Criza alimentara ameninta Romania. Scaderea TVA-ului, singura solutie

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 12:16
2588 citiri
Criza alimentara ameninta Romania. Scaderea TVA-ului, singura solutie
Pretul alimentelor a crescut 3 luni consecutiv/ Sursa foto: Adevarul

Martie a fost a treia luna consecutiva de crestere a pretului alimentelor la nivel global. Romania importa 70% din mancare, asa ca impactul crizei alimentare nu poate fi evitat.

Dupa apogeul atins de pretul alimentelor in luna februarie a anului trecut, indicele FAO, care masoara fluctuatiile de pret ale mancarii, a scazut, pentru a-si relua panta ascendenta la inceputul acestui an. Astfel, martie a fost a treia luna de crestere consecutive a indicelui Organizatiei pentru Alimente si Agricultura (FAO) din cadrul ONU, cel mai mare avans inregistrandu-se la preturile uleiurilor vegetale si cerealelor.

Conform organizatiei, cresterea preturilor alimentelor poate antrena presiunile inflationiste, intr-o perioada de relaxare extrema a conditiilor de politica monetara din economiile dezvoltate, precum SUA si zona euro.

Motivele care au stat la baza acestor cresteri au fost determinate in principal de situatia din Iran, care cumpara masiv cereale la preturi peste nivelul pietei din cauza sanctiunilor economice instituite de Vest.

Diverse voci din toata lumea au lansat avertismente sumbre in ultimul an in legatura cu iminenta crizei alimentare. Fenomenul afecteaza intr-o masura foarte mare pietele care sunt dependete de importuri, cum este si cea a Romaniei.

Procentul de alimente importate consumate de romani este cuprins undeva intre 70 si 90%. "Criza alimentara incepe sa se simta in Romania, care importa alimente intr-o proportie uriasa, ceea ce duce la o situatie dezastruoasa", a declarat vicepresedintele Aliantei Confederatiei Patronale din Romania (ACPR), Dan Matei Agathon, pentru Business24.

Situatia este cu atat mai grava cu cat tara noastra ar avea posibilitatea sa hraneasca de patru ori populatia Romaniei, daca am avea o agricultura la standarde europene.

Conform lui Agathon, unul dintre principalele motive care au dus la dependenta Romaniei de mancarea din import este faptul ca hipermarketurile au luat locul pietelor agro-alimentare. Insa in alte state in care s-a intamplat acest lucru, au fost impuse limite in legatura cu produsele straine vandute in magazine, ceea ce la noi nu s-a intamplat.

Pe de alta parte, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA), considera ca extingerea retailului modern a dus la scaderea preturilor alimentelor. Conform unui studio realizat de GEA, majorarea cu un procent a ponderii acestui tip de retail a dus la scaderea preturilor cu 0,88 puncte procentuale.

"Ponderea retailului modern conteaza in evolutia preturilor. O crestere a cotei de piata a retailului modern cu un procent duce la scadere a pretului la alimente cu 0,88 puncte procentuale. Daca includem si alcoolul si tutunul, scaderea preturilor este de doar 0,58% la o crestere de 1% a ponderii retailerului modern", spune Voinea.

Cum ne putem feri?

Solutiile pentru limitarea dependentei de alimentele importate si scaderea preturilor la mancare sunt nenumarate, insa doar pe hartie. Una dintre acestea ar fi scaderea TVA-ului la alimente de la 24 la 5 - 8%, propunere dezbatura de mult timp, insa care nu are sanse sa fie aplicata anul acesta.

O alta solutie ar fi impunerea comercializarii de produse romanesti in centrele de retail. Tot in ajutorul evitarii crizei alimentare ar veni si infiintarea unei banci de credit agricol care sa ajute fermierii.

#pret alimente, #pret mancare, #crestere pret, #inflatie, #criza alimentara , #Inflatie