarandu-se inchiderea bancilor si controlul capitalului.

Dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Grecia, cuprinsa de razboiul civil, a putut fi salvata doar prin Doctrina Truman, programul economic de ajutorarea tarilor din Europa occidentala, aminteste Dobbins.

Desi un astfel de program nu pare posibil astazi, "totul devine acceptabil daca vorbim de prabusirea economica a Greciei", arata fostul diplomat.

"Suntem in ape neexplorate. Masura de retragere din uniunea monetara nu are precedent", mai spune Dobbins.

#colaps economic Grecia, #securitate regionala Europa, #Grecia membra NATO , #Grecia