NATO, gata sa intervina in criza imigrantilor: Planul UE starneste rasul!

Vineri, 28 August 2015, ora 13:51
8802 citiri
NATO, gata sa intervina in criza imigrantilor: Planul UE starneste rasul!
Foto: Wikimedia

Fortele NATO se declara pregatite sa intervina in Mediterana pentru a opri traficul de persoane de pe coasta Libiei catre tarmul european, daca oficialii UE vor adresa o solicitare in acest sens.

Este a doua oferta facuta de Alianta Nord-Atlantica, dupa ce secretarul general Jens Stoltenberg a facut clara disponibilitatea NATO in acest sens, in cursul summit-ului pe teme de migratie desfasurat in primavara acestui an, relateaza EUObserver.

Flota de razboi

Intre timp, Inaltul Reprezentant UE pe probleme de Politica Externa, Federica Mogherini, a anuntat ca operatiunea navala derulata de Uniune in Marea Mediterana este pe punctul de a trece la al doilea nivel.

EUnavfor Med, operatiunea coordonata de fortele navale ale statelor europene in Marea Mediterana a debutat inca din luna iunie a acestui an, dar in prima faza navele de patrulare au procedat doar la identificarea ambarcatiunilor folosite de traficantii de persoane.

Discutiile pentru trecerea in faza a doua a operatiunii sunt asteptate sa inceapa saptamana viitoare la Luxemburg.

Pasul urmator pentru navele de patrulare Cavour- Italia, Enterprise- Marea Britanie, alte doua fregate germane, submarinele britanice si avioanele de recunoastere franceze, italiene si luxemburgheze va consta in oprirea ambarcatiunilor si perchezitionarea lor.

Unul dintre diplomatii europeni a declarat pentru Reuters ca "acest lucru va necesita implicarea altor nave militare in operatiunea EUnavfor Med", ceea ce creste considerabil flota detasata pentru acest program.

Abia in faza a treia a operatiuni, navele implicate vor avea unda verde pentru a trece la distrugerea navelor implicate in traficul de persoane, oficialii europeni sustinand ca acest lucru va fi facut inainte de iesirea vaselor in larg.

Trecerea la faza a doua a programului fost grabita si de aparitia unor noi incidente pe mare, in care mai multe nave umplute pana la refuz cu imigranti s-au scufundat in incercarea de a traversa Mediterana.

Anul acesta, numarul victimelor care au fost inghitite de valuri a crescut la 2500 de persoane.

Pesches la Ghaddafi

Pana in 2011, italienii si maltezii si-au cumparat linistea platind pesches dictatorului Muammar Ghaddafi pentru ca navele libiene sa nu se angajeze in transportul de imigranti ilegali in Europa.

Dupa revolutia sangeroasa care a dus la inlaturarea regimului Ghaddafi, Libia a fost impartita in patru parti distincte controlate de diferite grupari armate.

Guvernul din Tripoli, care controleaza cea mai mare regiune a coastei libiene a refuzat sa discute planurile UE de a derula operatiuni militare in apele teritoriale ale Libiei, in conditiile in care oficialii Uniunii recunosc legitimitatea altei factiuni politice, pozitionata in Tobruk.

O intelegere cu gruparea care controleaza Benghazi nu a putut fi obtinuta, de asemenea, iar un acord al ONU in acest sens nu a fost eliberat.

De altfel, pana si oficialii din Tobruk au avertizat ca nu sunt de acord cu derularea unor operatiuni militare ale UE in apele teritoriale ale Libiei, emitand avertismente clare in acest sens.

"Orice vas militar depistat in apele noastre teritoriale, fara o prealabila cooperare sau permisiune de intrare in zona, va fi tinta avioanelor de vanatoare", a punctat seful fortelor aeriene din Tobruk, Saqr Al-Jaroushi.

De rasul curcilor

Fostul sef al Statului Major al Italiei, generalul Vincenzo Camporini sustine ca intreaga operatiune militara din Mediterana nu face decat sa creasca numarul refugiatilor care asalteaza Europa, aducand beneficii si mai mari traficantilor.

"Traficantii profita acum de determinarea imigrantilor de a traversa Mediterana cat mai repede", a explica militarul italian.

In viziunea lui, lansarea unor atacuri asupra depozitelor de combustibil si a vaselor implicate in traficul de persoane s-ar putea solda cu o baie de sange, traficantii putand sa foloseasca refugiatii pe post de scuturi umane.

Chiar si debarcarea trupelor pe coasta Libiei se arata omisiune periculoasa, in conditiile in care in zona exista diverse celule teroriste afiliate Statului Islamic.

Un reprezentant al trupelor speciale din armata franceza pune la indoiala intreaga eficienta a programului initiat de Bruxelles.

"Ati calculat vreodata diferenta dintre costul unei rachete si cel al unui vas de pescuit harbuit folosit in traficul de persoane?

Toti specialistii in securitate din Europa rad cu lacrimi cand citesc detaliile planului de a combate traficul de persoane pe Mediterana", a spus acesta.

M.J.

#operatiune militara UE Mediterana, #trafic perfoane Mediterana, #criza imigranti Europa, #interventie NATO , #UE