Inflatia, un pericol pentru Romania, chiar si in recesiune

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 14:36
1651 citiri
Inflatia, un pericol pentru Romania, chiar si in recesiune

Inflatia, ce ar fi trebuit sa fie limitata de incetinirea economica, ramane inca un pericol pentru Romania, avertizeaza analistii, care mizeaza, totusi, pe temperarea cresterilor de preturi in partea a doua a anului si pe relaxarea graduala a politicii monetare, dupa contractarea unui credit extern.

Datele publicate miercuri dimineata de Statistica au aratat o accelerare a inflatiei in februarie, la o rata anuala de 6,89%, de la 6,71% in ianuarie.

"In martie, am putea vedea o usoara scadere a ratei anuale a inflatiei, insa economia e in recesiune si este foarte dificil sa gestionezi o combinatie intre recesiune cu inflatie in urcare", a spus, pentru NewsIn, Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania.

Economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, spune ca Romania inca se confrunta cu un pericol din partea inflatiei, cauzat de deprecierea monedei nationale, insa ajustarea cererii in partea a doua a anului ar putea relua procesul dezinflationist.

"Cursul de schimb inca pune presiune destul de mare asupra inflatiei, si pe partea de alimente importate, insa in a doua parte a anului am putea primi un ajutor din partea cererii. Ne confruntam cu doua forte, cea a incetinirii economice, care ar fi trebuit sa tempereze inflatia, insa noi vom primi sprijinul din partea deficitului de cerere abia dupa jumatatea acestui an", a spus Dumitru.

El considera, ca, in aceste conditii, banca centrala nu poate relaxa politica monetara, deprecierea leului influentand atat inflatia, cat si stabilitatea financiara.

"Daca BNR relaxeaza prea repede politica monetara, injecteaza lichiditate ceea ce ar putea alimenta deprecierea leului", a mai spus economistul-sef al Raiffeisen Bank.

In conditiile in care inflatia pune inca probleme Romaniei, BNR ar putea restrange aria de relaxare a politicii monetare la sedinta de la sfarsitul lunii martie, considera economistul de la ING.

"Inainte, ne bazam pe o reducere atat a rezervelor minime obligatorii, cat si a dobanzii cheie, insa acum ne asteptam doar la scaderea rezervelor, ca masura de sustinere a economiei, in conditiile unei inflatii ridicate", a explicat Chidesciuc.

Urmatoarea sedinta pe probleme de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR va avea loc la finalul acestei luni, pe 31 martie, conform calendarului bancii centrale.

Pentru finalul acestui an, Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a stabilit o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), prognoza bancii centrale pentru inflatia de la finalul lui decembrie 2009 situandu-se la 4,5%.

Restrictiile fiscale impuse de FMI ar putea facilita relaxarea politicii monetare a BNR Pe de alta parte, pe masura ce presiunile asupra cursului de schimb se vor reduce, iar politica fiscala va deveni mai restrictiva, ca urmare conditiilor impuse pentru contractarea unui imprumut extern, banca centrala ar putea relaxa politica monetara, a mentionat Dumitru.

"BNR va primi o gura de oxigen printr-o politica fiscala si salariala mai restrictiva", a spus economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Dobanda de politica monetara a BNR este in prezent de 10%, cel mai ridicat nivel din UE.

Autoritatile romane incep, miercuri, la Bucuresti, discutii cu o delegatie a Fondul Monetar International (FMI) despre un posibil program al Fondului pentru Romania, "parte a unui pachet multilateral de finantare", la care sa mai ia parte UE si Banca Mondiala.

Incheierea unui acord cu FMI ar putea aduce Romaniei, pe langa finantare, si conditii stricte pe care Fondul le-ar putea impune in ceea ce priveste politica bugetara si fiscala, asa cum a facut-o si in cazul celorlalte tari din regiune pe care le-a imprumutat.

Expertii avertizeaza ca exista mari semne de intrebare in legatura cu capacitatea guvernului de a-si atinge tinta de deficit bugetar propusa pentru 2009, de 2% din PIB, in conditiile in care activitatea economica s-a restrans, iar incasarile bugetare se comprima. FMI impune, de obicei, restrictii pe partea de politica fiscala. 

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#bnr, #fmi, #inflatie, #ing , #stiri BNR