Fabrica de drojdie Rompak Pascani, care produce drojdie de panificatie sub licenta Pakmaya, nu a majorat pretul diferitelor sortimente de drojdie fabricate si lucreaza la capacitate maxima, pentru a se asigura ca drojdia ajunge pe rafturile tuturor magazinelor din tara.
In ultima saptamana, au fost semnalate numeroase situatii cand produsele de larg consum din magazine au ajuns la rafturi cu preturi mai mari decat la inceputul declansarii epidemiei cu noul coronavirus.
Scumpirea exagerata a acestor produse, printre care se numara si drojdia de consum casnic, se face independent de producator, acesta din urma recomandand magazinelor sa pastreze pretul la raft.
"Ca urmare a unor situatii identificate personal de reprezentantii companiei, dar si de catre consumatorii nostri, care ne-au trimis sesizari pe email sau retelele de socializare, vrem sa subliniem faptul ca nu am majorat pretul la niciunul dintre produsele noastre, de la declansarea acestei crize provocate de noul coronavirus.
Perioada de instabilitate la nivel mondial se reflecta cu siguranta si asupra costurilor noastre. In aceste momente, facem tot ceea ce este necesar pentru a asigura continuitatea activitatii, fara sa tinem cont de aceste majorari.
Preturile noastre nu au suferit majorari in aceasta perioada si ne vom stradui sa mentinem aceasta situatie cat mai mult posibil.
Scumpirile care pot fi observate in anumite magazine sunt strict rezultatul actiunilor speculative ale unor... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 10:34
Indicele global al preturilor la produsele alimentare a scazut in februarie, dupa patru luni de crestere succesiva, in urma declinului pretului uleiurilor vegetale, al carnii si al cerealelor, a anuntat joi Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.
Cererea pentru unele produse a fost afectata de extinderea epidemiei de coronavirus (Covid-19), a avertizat FAO.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In februarie, acest indice a scazut cu 1%, comparativ cu ianuarie, pana la un nivel de 180,5 puncte.
Pretul uleiurilor vegetale, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, ca urmare a majorarii preturilor la uleiul de palmier, soia, floarea soarelui si rapita, a scazut cu 10,3% in februarie.
La cereale, cresterea pretului s-a atenuat la 0,9%, in conditiile in care preturile internationale pentru toate cerealele importante, cu exceptia orezului, au scazut. FAO a apreciat ca extinderea epidemiei a contribuit la declinul preturilor, pe fondul temerilor privind efectele asupra economiei globale.
De asemenea, pretul carnii a inregistrat o scadere de 2% in februarie, in contextul reducerii achizitiilor in China epicentrul epidemiei.
In schimb, a crescut cu 4,6% pretul produselor lactate, si cu 4,5% pretul zaharului.
FAO se asteapta in acest al la o productie de... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 13:22
De la mijlocul lunii octombrie vom avea un comparator de preturi pentru alimente, unde vor fi peste 30.000 de produse, a afirmat, sambata, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
"Acest proiect pe alimente este putin mai complicat, decat cel pentru benzina, pentru ca vorbim de peste 30.000 de produse. Vom avea de la mijlocul acestei luni, similar cu comparatorul de preturi pentru carburanti, unul pentru alimente, iar cei interesati vor putea sa vada preturile la toate produsele si din toate magazinele marilor lanturi alimentare. Daca vor si magazine mai mici sa intre in acest monitor, va fi posibil, dar in aceasta faza cuprindem marile lanturi de magazine din toata tara. Oamenii pot sa compare pretul cosului cu produsele cele mai ieftine sau pretul unui cos cu produsele cele mai vandute", a spus Chiritoiu la Antena 3.
Acesta a subliniat ca Monitorul preturilor pentru alimente va avea si o aplicatie pentru telefonul mobil, la fel cum are si cel pentru carburanti.
"Vom avea si o aplicatie cu pretul alimentelor, care va putea fi descarcata pe telefonul mobil si va fi disponibila pentru ambele sisteme importante de operare", a adaugat seful autoritatii pentru concurenta.
La sfarsitul lunii decembrie 2018, Consiliul Concurentei a semnat un contract cu firma Maguay pentru "Monitorul preturilor pentru alimente", contractul avand o valoare de 1,42 milioane de lei.
Atat platforma web cat si aplicatiile mobile vor oferi multiple facilitati de cautare,... mai mult
Sambata, 28 Septembrie 2019, ora 19:30
Rata inflatiei, indicatorul ce masoara evolutia preturilor de consum, a ajuns la 0,3%, in luna februarie comparativ cu ianuarie 2015.
La grupa de servicii, tarifele au scazut cu 0,2%, arata un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Cele mai mari scumpiri la alimente s-au inregistrat la citrice si alte fructe meridionale (cu 5,9%), legume si conserve de legume (3,7%), precum si la fructe si conserve din fructe (3,3%).
La polul opus, cele mai mari ieftiniri au fost la oua (1,5%), fasole boabe si alte leguminoase (0,7%), iar preturile pentru zahar au scazut cu 0,4%.
Combustibilii s-au scumpit cu 1,9%, insa ...citeste mai departe despre "Scumpiri in lant la combustibili si fructe - La cat a ajuns inflatia in februarie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Martie 2015, ora 11:25
Reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) la produsele alimentare ar putea aduce o scadere a preturilor la alimente intre 16 si 20%, a declarat, luni, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Radu Timis.
"Aceasta taxa marita la 24% ne-a adus mari probleme legate de scaderea consumului. O taxa diferentiata pe produsele alimentare de baza s-ar vedea in cresterea veniturilor la buget, dar si in scaderea preturilor intre 16 si 20% si ar insemna relansarea consumului si insanatosirea mediului de afaceri", a precizat Timis.
Acesta a subliniat ca ARC a propus Ministerului de Finante inregistrarea Cod CAEN a tuturor produselor care intra in tara pentru a vedea exact cat se incaseaza din TVA.
"Noi am facut o sugestie la MFP ca tot ceea ce intra pe teritoriul Romaniei sa fie inregistrate Cod CAEN si daca dupa o perioada de trei luni se incaseaza la legume -fructe doar 5% TVA, la carne si produse lactate, doar 20%, este clar ca acest TVA este pagubitor si nu se intoarce la buget. O Taxa pe Valoarea Adaugata diferentiata pe produsele de baza s-ar vedea in cresterea veniturilor la buget, dar si in scaderea preturilor", a explicat Radu Timis.
Potrivit sursei citate, evaziunea fiscala in domeniul carnii reprezinta 70% din totalul pietei.
Noul ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Stelian Fuia, a declarat imediat dupa investire ca scaderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului in 2012.
'Scaderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 19:47
Preturile la majoritatea produselor alimentare ar putea suferi "reasezari" de 5-7% incepand din luna martie, potrivit reprezentantilor Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).
"Scumpirile la energie electrica, energie termica si gaze naturale ar putea determina reasezari ale preturilor la majoritatea produselor alimentare. Vorbim de reasezari, nu scumpiri, de 5-7%", a declarat pentru Gandul, Dragos Frumosu, presedintele FSIA.
El spune ca de la inceputul acestui an produsele lactate s-au scumpit nesemnificativ, cu 3-4%.
"La carne, vanzarile in ianuarie si februarie sunt reduse de obicei. Nici la ulei nu putem vorbi de scumpiri, cantitatile consumate sunt relativ constante", a explicat Frumosu.
Pretul oualor s-a dublat in ultima saptamana
Pretul oualor s-a majorat in ultimele zile, ajungand in pietele din Capitala sa se vanda cu 0,8-0,9 lei bucata, de la 0,5 lei bucata in urma cu o saptamana. Motivul are legatura cu acoperirea investitiilor pentru schimbarea custilor in care sunt crescute gainile, o prevedere europeana obligand toti producatorii din Uniunea Europeana sa reduca densitatea pasarilor in custi, dupa cum sustin crescatorii de oua.
"La poarta fabricii ouale s-au scumpit recent, ajungand sa se vanda cu 0,5-0,55 lei bucata. Motivul il constituie schimbarea custilor pentru gaini. In noile custi densitatea pasarilor scade cu 25%".
"De la 1 ianuarie 2012, toti producatorii europeni sunt obligati sa schimbe custile pentru gaini.... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 16:26
Vom fi mai saraci in 2012. Produsele alimentare precum painea si carnea, electricitatea si gazele se vor scumpi in acest an.
In luna ianuarie, inflatia a inregistrat un nou minim istoric, 2,72%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
"Cererea este inca afectata de conditiile de iarna, de aprovizionare, de ce s-a intamplat in luna decembrie: un consum mare de sarbatori. Este o chestiune normala", a declarat analistul economic, Mircea Cosea, pentru Business24.
In plus, guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat ca este posibil sa ne asteptam ca inflatia sa atinga un nivel de 2% in primul trimestru al acestui an.
"Nu vedem ca va mai putea sa scada IPC sub 2% in primavara acestui an", a precizat Mugur Isarescu.
O prognoza financiara prea optimista
In aceste conditii, Banca Nationala a Romaniei a revizuit in crestere tinta de inflatie pentru 2012, la 3,2%, de la 3%. Asadar, Banca Centrala si-a luat o marja de crestere de 1,2% in urmatoarele trimestre.
BNR a argumentat decizia prin posibile ajustari ale preturilor administrative, posibilitatea unor derapaje in privinta politicii fiscale si contextul electoral. In plus, imprevizibile vor fi evolutiile mediului extern, fluxurile de capital si volatilitatea preturilor.
Cu toate acestea, Mircea Cosea este de parere ca noua prognoza este inca una optimista. Analistul considera ca factorii politici si incetinirea masiva a productiei din luna februarie, din cauza conditiilor meteorologice, ar putea... mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 12:37
Preturile produselor alimentare s-ar putea reduce in 2012, ca urmare a incetinirii economiei globale, chiar daca nu este preconizata o scadere drastica, a declarat, marti, noul director general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO), Jose Graziano da Silva.
"Preturile nu vor creste asa cum s-a intamplat in ultimii 2 - 3 ani, dar nici nu vor scadea. Ar putea avea loc unele reduceri, dar nu unele drastice", a declarat brazilianul Jose Graziano da Silva, cel care de la inceputul lui 2012 l-a inlocuit pe senegalezul Jacques Diouf la conducerea FAO.
La inceputul anului trecut, preturile ridicate la alimente au stimulat inflatia si au contribuit, de asemenea, la turbulentele din tarile arabe. In luna februarie 2011, preturile produselor alimentare masurate de FAO au atins un nivel record, dar, incepand cu luna iulie 2011, au intrat pe o panta descendenta pe fondul reducerii cererii, in conditiile recoltelor bune si ale ingrijorarilor privind economia mondiala.
Graziano da Silva a mai spus ca nu se asteapta ca problemele economice din Europa sa afecteze finantarea proiectelor FAO, deoarece sumele donate de tarile europene reprezinta un procent mic din Produsul lor Intern Brut, astfel incat este putin probabil sa fie diminuat.
Graziano da Silva, primul director general al FAO venit dintr-o tara din America Latina, a spus ca prioritatea sa va fi Africa, in special zona de nord a acesteia.
FAO este cea mai mare agentie a ONU, cu 3.600... mai mult
Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 17:40
Romania inregistreaza a doua cea mai mare crestere de preturi la alimente din regiune, dupa Bulgaria, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a precizat ca exista si o problema statistica nerezolvata in ceea ce priveste ponderea prea mare a alimentelor in cosul de consum, relateaza Mediafax.El a aratat intr-o prezentare ca, dintr-o lista cu sapte tari foste comuniste, Romania are a doua cea mai mare crestere a preturilor de consum, iar ponderea alimentelor in cosul de consum, de 33%, este de departe cea mai ridicata, desi populatia nu consuma neaparat mai mult decat cea din alte tari.
"Este o problema care s-a discutat o zi intreaga cu Institutul National de Statistica.
(…) Dar asta e situatia, lucram cu acest indice. Aceasta nu este o explicatie, nu este o scuza, este o realitate bazata pe cifre", a spus guvernatorul.
In cadrul unei conferinte de presa sustinute cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei, Isarescu a argumentat de mai multe ori ca majorarea preturilor la alimente a fost principalul factor de crestere a ratei inflatiei.
"Un dezechilibru major care creeaza probleme in Romania este o productie care nu acopera consumul intern.
Este prea mare fata de nevoile interne, fata de doleante, este prea mare fata de cat se produce", a explicat Isarescu.
Inflatia anuala a urcat de la 7,6% in februarie la 8,01% in martie, atingand maximul din august 2008, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,6% in principal ca urmare a scumpirii... mai mult
Joi, 05 Mai 2011, ora 14:25