Isarescu: Romania, locul 2 la scumpirea alimentelor

Joi, 05 Mai 2011, ora 14:25
1423 citiri
Isarescu: Romania, locul 2 la scumpirea alimentelor

Romania inregistreaza a doua cea mai mare crestere de preturi la alimente din regiune, dupa Bulgaria, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a precizat ca exista si o problema statistica nerezolvata in ceea ce priveste ponderea prea mare a alimentelor in cosul de consum, relateaza Mediafax.

El a aratat intr-o prezentare ca, dintr-o lista cu sapte tari foste comuniste, Romania are a doua cea mai mare crestere a preturilor de consum, iar ponderea alimentelor in cosul de consum, de 33%, este de departe cea mai ridicata, desi populatia nu consuma neaparat mai mult decat cea din alte tari.

"Este o problema care s-a discutat o zi intreaga cu Institutul National de Statistica.

(…) Dar asta e situatia, lucram cu acest indice. Aceasta nu este o explicatie, nu este o scuza, este o realitate bazata pe cifre", a spus guvernatorul.

In cadrul unei conferinte de presa sustinute cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei, Isarescu a argumentat de mai multe ori ca majorarea preturilor la alimente a fost principalul factor de crestere a ratei inflatiei.

"Un dezechilibru major care creeaza probleme in Romania este o productie care nu acopera consumul intern.

Este prea mare fata de nevoile interne, fata de doleante, este prea mare fata de cat se produce", a explicat Isarescu.

Inflatia anuala a urcat de la 7,6% in februarie la 8,01% in martie, atingand maximul din august 2008, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,6% in principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zaharului si combustibililor.

In luna martie, marfurile alimentare s-au scumpit cu 1,17% fata de februarie si cu 4,12% comparativ cu decembrie 2010.

De la inceputul anului, scumpiri de peste 10% au fost inregistrate la legume si conserve de legume (19,2%), in special pentru cartofi (24,7%), fructe proaspete (12,56%) si zahar (11,98%).

In urma cu doua zile, dupa sedinta de politica monetara, BNR a trimis un comunicat in care arata ca rata anuala a inflatiei va continua sa creasca in al doilea trimestru si nu va reveni in acest an in intervalul tintit, de 2 - 4%, ci doar in cursul anului 2012, ceea ce inseamna ca banca centrala va rata tinta pentru al cincilea an consecutiv.

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#bnr, #mugur isarescu, #preturi alimente , #stiri Mugur Isarescu