Grecia, prea bine pozitionata ca Europa sa-i dea cu piciorul

Luni, 16 Februarie 2015, ora 14:30
3604 citiri
Grecia, prea bine pozitionata ca Europa sa-i dea cu piciorul
Foto: L\'Express

Schimburile de amabilitati protocolare intre premierul grec si presedintele Vladimir Putin i-au reamintit cancelarului Angela Merkel ca Occidentul are mult mai multe de pierdut decat cei 195 de miliarde de euro investiti pana in prezent in Grecia.

Grecia se afla in mijlocul unei harti a zonelor de conflict, incluzand Siria, Libia, Ucraina si eterna regiune a conflictelor dintre Israel si vecinii sai arabi. In aceste conditii, rolul de membru NATO al Greciei devine vital pentru intreaga lume occidentala, arata agentia Bloomberg.

Desi aparent premierul Alexis Tsipras se concentreaza pe o retorica intesata de argumente economice pentru a obtine continuarea programului de asistenta financiara in alti termeni decat cei impusi de Troika creditorilor, in cele din urma importanta geostrategica a Greciei in actualul context geopolitic al zonei ar putea dicta semnarea unui compromis cu Germania, spun analistii.

Un risc prea mare

Analistii eleni considera ca, din acest punct de vedere, Grecia are cateva atuuri pe care le poate specula in mod inteligent.

"Oricine poate intreba in mod justificat daca NATO, Uniunea Europeana si Statele Unite isi permit in acest moment sa creeze un vid de securitate si o gaura neagra intr-o regiune critica.

Grecia nu este o pierdere acceptabila pentru o Uniune Europeana care vrea sa aiba un rol de decident in politica globala si regionala", considera Thanos Dokos, directorul Fundatiei Elene pentru Afaceri Europene si Externe, un institut de cercetare din Atena.

Efortul diplomatic care a dus la semnarea armistitiului de incetare a focului in estul Ucrainei poate fi revendicat, ca efect colateral, chiar de catre Alexis Tsipras.

In plus, Grecia a intrat in NATO in 1952, cu trei ani inaintea Republicii Federale Germane, iar, in aceasta calitate, investitiile in dotarea armatei sale se ridica la mentinerea in stare operativa a 200 de avioane de vanatoare moderne si a peste 1.000 de tancuri.

Adaposteste, de asemenea, mai multe baze NATO, printre care si pe cea aeriana din Cipru, de unde au fost lansate raidurile impotriva Libiei in 2011.

Iata, asadar, ca Europa are mai mult decat bani de pierdut printr-o eventuala iesire a Greciei din zona euro.

Asul din maneca

Pozitia geostrategica a Greciei, ca si politica pro-occidentala care a dominat ultimele decenii din istoria Greciei sunt asul din maneca lui Tsipras, crede fostul secretar grec de stat de la Externe Dimitris Kourkoulas.

"Este ultimul avantaj pe care Tsipras il are in negocierile cu ceilalti membri ai zonei euro", crede el.

Pozitia strategica a Greciei a fost recunoscuta in repetate randuri de la Al Doilea Razboi Mondial incoace.

A fost si unul din motivele pentru care britanicii si americanii si-au debarcat trupe in Grecia, in timpul separarii Europei sub sferele de influenta ale URSS si SUA.

Chiar si ca membru al UE, Grecia are o vechime mai mare decat state precum Spania sau Austria.

Toate acestea pot atarna destul de greu in balanta negocierilor privind mentinerea asistentei financiare pentru Grecia si modul in care guvernul de la Atena trebuie sa raspunda cerintelor creditorilor.

Noua runda de negocieri este programata luni intre ministrul de Finante al Greciei, Yanis Varoufakis, si ceilalti 18 ministri de finante din zona euro. O prima discutie pe acest subiect s-a incheiat miercurea trecuta in coada de peste.

Flirt cu Moscova

Pentru a sublinia importanta atuurilor tarii sale, Tsipras nu s-a dat in laturi de la un flirt deschis cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, un joc pe care in prima instanta Germania, cel mai mare opozant al schimbarii conditiilor impuse in derularea programului de asistena financiara, l-a catalogat drept un santaj al Atenei.

Legatura Atena-Moscova este intr-adevar periculoasa, in conditiile in care Putin si-a recapatat influenta asupra bazinului Marii Negre prin anexarea Cremeii in primavara anului trecut.

Dialogul dintre Atena si partenerii rusi difera substantial de cel purtat cu Europa.

Putin l-a felicitat pe noul prim-ministru grec la mai putin de o zi de la castigarea alegerilor, asigurandu-l de disponibilitatea sa de a extinde bazele cooperarii intre cele doua tari.

Felicitarea Angelei Merkel a venit cu o zi mai tarziu si, in mare, facea referirea doar la responsabilitatea majora pe care si-o asuma noul sef de guvern de la Atena.

Tsipras a punctat in acel moment aratandu-si dezacordul public fata de o eventuala inasprire a sanctiunilor economice impotriva Rusiei, afirmand ca Grecia nu a fost consultata in aceasta privinta.

Ulterior, pe masura ce negocierile intre Grecia si UE pareau sa se indrepte catre o zona a dialogului intre surzi, ministrii de externe grec si rus s-au intalnit pentru a discuta inca o data problema embargoului economic impus de europeni Moscovei.

"Sanctiunile economice nu au adus solutiile pe care le doreau cei care le-au impus. E vremea sa gasim alte mijloace de a detensiona criza ucraineana", a declarat Nikos Kotziakis, dupa intalnirea cu omologul sau Serghei Lavrov.

Acesta nu s-a ferit sa declare ca Rusia este in masura sa ofere un ajutor financiar Greciei, daca premierul Tsipras o va solicita.

Flirtul acesta intre Moscova si Atena se poate dovedi insa o unealta periculoasa, considera fostul oficial din ministerul de Externe al Greciei Dimitris Kourkoulas.

"Ultimele lor miscari pot duce la pierderea atuurilor. Poti sa intretii bune relatii cu Rusia si fara sa alimentezi temerile Bruxellesului ca faci un joc la doua capete", crede Kourkulas.

Tensiune la linia de finish

Actualul acord de asistenta financiara pentru Grecia se termina pe 28 februarie, iar partile nu au ajuns inca la o solutie care sa multumeasca atat creditorii, cat si partidul de extrema stanga Syriza, ajuns la putere pe o platforma electorala anti-austeritate.

Propunerea Greciei de a diminua gradul de austeritate impus guvernului cu 30% nu a primit inca un raspuns, iar un eventual dezacord pe aceasta privinta ar duce la iesirea tarii din zona euro.

"Negocierile dintre Grecia si creditorii sai par sa se loveasca intr-un zid solid. Strategiile geopolitice si presiunea Statelor Unite de a pastra un aliat vital in flancul sudic al Europei s-ar putea sa dizolve opozitia germana la solicitarile Atenei si sa-i faca pe europeni sa inchida ochii la solutia de compromis ce ar urma sa fie adoptata", crede Neil Mackinnon, strateg in cadrul VTB Capital Londra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#negocieri grecia ue, #atuuri negocieri grecia, #Grecia membru nato, #pozitie geostrategica grecia , #Grecia